Naturkatastrofe ændrede Ungdom Med Opgaves planer i Malawi
Der blev nedbrudt fordomme og sterotyper, da medarbejdere fra Ungdom Med Opgave hjalp med at genopbygge landsby i Malawi efter cyklonen Freddy.
Et team fra Ungdom Med Opgave (Youth With A Mission/ YWAM) skulle i samarbejde med YWAM Malawi igangsætte ’Projekt Safehouse’, som hjælp til kvinder og børn, udsat for menneskehandel eller prostitution. Men så i marts ramte cyklonen Freddy.
– Selv om flere end 100.000 mennesker stod uden tag over hovedet og måtte søge ly i lejre, kirker, moskeer, skoler eller hos de naboer, hvis huse ’kun’ manglede en eller to vægge, har der været meget lidt opmærksomhed omkring katastrofen her hjemme, fortalte landsleder Ulrik Corneliussen, få dage inden den planlagte rejse til det afrikanske land syd for Tanzania.
Fokus for det danske team blev derfor i første omgang at afhjælpe det praktiske behov omkring mangel på basale fornødenheder. Der var og er fortsat stor mangel på rent drikkevand, mad, tæpper, husly, myggenet og ting til at sikre en basal normal hygiejne.
Foruden Ulrik selv bestod teamet af ywam-medarbejderne Mette og Valter samt far og søn, Niels og Kristian Keld fra Kolding. Desuden deltog Abraham fra YWAM Færøerne.
– Sammen med YWAM Zomba var vi med til at bringe håb til en landsby, som ikke havde modtaget hjælp efter cyklonen. Vi fik godkendt vores ansøgning via CISU (Civilsamfundspuljen, red.)om et beløb fra den danske nødhjælpsfond DERF på 200.000 kr. Vi kunne derfor uddele næsten 10 ton nødhjælpspakker til de 131 mest trængende familier i landsbyen. Ydermere byggede vi 12 midlertidige hytter, og de efterfølgende dage færdiggjorde YWAM Zomba de sidste fire hytter, så vi i alt opførte 16 hytter. Vi regner med, at YWAM Zomba indenfor budgettet kan bygge 3-4 hytter mere, fortæller Ulrik.
Taknemlig for lidt
– For de fleste danskere ville en sådan hytte ikke engang være brugbart som cykelskur, men at se glæden og taknemmeligheden hos de mennesker, der fik hytterne, var overvældende. Jeg husker en ældre dame, der bare sad ved grunden, hvor hendes gamle hus havde stået, da vi var på rundvisning med den lokale høvding. Hun sad med et meget trist og håbløst udtryk i ansigtet i skyggen af et stort træ, mens hun iagttog grunden, hendes hus havde stået på før. Hun overnattede i en anden hytte, hvor de nu sov tre familier, fordi to af tre havde mistet alt i orkanen.
– Når man ser byggeriet, kan man godt forstå, at deres hytter ikke modstår en cyklon. Mursten er lavet af mudder, og der bruges ingen cement, ingen søjler eller metalstruktur, og i regntiden bliver de soltørrede muddersten gennemblødte og derfor også meget svage. Kommer der så en cyklon, falder det helt sammen, siger Ulrik.
Stereotyper blev nedbrudt
Hjemmefra var skruemaskine, motorsav og adskillige kilo skruer pakket sammen med bagagen og fragtet til Malawi. Alle gav en hånd med i de praktiske projekter. Oplevelsen gjorde indtryk på Mette Rønfeldt Poulsen, som var i Malawi og Afrika for første gang:
– Noget, der personligt gjorde indtryk, var, hvordan vi kom til at arbejde sammen og på lige fod med landsbyens indbyggere. Vi blev fortalt, at hvide mennesker oftest bliver anset for at sætte andre til det hårde arbejde, og selv kun står for administrationen. Der var en hel del latter og stereotyper, der blev nedbrudt, når malawianere og europæere, og måske især når jeg som kvinde, sammen bar byggematerialer, svingede fuksvansene og borede og skruede løs for at give folk i Kataya tag over hovedet, fortæller Mette.
Men hvorfor er det lige Malawi, som YWAM Danmark fokuserer på?
– Det startede under pandemien, hvor vi som YWAM Danmark valgte at stå sammen med YWAM Zomba, der på dette tidspunkt manglede mad til medarbejdere grundet situationen med lock down, fortæller Ulrik.
– Det blev efterfølgende en relation, hvor vi bad sammen ca. hver anden uge over zoom. Dette fortsatte gennem pandemien, og i 2021 var vi to medarbejdere fra Danmark, der rejste til Malawi for at undersøge, om der var muligheder for sammen at række ud gennem Center for Kristent Udviklingsarbejde (CKU). Vi erfarede her, at det, medarbejderne i Zomba, Malawi, brændte mest for, var projekt Safehouse, og det var ikke muligt som udviklingsarbejde. I øjeblikket er vi i gang med at finde ud af, hvordan vi sammen kan realisere denne drøm, og alt tyder på et samarbejde mellem YWAM DK, YWAM Færøerne og YWAM Malawi, hvor vi engang i 2024 planlægger at starte et hjem for kvinder, der har været ofre for human trafficking på den ene eller den anden måde.
– Nogle bliver fanget i prostitution, andre er tvunget til giftermål i en alder af 13-14 år. Hvis de senere bliver forladt, er der ingen mulighed for at tage tilbage til familien eller på anden måde få hjælp. Vi vil oprette et ’safehouse’, hvor der kan bo op til seks kvinder ad gangen.
Tilbage til brønd
En indsamling på YWAM’s familielejr tilbage i 2021 blev bl.a. givet til at finansiere en boring af en brønd i en landsby ca. 15 km fra YWAM i Zomba.
– Da vi besøgte landsbyen i juni 2021 så vi, hvordan kvinderne gik mange km for at hente vand i to vandhuller, hvor vandet var meget beskidt. Og hvilken glæde at komme tilbage nu 1 ½ år efter og se brønden med en manuel pumpe. Høvdingen kunne fortælle, at denne brønd har ændret livet for mere end 150 husstande i en radius af over 8 km, fortæller Ulrik og tilføjer:
– Vi planlægger også at være med til at bore flere brønde i nogle af de mest isolerede landsbyer, der ikke har rent vand. Det kommer til at give flere hundrede familier bedre vand og dermed mindre sygdom. Samtidig vil det for mange lette arbejdet med at hente vand til madlavning, drikkevand og tøjvask.
Håb for fremtiden
– Vi tror på, at der i vores partnerskab mellem YWAM Færøerne, YWAM Danmark og YWAM Zomba i Malawi skabes håb for mange, som ellers ikke ville modtage nogen hjælp. Udover indsatsen, som modtog støtte fra DERF, har vi sammen med YWAM lokalt hjulpet mange mennesker gennem maduddeling, uddeling af tæpper, servering af måltider i de midlertidige flygtningelejre, der blev etableret lige efter cyklonen. På sigt vil vi have fokus på at blive ved med at hjælpe mennesker i nød. Når vi taler Malawi, skal det nævnes, at mange var meget dårligt stillede og fattige inden cyklonen ramte. Nu har de så mistet den smule, de havde, eller høsten, de forventede kunne give dem et levegrundlagt.
– Vi drømmer om at hjælpe familier på benene, så de fremover kan klare sig selv. Ali Kadinde, leder af YWAM Zomba, håber at kunne hjælpe nogle familier med materialer til at fremstille mursten og tag, så de selv kan lave huse, som ikke blot er midlertidige hytter, slutter Ulrik.
Ønsker man at støtte projektet i Malawi, kan man gøre det gennem YWAM i Danmark eller YWAM Færøerne. Da YWAM-medarbejdere ikke modtager løn, hverken i Danmark, Færøerne eller Malawi, går alle beløb ubeskåret til formålet. Se mere på YWAM.dk
Indsatsen i Malawi har modtaget midler fra DERF, administreret af CISU i samarbejde med Save the Children DK og Start Network, og er finansieret af det danske Udenrigsministerium.