Fantastisk musical viser vej til Betlehem

Englen forkynder for hyrderne, at Jesus er født i Betlehem, Fotos: Ludmilla og Gabriel Parsyak.

I år har GospelRoots og GospelTeens rejst rundt og opført ”Stjernen over Betlehem” på skoler rundt omkring i det sønderjyske – og så har der også været plads til nogle offentlige forestillinger.

Udfordringen var til stede under den sidste offentlige opførsel af julemusicalen, og det var en skøn og hjertevarm oplevelse.

Fyldt sal

Sønderjyllandshallen var allerede stort set fyldt af folk i alle aldre, og der var en dejlig forventningsfuld atmosfære lige fra starten. Flot, at de kan fylde en hel hal en fredag aften i december. Som en ekstra ”gave” startede det hele med en lille koncert med GospelOaks, som er sidste skud på GospelFamily-stammen: Et kor, som består af mere end 60 sangglade voksne, der uden tvivl elsker at synge gospel.

Derfor nåede deres optræden også ud over scenekanten. Der blev klappet og sunget med og sluttet af med en kæmpe klapsalve.

Et helt englekor bryder ud i lovsang.

Opdateret musical

Herefter var det så tid til det, alle nok havde ventet mest på: ”Stjernen over Betlehem”. En musical, som første gang så dagens lys i 2013, men som nu blev fremvist i en meget opdateret version, hvor også ord som ”Instagram” og ”Google” havde fundet vej ind. Musicalen handler om fire skoleveninder, der tilfældigvis finder en bog, der har tilhørt den enes oldefar, med optegnelser over hans undersøgelser af Stjernen over Betlehem.

Det fører dem ud på en rejse, som giver et helt nyt perspektiv på den gamle fortælling om Vismændenes vandring mod stjernen – den lysende stjerne, som skulle føre dem til en kongesøn, der skulle forandre hele verden. Publikum tages med til Herodes, som bare vil slå barnet ihjel, vi ser dem give gaver til barnet med god forklaring på, hvad guld, røgelse og myrra egentlig betyder.

Den onde kong Herodes tænker på, hvordan han kan beholde magten.

Vi ser engle, som advarer vismændene om at rejse tilbage og fortælle, hvor Jesus er, og hele vejen gennem musicalen oplever vi skolevenindernes spørgsmål og skepsis overfor historien om den lysende stjerne – som de naturligvis forstår og tager til sig til sidst. Undervejs er der plads til dans og sang, hvor publikum opfordres til at danse med – men det er der ikke helt mod på denne aften.

Tænker at det havde set anderledes ud, hvis hallen var fyldt med børn, for det er virkelig nogle gode sange og sjove danse. Mange af sangene er nemme at synge med på, og jeg tog mig selv i at synge med, fordi jeg simpelthen ikke kunne lade være.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fantastiske unge

De unge leverer en fantastisk præstation, som er så professionel og flot, at den er en større scene værdig. Det er skønt at se de unge leve sig ind i deres roller og fortælle julens budskab på en anderledes, men god måde, som også giver stof til eftertanke. Solisterne har virkelig gode stemmer, som er en nydelse at lytte til og alle på scenen er 100% med og giver alt.

I baggrunden hang en storskærm, hvor teksterne og dansetrin kommer op, så alle kunne være med.

Der var mange sjove indslag, fx når de vise (piger) skulle have kameldragterne af og på.

Stående klapsalver

Musicalen slutter med sangen ”Et barn er født i Betlehem” i Torben Callesens version. En sang, som er elsket og brugt i utallige kirker. Den fik alle i salen op at stå og synge med, og der var stående klapsalver til de dygtige unge mennesker, da forestillingen var slut. Derefter blev alle hjælpere kaldt op på scenen, som har været med til at gøre musicalen til virkelighed, og det var flot at se folk i alle aldre, som har været med. Man oplevede, at deltagerne er som en familie, der elsker det, de gør, og det at kunne gøre det sammen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De tre vise fra Østerland hylder Jesusbarnet i Betlehem. Fotos: Ludmilla og Gabriel Parsyak.

Der er ingen tvivl om, at der ligger mange timers øvelse og arbejde i at have fået denne musical op at stå, og det har skabt et flot resultat.

Ovenud tilfreds

I løbet af november og december er ”Stjernen over Betlehem” blevet set af 8.500 mennesker. GospelRoots og GospelTeens har haft kæmpe succes, og korleder Torben Callesen er ovenud tilfreds.

– Det har været en fantastisk rejse, siger han. De små (GospelRoots, som er børn fra 3. til 6. klasse) er virkelig vokset med opgaven og GospelTeens er voldsomt dygtige og har bare leveret gang på gang. Især skolekoncerterne har været en fornøjelse, fordi eleverne har været så meget med og har danset og sunget og klappet. Det har været skøn respons på et stort arbejde, siger Torben.

Korleder Torben Callesen er glad og taknemlig over de dygtige gospelsangere og de mange frivillige, som hjælper med alle de praktiske opgaver.

– De frivillige har også været uundværlige, og mange af dem har taget fri fra arbejde i 1-2 uger for at sørge for lys, lyd og teknik og andre opgaver. Så jeg er virkelig taknemmelig og glad, slutter Torben Callesen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:GospelFamily

Torben Callesen står bag ”GospelFamily”, som består af de tre nævnte kor – og meget mere. Han har skabt et musikalsk univers, hvor glæden i musikken bygger bro mellem generationer og skaber liv og glæde. Udover kor er der workshops, særlige events og mulighed for at dygtiggøre sig indenfor gospelmusik.