Morten Hørning afslører i ny afhandling betydningen af begrebet ’evangelium’

Morten Høring Jensen. Foto: MF.

Morten Hørning Jensen, som underviser i Det Nye Testamente på Menighedsfakultetet, er for nylig blevet positivt professorbedømt. Det er sket på baggrund af Mortens helt nye videnskabelige afhandling om det i Bibelen så centrale begreb ’evangelium’.

De fleste ved sikkert godt, at ordet evangelium betyder ’godt budskab’, men i hvilken forstand er evangeliet et godt budskab? Det har Morten Hørning Jensen sat sig for at undersøge til bunds. Ikke blot i Ny Testamente, men i samtlige kendte græske, romerske og hebraiske tekster forud for Det Nye Testamente. Dermed får han et godt udgangspunkt for at forstå, hvad evangelisten Markus lægger i ordet, når han i første linje skriver: ’Begyndelsen på evangeliet om Jesus Kristus’.

Epokegørende sejrsbudskab

Morten Hørning Jensen underviser jævnligt i Israel. Her er det en gruppe præster på undervisningstur. Foto: MF

Kogt ned til en sætning betyder ordet evangelium et ’epokegørende sejrsbudskab’. En fjende er blevet besejret, og et folk er blevet befriet. Dermed er en ny epoke begyndt. Det viser sig, at ordet forud for Ny Testamente ikke bruges særligt ofte. Det blev reserveret til disse helt særlige begivenheder, hvor en ny og glædelig epoke kunne begynde.

Sådan er det også hos evangelisten Markus, hvor ’evangeliet’ bruges til tydeligt og klart at markere, hvordan Jesus betyder en ny begyndelse gennem sejr over al ondskab og fornyelse af forholdet til Gud.

International udbredelse

Mortens afhandling hedder: The ’Gospel’ between Emperor and Temple in the Gospel of Mark’ og er udgivet på det anerkendte tyske forlag Mohr Siebeck i deres serie: ’Wissenschaftliche Untersuchungen zum Neuen Testament’. Her udgives ca. tyve afhandlinger årligt, der af seriens videnskabelige panel vurderes at have den højeste akademiske standard.  Bøger i denne serie indkøbes af biblioteker i hele verden og får dermed en bred international udbredelse.

En banebrydende bog

Professor emeritus i Ny Testamente Peter V. Legarth har givet Mortens Hørning Jensens arbejde følgende ord med på vejen:

”Ud fra et solidt kendskab til mange kilder i antikken påviser Morten i sin bog, at ordet evangelium bruges om epokegørende sejre med et klart før og efter.
Brugen af ordet i Esajas 40-66 fokuserer på Herrens kongelige sejr på slagmarken, som er uløseligt forbundet med Herrens pilgrimsrejse mod Zion, hvor han vil forny sin tilstedeværelse hos folket. Den kongelige sejr fører til, at Herren er kommet til stede hos folket. De to elementer: Sejren og et fornyet forhold til Gud danner ifølge Morten baggrund for brugen af ordet evangelium i Markusevangeliet. Guds nærvær kommer til udtryk deri, at tempelforhænget spaltes, da Jesus dør på Golgata. Gud er kommet nær. Det er en banebrydende bog. Morten har ydet en enestående præstation. Hans arbejde er epokegørende og vigtigt.”

Reception og forelæsning

Der er mulighed for at høre mere, når Morten Hørning Jensen den 21. august holder professortiltrædelsesforelæsning på Menighedsfakultetet over emnet: ’Hvad skal vi søge og finde i evangeliet?’. Til den efterfølgende bogreception er det muligt at se og købe den nye afhandling og selv dykke ned i forskningsresultaterne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: