Vi skal ikke udholde alt

Af Jens Fischer-Nielsen. tidl. missionær i Bangladesh og sognepræst i Esbjerg. Forfatter til flere bøger, senest: ”Et Godt Liv”. Mail: fnjens@gmail.com

På trods af stort anlagte bryllupsfester, er der mange skilsmisser i statistikken. Nogen siger: Det er, fordi der i vore dage en lav tærskel for, hvad man vil finde sig i. Jeg siger: Man kan også finde sig i for meget. Men ved at ”sige fra” og sige ”undskyld” og være villig til at tilgive, kan man nå rigtig langt.

Udholde alt

I første Korintherbrev, kapitel 13, som kaldes “Kærlighedens højsang”, kan man læse: Kærligheden er tålmodig, kærligheden er mild, den misunder ikke, kærligheden praler ikke, bilder sig ikke noget ind. Den gør intet usømmeligt, søger ikke sit eget, hidser sig ikke op, bærer ikke nag. Den finder ikke sin glæde i uretten, men glæder sig ved sandheden. Den tåler alt, tror alt, håber alt, udholder alt (vers 4-7). Så bliver da tro, håb, kærlighed, disse tre. Men størst af dem er kærligheden (vers 13).

Hvis man bruger ”Kærlighedens højsang” i en bryllupstale, er det vigtigt at sige, at den ikke handler om ægteskabelig kærlighed. Den handler om Guds kærlighed, sådan som den viste sig, da Gud blev menneske og i Jesus Kristus trådte ind i vores verden. Jeg tror, Paulus bruger Jesus som model til “Kærlighedens højsang”. Jesus udlevede den kærlighed, som er 100 % tålmodig, mild og uden nogen form for selviskhed, og som tror alt, håber alt og udholder alt.

Fra parsamtaler ved jeg, at det kan gå galt, hvis den ene part i et ægteskab tror, at vedkommende skal leve op til ordene om at ”udholde alt”. Det er ikke engang næstekærligt at gøre det. Ved at udholde alt, giver man ikke sin mand/kone det modspil, der er brug for i en sund relation. Det er ikke næstekærligt overfor ægtefællen, og det er nedbrydende overfor én selv og evt. børn. Man mærker, når man bliver ”overkørt”. Det er som en rød lampe i bilen. Kører man videre, går bilen i stykker. Det samme med ægteskabet. Det gælder om at sige fra eller fortælle, hvad man føler, når man mærker, at den røde lampe lyser.

Guds tilgivelse gennem Jesus

Men Jesus udholdt alt. Han lod menneskers ondskab få frit løb imod sig. Og han tog alle fejltrin med op på korset og gav sit liv for dem. Tilgivelsen er til rådighed, når vi bekender og beder om tilgivelse.

– Gennem Guds tilgivelse af os kaldes vi til at tilgive hinanden. Modtage Guds tilgivelse og række den videre – det er en af grundpillerne i det kristne ægteskab. I Fadervor beder vi “forlad os vor skyld, som vi også forlader vore skyldnere”. Den bøn (og hele Fadervor) kan jeg anbefale alle familier at bede sammen hver dag.

Tilgivelse sætter fri

Ved alvorlige ting, som vold, misbrug og psykiske terror kan det ende med, at man er nødt til at bryde helt. Men de almindelige små fortrædeligheder og fejltrin, som vi kommer til at gøre overfor hinanden i dagligdagen, dem må vi både tilgive og glemme, når vi bliver bedt om det – og af og til også uden.
Når vi tænker på Guds tilgivelse af os, er det ikke så svært at tilgive vore medmennesker (inkl. vores nærmeste) for deres små synder mod os.

– Der er brug for at ”sige fra” og sige ”undskyld” og for at tilgive. Det hører med til dagligdagen i et godt ægteskab og familieliv.
Man skal ikke bare udholde alt – det er der én, som har gjort


Artiklen fortsætter efter annoncen: