Ny film om ”Skjulestedet”

I den nye indspilning af The Hiding Place (Skjulestedet) er det ikke Corrie, men derimod søsteren Betsie ten Boom, der har hovedrollen.

Foto: I filmen ses Nan Gurley i rollen som Corrie ten Boom. Carrie Tillis (datter af countrymusiklegenden Mel Tillis og søster til Pam Tillis) spiller hovedrollen som Betsie ten Boom. I rollen som Casper ten Boom ses Conrad John Schuck, der har medvirket i film som MASH, Star Trek og en række andre tv-roller.

Historien om den hollandske ten Boom-familie og deres imponerende indsats for at redde jøder under Anden Verdenskrig har netop haft premiere i biografer i USA og Canada.

Der er tale om en ”filmisk præsentation af en teateropsætning” produceret af AS “Pete” Peterson. Han har også skrevet manuskriptet til forestillingen The Hiding Place.

Gik i søstrenes fodspor

Om arbejdet med manuskriptet, som startede i 2018, fortalte Peterson i et interview med CBN News for nylig:

“Jeg gik ind i det med en masse frygt og bæven, så snart jeg forstod alvoren af ​​det. Så min kone og jeg hoppede på et fly til Amsterdam og besøgte The Hiding Place i Haarlem. Vi kravlede selv ind i det hemmelige rum, og vi brugte flere dage på at lære folkene der at kende.”

Søstrene Corrie og Betsie ten Boom blev sendt til kz-lejren Ravensbrück, hvor især Betsie formåede at hjælpe sine medfanger til at søge Jesus og holde ud med tro, håb og kærlighed. Corrie overlevede krigen og blev senere meget berømt for sin forkyndelse om tilgivelse og forsoning. Men i denne nye film er det Betsie, der døde i kz-lejren i december 1944, som er heltinden. Skærmprint fra The Hiding Place.

Men producerens research stoppede ikke med det oprindelige skjulested.

“Vi kørte tværs gennem Tyskland for at besøge kz-lejren Ravensbrück, som Corrie og Betsie blev sendt til. Det var bare en utrolig oplevelse. Indtil man har været i en koncentrationslejr, kan man ikke engang fatte, hvor stor ondskaben var. At stå på det sted, hvor fangerne blev henrettet. At gå ind i gaskammeret og derefter bogstaveligt talt stå foran den ovn, hvor Betsie ten Boom blev bortskaffet. Det var en forskningsproces, der fundamentalt ændrede mit forhold til historien,” fastslog produceren.

Betsie er heltinden

“Og den ene ting, der var virkelig klar for mig, er, at det er let at tro, at The Hiding Place handler om Corrie ten Boom, og sådan er det selvfølgelig. Men Betsie ten Boom er på mange måder den virkelige heltinde i denne historie. Og jeg fik en følelse af, at Corries hensigt med at fortælle historien på nogle måder var at ære den smukke person, som hendes søster var,” fortæller Peterson, som erkender, at Corries historie ofte er kommet til at overskygge Betsies.

Var altid taknemlig

På billedet ses Corrie ten Boom (1892-1983) i sit gamle værelse i byen Haarlem, som ligger vest for Amsterdam. Her kan man stadig besøge museet, hvor familien boede. Hullet i muren giver turisterne mulighed for at kravle ind i skjulestedet, hvor seks jøder og modstandsfolk måtte gemme sig for nazisterne i næsten to døgn. Den oprindelige hemmelige indgang til skjulestedet var nederst i klædeskabet, som anes til venstre i billedet.

I bogen Skjulestedet fortæller Corrie, hvordan hendes søster, med henvisning til 1 Thess. 5,18, mindede sine medfanger om, at de skulle sige tak – selv for lusene og lopperne i deres barak-senge.

“Mange mennesker kender navnet Corrie ten Boom, men Betsie ten Boom bliver der ikke talt så meget om. Og Betsie er en af ​​de mest bemærkelsesværdige mennesker, jeg nogensinde har mødt,” fastslog ”Pete” Peterson. “Hendes evne til at være taknemmelig midt i de værste omstændigheder er noget, jeg kæmper for at gøre, selv når jeg bare har en dårlig mandag,” indrømmede produceren ifølge CBN News.

Som Corrie beskriver det i bogen Skjulestedet, viste det sig faktisk senere, at der var god grund til at sige tak for både lus og lopper. For skadedyrene betød, at kz-lejrens vagter aldrig gik ind i søstrenes barak, så Corrie og Betsie kunne derfor beholde deres elskede bibel og fortsætte med at dele evangeliet med deres medfanger under hele opholdet i kz-lejren. Betsie døde af sygdom og underernæring i kz-lejren den 16. dec. 1944. Corrie blev løsladt få dage senere og kom til at rejse verden rundt som ”Globetrotter for Herren”.