Kristen afghansk flygtning modtog integrationspris

– Du fandt styrke gennem mødet med din Gud og kristendommen, sagde tidligere generalsekretær i Dansk Flygtninghjælp Andreas Kamm, da han overrakte integrationsprisen til Hamid Hedhari.

Den 26-årige afghaner Hamid Heidari har modtaget Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus – Årets Knus 2023. Prisen, der består af krus, en kurv og et diplom, blev overrakt af Andreas Kamm, tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, på Tværkulturelt Centers konference i København i foråret.

Volontør blandt asylsøgere

Hamid Heidari kom til Danmark som flygtning for fire år siden fra Afghanistan og er i dag ansat som volontør i Internationalt Kristent Center i København.
Han modtog prisen for en bemærkelsesværdig indsats for at hjælpe, støtte og opmuntre andre flygtninge og asylansøgere i Danmark, selv om hans egen fremtid indtil for få måneder siden var uafklaret.

To gange fik han afslag på asyl og blev pålagt at udrejse til Afghanistan. Først i januar i år omgjorde Flygtningenævnet afslaget og gav Hamid Heidari asyl. Under den lange asylproces engagerede han sig aktivt i frivilligt kristent arbejde og nåede at blive ansat som volontør i Indre Missions Tværkulturelle Arbejde.

Blev døbt i Danmark

Interessen for kristendommen havde han med fra Iran, hvor hans familie tilbragte mange år i eksil. Selv blev han døbt i Danmark i 2020 og har siden støttet nykristne afghanere og iranere i at holde fast ved deres tro, opbygge en ny identitet som kristne i et nyt land og finde ind i forpligtende kristne fællesskaber. Under et ophold på Børkop Højskole lærte Hamid Heidari på kort tid at beherske det danske sprog, og han har siden hjulpet mange nyankomne flygtninge fra Afghanistan og Iran.

Positiv indflydelse

– Det er historien om en ung flygtning, der imod alle odds i dag er velintegreret i Danmark, og som har haft en mærkbar positiv indflydelse på sine omgivelser, både på de asylcentre, hvor han har boet, på en dansk højskole og i det kirkelige foreningsliv, fortæller Birthe Munck-Fairwood fra Tværkulturelt Center.

Troen gav styrke

Ved prisoverrækkelsen udtrykte Andreas Kamm sin beundring for Hamid Heidari:

”Som flygtning har du overkommet store udfordringer. Din første rejse førte dig over bjergene til Tyrkiet og videre over havet til Grækenland og otte måneder på Lesbos i den berygtede flygtningelejr Moria. Jeg har selv været på Lesbos, men jeg tror ikke, at nogen af os kan forestille os livet på flugt og livet i en flygtningelejr som Moria. Derfor var det godt, at du slap videre til Danmark. Men her ventede endnu en rejse – din lange rejse gennem det danske asylsystem, der skulle vise sig at blive mindst lige så belastende som din fysiske rejse. For i asylsystemet kunne du ikke gøre noget. Kun vente. Hvor hentede du kræfter fra? Du fortæller, at det var i din tredje rejse, din indre rejse, at du fandt styrke. Det var i dit møde med din Gud og med kristendommen. Og så har du samtidig haft energi til at påtage dig frivilligt arbejde, lære det danske sprog og gå i gang med en uddannelse. Det er imponerende. Jeg er beæret over at være den, der siger tillykke til dig,” sluttede Andreas Kamm.