Klub har succes med mobilfrit nærvær og samvær

Hver uge mødes en flok unge i klubben ”T-krydset” i Haderslev. Klubben er for aldersgruppen 4. – 7. klasse og er på et halvt år gået fra 6 til 28 medlemmer.

”T-krydset” startede som en eftermiddagsklub i september 2022 og kørte frem til februar. Rikke Appel Grønhøj stod for en del af planlægningen sammen med tidligere klubleder, så hun var ret engageret. Af forskellige årsager måtte klubben lukke i sin daværende form og efter kort tid blev Rikke spurgt, om hun ville overtage ansvaret for klubben.

”Jeg var først ret afvisende overfor det. Jeg havde jo ansvar for børnekirken og det syntes jeg var rigeligt ved siden af mit arbejde som pædagog i en specialklasse. Men da jeg kom hjem, begyndte jeg at tænke rigtig meget over det – også fordi jeg har min datter Silja, som havde brug for et klubtilbud. På baggrund af Siljas tidligere erfaring med præstationsfyldte sport- og aktivitetstilbud, som var mere end hun kunne overkomme efter en lang skoledag, ville jeg gerne skabe et sted, hvor de unge bare kunne komme og være, og hvor der var trygt. Så kom alle idéerne, og der blev hængt post-it’s op over det hele, og så kiggede min mand og jeg grinende på hinanden og blev enige om, at det skulle jeg vist sige ja til”, fortæller Rikke

Rikke begyndte herefter at skabe en form til klubben og den første afgørende ting var, at klubben skulle være mobilfri – hvilket de efterfølgende har fået meget positiv feedback på.

”I dag er det en klub, hvor vi kigger hinanden i øjnene og taler med hinanden og tager en snak – også om de lidt vanskelige ting i hverdagen”, fortæller Rikke. ”Jeg tager emner op hver uge, som tager udgangspunkt i de unges hverdag, så det er noget de kan forholde sig til. Emnerne kan fx være pinlige forældre, vrede, bedsteforældre osv.

Prædiken-fri klub

Det er Ung Mosaik, en kristen ungdomsforening, som står bag klubben. Derfor skulle Rikke beslutte om det skulle være en ”prædiken-fri” klub eller ej.
”Jeg blev hurtigt enig med mig selv om, at den skulle være prædiken-fri, da der findes andre kristne klubber i byen, og dem vil jeg ikke konkurrere med. ”Men det skulle være en klub med afsæt i de kristne værdier, hvor min egen datter også ville synes om at være – og det synes jeg vi har fået skabt”, siger Rikke.

Rikke Grønhøj har startet klubben T-krydset, hvor der er fokus på gode oplevelser, mobilfrit fælleskab og med voksne, der er nærværende. Foto: T-Krydset

Livet i T-krydset

”Vi mødes kl. 19 og så starter vi med en fællesleg – en ”ice-breaker” som vi kalder den. Her bliver vi lige rystet sammen. Det kan være stoledans, banke-banke bøf eller noget, hvor vi får rystet genertheden af. Når vi har gjort det i ca. 20 min., så har vi aftenens emne, hvor vi snakker om en hverdags situation og deler liv og tanker. Derefter er der fri leg og hygge, hvor vi serverer lidt chips og snacks, og nogen sidder og tegner og snakker, mens andre spiller spil. T-krydset startede en torsdag i begyndelsen af april 2023. Der kom seks unge fra Frikirken i Multihuset, som er Rikkes kirke og også den kirke, som lægger lokaler til klubben. Derudover kom der tre nye. Efter et halvt år er der 28 medlemmer, og det er kun syv af dem, der kommer fra kirken. ”De unge er kommet, fordi det er gået fra mund til mund, at denne klub findes”, fortæller Rikke.

”Dem, som kommer, har taget nogen med, andre har hørt om det i deres skole – og så har jeg reklameret en lille smule på Facebook. Jeg vil helst ikke reklamere for meget, for jeg vil ikke have, at der lige pludselig kommer en stor gruppe, for så kan vi ikke værne om det, vi har. Jeg vil så nødig miste den nærhed, vi har, hvor vi også deler de sårbare ting”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ikke ”bare” en klub

”T-krydset er ikke bare en klub, hvor vi hænger ud. Her er det vigtigt, at vi kan komme og dele ting med hinanden, og hvor jeg har mulighed for at præge de unge med noget godt, og hvor vi kender hinanden”, siger Rikke.

”Vi har en håndfuld børn, som er udfordrede på det sociale, og her kommer forældrene og fortæller, at deres børn vokser rigtig meget på det sociale og det relationelle og tør tage nogle initiativer også uden for klubben. Så vi hører, at det, vi laver i halvanden time om ugen i klubben, begynder at bære frugt i de unges verden udenfor klubben, og det gør, at arbejdet med klubben giver rigtig god mening.”

Events

Klubben har også events engang imellem, hvor de gør noget helt andet, fx har de været en tur i Universe Science Park og snart skal de i biografen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Vores vigtigste formål er at give de unge nogle gode oplevelser mobilfrit og med voksne, der er nærværende – det, synes jeg, mangler i vores kultur. Så det er klubbens hovedformål: Samvær, hvor der er mobilfri, og hvor de, udover fællesskabet, får nogle værktøjer til at mestre livet med afsæt i de kristne værdier. Jeg har fundet inspiration til værktøjerne i bøgerne ”Det Hjernesmarte Univers” af Anette Prehn”, fortæller Rikke.

Taknemmelig

Rikke er taknemmelig og berørt over klubbens succes, og hun tror på, at hvis hun bliver ved med at læne sig op af Gud og lade ham lede, så vil det gå godt i fremtiden også.

”Jeg drømmer om, at klubben fortsætter sin gode udvikling. Jeg tænker, at der højest skal være 35-40 unge i klubben. Ellers tror jeg, vi mister det, vi har. Vi er der jo ikke alle på en gang, så det fungerer fint. Jeg vil gerne blive ved med at have fokus på, at vi har samtaler om hverdagsting og hjælper de unge med livsmestring, så de får noget med sig ud i livet.”

Læs også artiklen på udf.nu


Artiklen fortsætter efter annoncen: