Fremragende bidrag til diskussionen om evangelium og naturvidenskab

Denne udgivelse er et af de mest fremragende dansksprogede initiativer, jeg er stødt på i de ca. 15 år, jeg har været involveret i evolutionsdebatten. Bogens eneste svaghed er, at den skulle have været på 1000 sider, hvis hver forfatter skulle have haft mulighed for virkelig at gå i dybden med sin argumentation. På grund af dette, vil jeg betragte bogen som ”en lille godbid”, der bør følges op af flere lignende udgivelser.

Alle med interesse for koblingen mellem evangelium og naturvidenskab vil have glæde af at læse bogen. Visse passager er på et forholdsvis højt akademisk niveau, så det nok er en fordel, hvis man i forvejen er godt orienteret på nogle områder, men det er ikke noget, jeg synes, at man skal bekymre sig om. Der er masser af stof, vi alle kan forholde os til!

De tre fortolkninger

I bogen præsenteres tre af de dominerende måder, hvorpå naturvidenskab traditionelt passes ind og fortolkes i forhold til Biblens skabelsesberetning: Ungjordskreationisme, gammeljordskreationisme og evolutionær skabelse. Man har valgt et anderledes forfriskende format, hvor fremlæggelser ledsages af kritik fra dem, der har et andet syn – lidt ligesom et skriftligt referat af en live-debat.

En detalje, som det glædede mig at se, er, at man bringer et af vor tids store videnskabsparadigmer, Big Bang, på bane. Jeg var positivt overrasket over at se denne kosmologiske teori frit debatteret, da kritikere af BB i den akademiske verden i høj grad er udsat for den samme censur, som Darwintvivlere er (konsensus fremtvunget ved ren magtudøvelse).

Bogen skiller sig således i mine øjne ud ved at repræsentere en mere ægte og oprindelig videnskabelig udforskning end den, man finder i det dogmeprægede akademi. Sikken et friskt pust!

De rette bidragsydere

Ingeniør Karlo Brondbjerg er en af bidragsyderne, som desuden tæller to teologer, en teologistuderende, en biolog og en fysiker.

Initiativtagerne bag bogen har fundet de rigtige folk til at fremlægge og diskutere spørgsmålene, der opstår i spændingsfeltet mellem Bibel og naturvidenskab. Pudsigt nok finder jeg, at alle forfatterne, uanset deres forskellige personlige holdninger, har bedre forståelse for, hvad naturvidenskab reelt kan fortælle os om virkelighedens beskaffenhed, og om hvilken rolle, videnskaben bør spille for vores verdenssyn, end den akademiske verden har. Af den grund overtrumfer bogens forfattere meget af det nonsens, der præger den sekulære akademiske verden, som er domineret af filosofisk materialisme.

Bidragydere til bogen er: teolog Peter Olsen, ingeniør Karlo Brondbjerg, teolog Kurt Christensen, fysiker Lars Jødal, teologistuderende Jacob Munk og biolog Kresten Cæsar Torp. Teologistuderende Andreas Østergaard Jakobsen har redigeret indholdet, og professor Peter Øhrstrøm har bidraget med et efterskrift, som på trods af at være ganske kort er rigt på vigtig information, der bringer endnu mere kvalitet til en i forvejen topkvalitetsudgivelse.

Andreas Østergaard Jacobsen: Vi tror på himlens og jordens skaber – tre syn på skabelse og videnskab.
279 sider. 249,95 kr. Credo.


Artiklen fortsætter efter annoncen: