Sara deltog i en særlig type Masterchef i Kroatien

Danmarksmesteren fra Betlehemskirken i Kbh. nåede til semifinalen i den europæiske konkurrence Cupid’s Spoon.

I en tid, hvor velfærden ofte er i mediernes søgelys, og vi hører om presset på velfærdssamfundet, er der særligt én gruppe, som tilsyneladende presses ud af mediernes og vores læsefelt. Det er de handicappede, mennesker med særlige behov, diagnosebørn og -unge – eller hvad vi nu vil kalde dem. Vi hører, at der bliver stadig flere i skolerne, og at kommuner og myndigheder ikke kan følge med i de tilbud, der burde være – at udfordringerne bliver stadig større.

Cupid’s Spoon

’Cupid’s Spoon’ begyndte i 2021 i Kroatien som et muligt lyspunkt for mennesker med særlige behov. Det er en kokkekonkurrence for mennesker med udviklingshæmning – eller hvad vi ynder at kalde det. Initiativtagerne er Vedran Habel og hustruen Zylvia, som havde en ide om at sørge for uddannelse og praktik for disse mennesker med særlige behov.

Fra den spæde start med kokkedyster i Kroatien besluttede parret at invitere til en europæisk dyst med deltagere fra alle Europas lande for at vise, at de allerfleste – med den rigtige hjælp og det rigtige ambitionsniveau – kan lære at lave mad. Masterchef er de seneste år blevet et kendt fænomen i både Danmark og mange andre lande – så virkeligheden ligger ikke langt væk. Det er nok vores forudfattede meninger, der lukker øjnene for, at mennesker med særlige behov både har lyst til at lave mad – og evner til at lave mad.

National konkurrence i Betlehemskirken

Cupid’s Spoon kan måske bedst beskrives som et mesterskab i kokkekunst – med samme grundstruktur som vi kender det fra Masterchef – bare med en kortere ’løbetid’. Vadran og Zylvia har kørt Europa tyndt fra februar til august og besøgt langt de fleste europæiske lande og afholdt nationale konkurrencer.

I juni måned lagde Bethlehemskirken i København rammer og strøm til en national konkurrence, og Sara Hviid Larsen (min datter) fra kirkens Tro & Lys gruppe vandt den danske nationale konkurrence. Dette sikrede hende en plads i den europæiske kokkekonkurrence, som fandt sted fra 2. – 8. oktober med deltagelse af 29 personer fra 22 lande, som dystede i madlavning og cocktails.

29 konkurrenter

Fra venstre ses Erik Hviid, kokken Thomislav, som var Saras coach, og Sara selv. Hun lavede rødbederisotto med kyllingerulle og ærtecreme, peberfrugt og krydderier samt rødbede chips.

Sara og jeg tog til Kroatien og mødte de 28 andre konkurrenter, og Sara skulle være med i den første semifinale gruppe. Professionelle kokke assisterede semifinalisterne, som forberedte små retter til ’masterchefkokkenes’ ledsagere og andre specielt indbudte gæster. Den danske ambassade i Zagreb stillede med 3 medarbejdere, som var med til at heppe, og derudover var der blandt andet repræsentanter fra den svenske ambassade og flere andre officielle personer.

Hver deltager lavede 50 små serveringer eller cocktails til de fremmødte. Sara lavede en rødbederisotto med en kyllingerulle med ærtecreme, peberfrugt og krydderier samt rødbede chips. Samlet set smagte de fremmødte en 7 rettes middag med 3-4 cocktails. Saras coach var Thomislav, en superpædagogisk kok, der kunne instruere og motivere helt ud over det sædvanlige.

Jeg var lidt nervøs, da Thomislav tog sin store, megaskarpe kokkekniv frem og sagde, at nu skulle Sara til at skære løg . . . Men han lærte hende også, hvordan man holder på løget for ikke at skære fingrene, så min bekymring blev vendt til, at jeg også har lært at skære løg med en skarp kniv – det har Sara lært mig efterfølgende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg og ambassadefolkene var ikke i tvivl om, at Sara burde komme videre, men det går ikke altid som præsten prædiker – så den danske masterchefdrøm sluttede ved semifinalerne.

Muligheder for ”mennesker med særlige bidrag”

Arrangementet i Zagreb sluttede med, at pave Frans velsignede arrangøren. Deltagerne i kokkekonkurrencen så til fra nært hold, fortæller Erik Hviid Larsen.

Finalen i madlavning blev vundet af Nino Kastrun fra Slovakiet, og i cocktails af Ioana Iordachi fra Rumænien. Efter at have smagt gastronomiske lækkerier både til semifinaler og finalen er jeg ikke længere i tvivl om, at mennesker med særlige behov med rette kunne kaldes ’mennesker med særlige bidrag’. For en uges konkurrencer og smagsprøver på megen lækker mad overbeviste mig om, at Sara skal arbejde mere i køkkenet end foran computeren.

Det styrker relationer og giver et selvværd, fordi man opdager, at man har noget at bidrage med. Det kræver måske lidt mere tålmodighed, men det er vel heller ikke at foragte i en tid, hvor tempoet ofte er alt for højt og relationerne ikke bliver prioriteret. Tak til Cupid’s Spoon for at være med til at åbne øjnene (og munden) for potentialet hos mennesker, der tænker anderledes, og som måske kræver lidt andre rammer for at kunne fungere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men uden dem bliver samfundet endnu ’smallere’, og det ’normale’ endnu sjældnere. Masterchef kan defineres på mange måder. Jeg er taknemmelig over at have én i mit køkken, som ind imellem udfordrer mine smagsløg, men også har lært og ved, hvordan man behandler skarpe kokkeknive.