Dansk Balkan Mission uddeler julepakker i Rumænien

Igen i 2023 donerer DBM julepakker til beboere i en række roma-landsbyer i det centrale Rumænien. Pakkerne indeholder god mad, tandplejeprodukter, julegodter og en lille bog med børnebibel-fortællinger.

Pakkerne gør stor gavn i roma-hjemmene. Der er ofte mange munde at mætte – yderst sjældent fast lønindtægt eller helt basale forhold i boligerne, skriver Dansk Balkan Mission i et julenyhedsbrev. Mellem 60 og 70% af Rumæniens roma-befolkning lever uden egen adgang til el, renset vand og sanitet. De fleste arbejder som timelønnede – ansat for en dag ad gangen. Derfor er hjælpen meget tiltrængt.

Søndagsskolematerialer på rumænsk.

Søndagsskolematerialer på rumænsk

DBM har gennem en årrække oversat materiale fra dansk søndagsskolearbejde til rumænsk, så der nu findes en hel serie med børnebibelfortællinger. De uddeles gratis til interesserede i både Danmark og Rumænien. I år rummer hæftet fem fortællinger for børn under temaet ”Jesus kalder på dig”. DBM arbejder hovedsageligt i to amter på sydsiden af De Transsylvanske Alper. Her drives mission og diakonalt arbejde ved støtte gennem den lokale kirke, Betania, i Pucioasa.

Mission og hjælpearbejde

Med støtte fra DBM er der opført forsamlingshuse i flere roma-landsbyer. Et af dem er nu blevet omdannet til en kirke – og den næste er på vej, fordi det var et ønske fra nogle kristne romaer i landsbyen. Nu samles de til bibelstudier, gudstjenester og en række andre tilbud i ugens løb. Der er også lavet en ”eftermiddags-skole” for romabørn, der ikke har haft rumænsk som modersmål i hjemmet.

Dansk Balkan Mission driver hjælpearbejde og mission blandt romafolk i Rumænien. Foto: Dansk Balkan Mission.

Disse børn hjælpes på den måde igennem en stop-prøve, der ellers hindrer mange roma-børn i at komme i skolens øverste klassetrin. Unge kvinder, som har været på symaskinekursus med genbrugssymaskiner, som DBM har indsamlet i Danmark til formålet, får efter kurset symaskinen med hjem, så de kan sy videre. DBM har også været med til at sikre el-forsyning, og danske fondsmidler har hjulpet et lokalt hospital med scanningsudstyr og brugte danske hospitalssenge.