Håb til tyngede eller udbrændte forældre

Man kan godt blive lidt nervøs ved at skulle læse endnu en bog om børneopdragelse, men allerede efter et kig på bagsiden kan man sænke skuldrene. Forfatterne skriver, at ingen er perfekte forældre, at vi alle laver fejl, og alle har brug for den hjælp, det er at dele og lære af andres erfaringer.

Allerede i forordet lægger forfatterparret sig fladt ned og beskriver nogle af de episoder, som alle forældre oplever, men som de fleste af os kæmper for, at andre aldrig finder ud af. De beskriver også, hvordan bogen er blevet til med interviews med flere familier samt med parrets egne tre børn for at få perspektivet så bredt som muligt.

Bogens fem dele, der indeholder flere underkapitler, personlige eksempler, forskningsresultater m.m., er:

1. Forældreskab i det 21. århundrede.
2. Frihed til forskellighed.
3. Værdifuld hverdag.
4. Kærlighedens praksis.
5. Løft blikket.

Hvert kapitel slutter af med spørgsmål til reflektion og samtale som en oplagt mulighed til at få den svære dialog igang både med sig selv og med sin familie
Bogen sluttes af med et helt konkret samtaleværktøj til at gå på opdagelse i egen personlighed, prioriteter og værdier som forælder. Et oplagt værktøj til bedre samarbejde i ægteskabs-dialogen.

Vigtig inspiration

En vigtig bog, som jeg tror vil kunne gøre en stor forskel for mange forældre og deres familier. En bog, der inspirerer og motiverer forældre til at:
Kigge tilbage for at forstå sig selv og egne værdier. Kigge frem med nye briller og ny dialog.

Kun i begrænset omfang kigge til siden, hvor naboens græs måske er grønnere, men som også har helt andre vækstvilkår og derfor ikke nødvendigvis kan vokse på netop den måde i egen have… “sammenligningens forbandelse” (citat s.27). Kigge op og hente styrke, visdom og nåde i troen på vores kærlige FAR.

Bogen er skrevet i et let tilgængeligt sprog, så alle kan være med, både når der henvises til forskning, statistikker og forældres egne åbenhjertige beretninger og overvejelser. Der stilles sunde spørgsmålstegn ved mange af de forventning-er, vi forældre har til os selv, men også til dem, som samfundet har til vores familier.
Gennem hele bogen løber den røde tråd, der starter med titlen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Du er en god nok forælder. Forfatterne bygger op, mens de inspirerer, forklarer og løfter byrder af skuldrene på tyngede eller udbrændte forældre. Bogen er ikke bange for at bringe alle familiens udfordringer i spil. Skæld ud, skærmforbrug, tid, tro, vrede, stress, ros, søskende, angst, sex, misbrug, grænser, kærlighedssprog, leg og meget andet, og igen og igen sidder man som læser og føler sig: Set, men ikke dømt, inspireret, men ikke tynget, måske fyldt med fejl, men stadig med følelsen af at være god nok.

Bogen kan både læses kronologisk og som opslagsværk, der er nemt at manøvrere i via en udførlig indholdsfortegnelse.
En bog, der kan læses alene, men som absolut kan anbefales at læse sammen med sin ægtefælle, så dialogen kan styrkes, og nye familieværktøjer tages i brug i et måske fornyet samarbejde.

Titel: De gode (nok) forældre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forfatter: Ægteparret Lise og Frederik Berggren Smidt, der også har skrevet andre bøger, der er relevante for fx ægteskab, sexliv og kærlighed.
Forlag: Lohse i samarbejde med Logos.