Kristen forfatter fra Norge får Nobels litteraturpris

Jon Olav Fosse. Foto: Wikipedia

Den 5. oktober blev det offentliggjort, at den norske forfatter og dramatiker, Jon Fosse, får tildelt Nobels litteraturpris i år.

Det er efterhånden mange år siden, det sidst har være en forfatter fra Norden, der har fået denne ære. Den svenske forfatter Tomas Tranströmer fik prisen i 2011, derefter skal man helt tilbage til 1975 for at finde en nordisk forfatter. Også det var en svensker. I Norge har de ikke vundet prisen siden 1928, hvor Sigrid Undset – der som Jon Fosse var en troende katolik – fik prisen. I Danmark har vi senest modtaget prisen i 1944. Det var dengang Johannes V. Jensen, som modtog den.

Jon Fosse er vokset op i et pietistisk hjem, men valgte som ung at melde sig ud af Den Norske Kirke. Senere blev han imidlertid kvæker, hvilket ikke var fremmed for ham, da hans bedstefar også var det. I dag er Jon Fosse katolik og hans tro skinner igennem i flere af hans bøger. Dette er ikke mindst tilfældet i hans Septologi, hvor hovedpersonen, Asle, en billedkunstner, er katolik og gennem de syv bøger flere gange kommer med overvejelser om troen.

Bøgerne indledes alle med beskrivelsen af et billede af et kors, som hovedpersonen har malet og alle bøger afsluttes med en bøn. Også i Jon Fosses seneste bog ”Hvidhed” tager han fat på troen, men på en mere implicit måde. For den, der er hjemme i sin bibel, er der imidlertid ingen tvivl om, at bogens hovedperson mod slutningen af sit liv møder Gud.

Jon Fosse har sin helt egen umiskendelige skrivestil. Handlingen i bøgerne foregår i de fleste tilfælde over meget kort tid. Det er behandlingen af sproget som især kendetegner Jon Fosse. Hans bølgende skrivestil med gentagelser og manglende tegnsætning hensætter læseren i en næsten meditativ tilstand, og man har hele tiden fornemmelsen af, at bøgerne siger meget mere end det, man kan læse på linjerne.

Har man først læst én af Jon Fosses bøger, vil man kunne genkende ham som forfatteren, så snart man læser noget af ham, for hans stil er så egenartet, at man ikke kan genfinde den hos nogen anden forfatter.