IPSICC

Ny dokumentar undersøger, hvorfor missionæren John Chau blev dræbt

John Chau havde et stærkt ønske om at forkynde evangeliet for den unåede befolkning på North Sentinel Island. Det kostede ham livet i november 2018.

Den 17. november 2018 blev den kun 26-årige eventyrer og missionær John Allen Chau fra USA dræbt med spyd og sten på en ø i Det Indiske Ocean. National Geographic har nu lavet dokumentaren The Mission.

John Allen Chau blev dræbt af indbyggerne, da han ankom til North Sentinel Island for at dele evangeliet med den hidtil unåede gruppe. John Chau, der var stærkt inspireret af Jim Elliot og de andre Ecuador-martyrer fra 1956, var rejst til øen med hjælp fra fiskere. Han blev dog dræbt allerede på stranden af befolkningen på North Sentinel Island, som afviser kontakt med omverdenen.

Kendte risikoen

Efter John Chaus død har der været stor debat om berettigelsen af kristen mission, og hvorvidt han selv overhovedet havde vidst, hvad han gik ind til. Men i sin dagbog har den unge missionær fortalt om, hvorfor han ønskede at fortælle netop denne gruppe om Jesus. ”I tror måske, jeg er skør i alt det her, men jeg tror, ​​det er det værd at forkynde Jesus for disse mennesker,” sagde han.

”Dette er ikke meningsløst – denne stammes evige liv er nær, og jeg kan ikke vente med at se dem tilbede på deres eget sprog foran Guds trone, som det står i Åbenbaringen 7,9-10”. Efter sønnens død har hans far, Dr. Patrick Chau, fordømt den ”ekstreme kristendom” og missionsorganisationen All Nations, hvor John Chau fik sin uddannelse forud for afrejsen til Det Indiske Ocean.

Allerede før afrejsen havde den ikke-kristne Dr. Chau haft en konflikt med sin søn om nødvendigheden af mission. Derimod har organisationen All Nations overfor flere medier udtalt, at John Chau havde været en ualmindelig velkvalificeret missionær, der havde forberedt sig målrettet på at arbejde med sentinel-stammen. Han gjorde ikke noget ulovligt ved at lande på øen North Sentinel Island, fastslår All Nations.

Kritik af John Chau

Efter tragedien i Ecuador i 1956, hvor fem missionærer mistede livet i forsøget på at bringe evangeliet til Waorani-stammen, blev Jim Elliot og de andre martyrer omtalt positivt, også i sekulære medier som Life Magazine. Men John Chaus martyrdød er ikke blevet beskrevet med samme sympati. Og det skyldes, at holdningen til mission har ændret sig siden 1956, konkluderede historiker Thomas Kidd i 2018 efter Chaus død.

– Et nationalt magasin som Life kunne i 1956 identificere sig med forsøget på at bringe vestlig civilisation til de folk, som de kaldte ”stenalder-vilde.” De godtog også Jim Elliots forklaring om, at han og hans kolleger var under guddommelig befaling om at forkynde evangeliet for alle nationer. Men seks årtier senere lever vi i en verden, hvor de akademiske og mediernes eliter er allergiske over for forestillingen om, at én kultur er en anden overlegen. Også vor tids missionærer afviser tanken om den vestlige kulturs overlegenhed. Derimod fastholder missionærer stadig tanken om, at evangeliets sandhed skal forkyndes for alle folkeslag, forklarer Thomas Kidd ifølge The Gospel Coalition.org.

Filmen ’The Mission’

Den nye dokumentar om John Chau har netop haft premiere i biografer i USA. Filmen er instrueret og produceret af Amanda McBaine og Jesse Moss og indeholder blandt andet oplæsning af missionærens dagbogsoptegnelser.