Vi finder det, vi kigger efter

Simon Thidemann. Ansvarshavende redaktør

Det er måske ikke lige umiddelbart det dybeste eller mest originale udsagn, du nogensinde har læst, men det kan faktisk gøre en stor forskel i mit eget og hele vores samfunds liv, hvis vi bliver bedre til at være opmærksomme på den åbenlyse sandhed i vores hverdag; at man finder det, man kigger efter.

Vi er fantastiske til at finde det, vi kigger efter – og her tænker jeg ikke på fysiske genstande. Det gælder i private relationer, mellem kolleger, klassekammerater, familiemedlemmer, naboer, mellem kirker, politiske modstandere, mellem generationer osv. Hvis jeg har sat mig i hovedet, at et nært familiemedlem altid har en særlig bagtanke med det, han eller hun siger og gør, så er det overraskende nemt hele tiden at bekræfte mig selv i den sandhed.

Hvis jeg har sat mig selv i hovedet, at en person eller kirke altid er overfladiske og springer over det svære, så skal det nok lykkes mig at finde en masse eksempler, der kan bekræfte mig i den sandhed. Hvis en journalist har fået et tip om, at der er noget lusket ved en eller anden forening, så læser journalisten pludselig alt, hvad man får fra den forening med et helt andet blik.

Hvis du har sat dig i hovedet, at en bestemt person er irriterende, så skal det nok lykkes dig at finde en masse eksempler, der kan bekræfte det. Hvis du har sat dig i hovedet, at dit barns skole er uprofessionel, så skal du nok finde situationer, der kan bekræfte dig i det. Når medlemmer af Etisk Råd har sat sig for at finde gode argumenter for at hæve grænsen for abort, så skal de nok finde det.

Eksemplerne er uendelige. Når man så samtidig kobler det med en anden sandhed: At jo oftere vi gentager noget for os selv inde i hovedet, jo mere sandt bliver det – også det, der ikke er sandt – så har vi efterhånden opskriften til mange problemer. Vi vil aldrig nogensinde blive helt objektive, vi vil altid være subjektive, men du kan gøre dig selv en stor tjeneste ved hver dag at minde dig selv om, at man finder det, man kigger efter, og at din virkelighedsopfattelse bliver stærkt præget af det.

Heldigvis gælder den samme sandhed også med positivt fortegn. Hvis du går ud i naturen med et lyst sind og ønsket om at se det smukke i naturen, så er det meget nemmere at få øjnene op for skønheden. Hvis du kigger efter det smukke i din ægtefælle, er det meget nemmere at finde det, og hvis du kigger efter de gode ting i dit fællesskab, så bliver du også meget lettere opmærksom på det.

Vi skal selvfølgelig ikke falde i den grøft, hvor vi naivt lukker øjnene for virkeligheden. Den samme sandhed findes også i en åndelig version. Søg, og du skal finde. Bank på, og der vil blive lukket op. Hvis du vil finde Gud, er du nødt til at søge ham. Vi er ikke i stand til at finde noget, vi ikke prøver at finde. En sjælden gang i mellem gør Gud en undtagelse og viser sig for folk, der tilsyneladende ikke søger ham, men for de fleste af os gælder det, at vi er nødt til at søge, hvis vi vil finde.