Udsigt over Betlehems marker anno 2023

Hyrdernes marker set fra Har Homa med det moderne Betlehem i horisonten. Til højre ses Fødselskirken, som har et klokketårn i to etager. Fotos: Vidar Norberg.

Man kan stadig se Betlehems marker og skimte Fødselskirkens tårn fra den israelske side af grænsen uden at rejse til det palæstinensisk kontrollerede Betlehem. Udfordringen tog turen op til den nye bydel Har Homa, som er bygget på et bjerg, der er nærmeste nabo til Betlehem.

Fra bussernes parkeringsplads går der en støvet vej ud i området. Der finder man ifølge skiltningen også en gammel kirkemark, delvis beskyttet af et stengærde
og enkelte steder rusten pigtråd, som ikke kan stoppe ret meget andet end græssende dyr. Men dem ser man alligevel ikke noget til. Bag indhegningen er der smukke oliventræer.

Grotter kan give ly til hyrder og får

Udfordringens udsendte kører til busstoppestedet Marinov-Weingarten. Herfra kan man se det landskab, som omtales i juleevangeliet. Med en kikkert kan man se et par grotter – og spekulere over, om det måske var i denne type grotter, hyrderne og hjorden søgte ly julenat. For det kan både regne, sne og blæse kraftigt i regntiden, som falder sammen med julehøjtiden.

Ud over Fødselskirken er der både højhuse og en minaret i det moderne Betlehem. Foto: Helja Norberg

Udsigt til Fødselskirken

Kikkerten glider videre og fanger hele tiden nye indtryk. Så ser man en vej et godt stykke nærmere Betlehem. Men der er også en spærring.
Udfordringens udsendte lader kikkerten glide videre. Der mellem høje tårne og store bygninger ses et klokketårn i to etager. Det er mindre end de andre kirketårne, men det mindste tårn er det allervigtigste.

Det er nemlig selve symbolet på Fødselskirken, bygget over stedet, hvor Jesus ifølge traditionen blev født. Kameraet tages frem. Man zoomer ind, som turister fra alverdens lande har for vane at gøre det.

Farligt område for jøder

Det gør ikke noget, hvis der ikke er plastikdekorationer, nisser og juleguirlander. Det er ikke det, som er julens budskab. Men julepynten mangler i år, som der også er blevet skrevet om tidligere i Udfordringen. I dag er der ikke mange jøder, som vover at rejse til Betlehem. Hvis Josef og Maria havde vandret på hyrdernes mark i 2023, ville de have været i overhængende fare for at blive dræbt af terrorister, bare fordi de var jøder.

Truslen fra Herodes

Da Jesus blev født, var der også stor fare. Kong Herodes satte sig for at finde ud af, hvor jødernes konge var født. Herodes bad de vise mænd om at komme tilbage fra Betlehem og fortælle ham, hvor Jesus var, så han kunne ”tilbede” denne nye konge. Men planen var i virkeligheden at dræbe Jesus, som var kongesøn og derfor en trussel for tronen.

Betlehems marker set fra Har Homa. I baggrunden ses Jesu fødeby, Betlehem. Foto: Helja Nor

De vise mænd blev dog advaret af Gud i en drøm og tog en anden vej tilbage. Herodes svarede ved at dræbe alle drengebørn under to år i Betlehem og det nærmeste opland. Men Gud advarede også Josef i en drøm, så han forstod, at familien måtte flygte til Egypten. Og der blev de så, indtil Herodes var død. Måske har stenene mellem Har Homa og Betlehem set Bibelens fortællinger den første julenat.
Læs juleevangeliet i Lukas 2 og Matthæus 2.


Artiklen fortsætter efter annoncen: