Gud viser kærlighed – også gennem maden

Olav Heldt er uddannet diakon/socialpædagog, men har også stor interesse for Guds skaberværk. Derfor går han meget op i at passe på naturen og skaberværket som en god forvalter. Han passer også godt på sin egen sundhed ved at spise den rigtige kost.

Gud viser sin kærlighed til os mennesker på mange måder. Vi har lige fejret jul, fejret at Gud kom til verden som vores frelser igennem Jesus. Det er Guds ultimative kærlighedserklæring til os. Men også gennem sit skaberværk viser han sin kærlighed til os, ikke mindst gennem maden.

Jeg er uddannet diakon/socialpædagog, men har alle dage interesseret mig for Guds skaberværk. Det at passe på naturen – og hvordan jeg som kristen passer på og ærer skaberværket som forvalter – har altid ligget mig på sinde. De senere år er jeg også blevet mere interesseret i den mad, jeg spiser, og hvilken indflydelse det har på min krop og mit velvære.

Jeg er især blevet inspireret af den uafhængige ernæringsekspert Anette Harbech Olesen (madforlivet.com) og Anette Reader (thebiblicalnutritionist.com). Sidstnævnte har en spændende tilgang til kost og sundhed, inspireret af Bibelen. Anette Reader findes desuden på Youtube, hvor jeg også har fundet tiltro til Dr. Erik Berg og Dr. John Cambell.

Er snak om mad tabu i kirken?

Som kristne har vi i Bibelen er fantastisk vejledning til at leve et helligt liv, det gode og Gud velbehagelige liv. Vi skal gøre det gode, lovsynge Gud, hjælpe enkerne og de faderløse, give tiende, tilgive og bære over med hinanden, opmuntre hinanden, bede for hinanden, ikke mindst for de syge osv… Men det er sjældent, at vi i vores kristne menigheder og fællesskaber taler om, hvorvidt det gode liv også indebærer det sunde liv, altså hvad vi spiser.

Når jeg i min omgangskreds fører samtalen ind på dette, har jeg en oplevelse af, at “det sunde liv” hører til det verdslige liv set ud fra et kristent perspektiv.
Det er ikke noget, vi behøver at beskæftige os med, for vi må jo spise alt ifølge Bibelen – jo, måske kan vi spare lidt på sukker og fedt, er især kvinderne opmærksomme på, men det ved alle, at det er usundt.

Men hvem vil ikke gerne opleve at blive gammel og fortsat kunne være aktiv i kirken, fortsat være frisk til at kunne tumle med sine børnebørn (hvis man skulle være så heldig), fortsat kunne hjælpe og gøre godt rundt omkring. Undgå at skulle bruge tid og energi på hospitalsbesøg, indlæggelser, sygdom m.m..

Bibelen viser vej

I GT er der mange anvisninger fra Gud om, hvad vi skal spise, lige fra skabelsen: ”Gud sagde: Nu giver jeg jer alle planter, der sætter frø på hele jorden og alle træer, der bærer frugt med kerne. Dem skal I have til føde.” (1. Mos . 1, 29). I starten går det på alt det grønne, der kan spises. Senere tilføjer han også dyr, (dog ikke alle, men det er en anden snak).

Gud har skabt maden med et væld af vitaminer, mineraler, aminosyrer, essentielle fedtsyrer og meget mere, som alt sammen er med til at opbygge og helbrede vores kroppe.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nyere forskning viser, hvor stor betydning det, vi spiser, har for vores helbred. Fx hvordan vores tarmbiotika (tarmflora) har stor indflydelse på vores helbred, både fysisk og psykisk og hvordan vores tarmbiotika opbygges af det, vi spiser.

Vi er Guds tempel

Vi er Guds tempel. Vi bliver af Paulus opfordret til at leve et helligt liv, og han minder os om, at vi er et tempel for Helligånden. “Eller ved I ikke, at jeres legeme er et tempel for Helligånden, som er i jer, og som I har fra Gud? I tilhører ikke jer selv, for I blev købt dyrt. Ær derfor Gud med jeres legeme!” (1. Kor. 6, 19-20). Jeg kan så spørge mig selv, hvad er det, jeg ærer og nærer Guds tempel med? Hvad er mit ”madoffer” til Gud, om man kan sige det?

Jo, jo, men Jesus siger selv, at al slags mad er acceptabel i Guds øjne, kan man indvende (Mark. 7, 15-19). Så det behøver vi ikke bruge tid på. Ja, det er rigtigt, Jesus siger al slags MAD! Og det var ikke noget problem, den gang Jesus gik på jorden, men det er det i dag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg kan så spørge mig selv,
hvad er det, jeg ærer og nærer
Guds tempel med?
Hvad er mit ”madoffer” til Gud,
om man kan sige det?

Jo, jo, men Jesus siger selv,
at al slags mad er acceptabel i Guds øjne …

Ja, det er rigtigt, Jesus siger al slags MAD!
Og det var ikke noget problem,
den gang Jesus gik på jorden,
men det er det i dag.

Man kan sætte spørgsmål ved, om meget af det, vi sætter på bordet i dag – det, vi spiser – om det virkelig er mad, selv om det ligner. Vi kan sjældent se det, men de fleste e-numre og andre tilsætningsstoffer foruden pesticider er jo ikke noget, kroppen har godt af. Og så er der alle de halv- og helforarbejdede, ofte ultraforarbejdede, ting som burgere, pølser, pizza, chips, slik og sodavand, der ikke indeholder nogen næring ud over kulhydrater og fedt.

Og det er meget af det, vi lærer vores børn at spise – især når vi skal hygge os fredag aften, eller det skal gå hurtigt. Men det er ikke noget, Gud har skabt som mad, og det er ikke noget, der nærer vores kroppe.

Maden er blevet giftig

Hvad er der gået galt?

I Bibelen er hvede noget af det første, der bliver nævnt som føde, det bliver fremhævet som det bedste korn. Og hvis man tager et helt hvedekorn, så indeholder det næsten alt, hvad vi har brug for af vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer. Men i vor tid er der gluten i næsten alle forarbejdede fødevarer. Fødevareindustrien har gjort maden giftig, så folk får allergier og sygdomme og mangler vitaminer og mineraler, forklarer Olav Heldt, der her ses i sin grønne have.

Omkring år 1900 begyndte den industrielle revolution også at præge fødevareindustrien. Man begyndte at raffinere sukker, så det blev billigt og hver mands eje. Og man begyndte at raffinere olier ved opvarmning, så man fik trukket alle former for olier ud af raps, solsikker, vindruekerner o.a.. Dvs. ikke kun de enkelt- og flerumættede fedtsyrer, men også mættede fedtsyrer. Og ved opvarmningen blev der dannet transfedtsyrer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De såkaldte madolier har ifølge Anette Harbech Olesen således ikke noget med mad at gøre og burde være forbudt, da de er så skadelige for vores helbred.
Fødevareindustrien har længe forsket i, hvordan man kan forarbejde maden, så den kan sælges så billigt som muligt, med så stor profit som muligt og være så enkel at tilberede som muligt for forbrugeren.

Det har i dag medført, at meget mad bliver tilført så mange tilsætningsstoffer og bearbejdet så meget, at alle næringsstoffer forsvinder, så det, der kommer ud af processen, bliver giftig for vores kroppe. Kan det kaldes for “mad”? På den måde er fx hvede blevet et af de mest udskældte fødevarer i dag, fordi så mange får glutenallergi.

Men det er jo, fordi hveden er blevet så raffineret, at der stort set kun er gluten tilbage. Det tilsætter man i næsten alle præfabrikerede fødevarer, så vi får alt for meget gluten. I Bibelen er hvede noget af det første, der bliver nævnt som føde, det bliver fremhævet som det bedste korn. Og hvis man tager et helt hvedekorn, så indeholder det næsten alt, hvad vi har brug for af vitaminer, mineraler og essentielle fedtsyrer.

Flere kræfttilfælde

Vi ser i dagens samfund en markant stigning af sygdomstilfælde, ikke mindst kræft. Megen nyere forskning viser, at mange af de sprøjtegifte, der bliver brugt i landbruget idag, kan give kræft, fx glykosphat i Roundup. Alligevel får landbruget lov til at sprøjte tonsvis af gift ud over vores afgrøder, som vi skal spise.

I Danmark bliver fx mange kartoffelmarker sprøjtet omkring 13-18 gange, bl.a. med svampemidlet Reglone, der har været forbudt i EU siden 2019, da det er så kræftfremkaldende. Og så undrer man sig over, at der er så stor stigning i kræfttilfælde.

Andre forskningsresultater viser sammenhængen mellem underskud af vitaminer og mineraler og Alzheimers og andre demenssygdomme, men også ADHD og depression. Alligevel bliver der produceret tonsvis af halv- og helfærdig ultraforberedt mad (pølser, burgere, chips, pålæg o.m.a.), hvor næsten alle næringsstoffer, vitaminer og mineraler er udrangeret.

Alt sammen fordi det skal være nemt og hurtigt at få noget at spise, så vi kan få tid til at “nyde livet”. Men det har fatale konsekvenser for vores helbred. Forskning viser således i stigende grad, hvor vigtige vitaminer og mineraler er for vores helbred, og hvad manglen på disse kan medføre af sygdomme. At C-vitamin-mangel kan føre til skørbug er kendt for de fleste. Men hvor vigtig D-vitamin er for et utal af funktioner i kroppen, bl.a. det at styrke immunforsvaret, er ikke så kendt.

Undersøgelser viser, at over 90 % af dem, der blev indlagt med Covid 19, var i underskud af D-vitamin. Og magnesium har betydning for over 300 funktioner i kroppen, herunder sammen med D-vitamin at transportere kalk til knoglerne. Hvis man tager kalktilskud uden magnesium, risikerer man således hjerte-kar-sygdomme.

”Spis den mad, som Gud har skabt og kalder god.
Spis maden så tæt på som muligt,
som Gud har skabt det.”

Anette Reader

Hvorfor er vores læger ikke mere informative om disse ting? Hvorfor kan vi læse på sundhed.dk, at hvis vi har et D-vitamin niveau i blodet på over 50 nm/l, så er det fint, når nyere forskning viser, at vi gerne skal op på 70 – 100 nm/l? I USA snakker de om op til 150 – 200 nm/l og en anbefalet dagsdosis på 50 – 200 mikrogram i vinterhalvåret.

En læge fra Odense Universitetshospital har udtalt, “at hvis alle danskere havde tilstrækkeligt høje D-vitaminniveauer hele året, så ville der kunne spares 16-17% på vores samlede sundhedsudgifter”. Men det er medicinalindustrien selvfølgelig ikke så interesseret i.

Hvordan får vi nok vitaminer?

Selv om vi vælger at leve sundt, lave vores mad fra bunden, spise økologisk og gør en indsats for at nå de 600 gram grønt om dagen, som anbefales, så er jeg kommet til den konklusion, at det i dag er vanskeligt at spise sig til nok vitaminer og mineraler. Den mad, der bliver produceret, som vi kan købe i butikkerne, også de økologiske varer, er ikke så næringsrige som for 80 år siden.

Man har avlet bitterstofferne ud af afgrøderne for at få dem så søde som muligt, og man har gået efter hurtigvoksende arter for at få så stort et salg som muligt. Men det er i bitterstofferne og den langsomme vækst, at de fleste vitaminer og mineraler bliver dannet.

I Edens have kunne mennesket gå rundt
og spise af alle mulige frugter, grønsager, bær, nødder m.m.
Det var et slaraffenland af overdådigheder.
Ved syndefaldet blev en af konsekvenserne,
at mennesket skulle til at slide for at få mad på bordet.
Ikke nok med at det skulle dyrkes, det skulle også tilberedes,
så det tog tid. Og det tager stadig tid at lave sund mad fra gode råvarer.

Gennem min research er jeg blevet overbevist om, at vi som minimum dagligt har godt af et tilskud af en god foodstate multivitaminpille (en, der er lavet af madvarer), D-vitamin (den billigste er god nok) samt omega 3 af god kvalitet (må ikke lugte harsk). Jeg har valgt primært at købe økologisk, hvis det kan lade sig gøre, og i videst muligt omfang undgå tilsætningsstoffer.

Langt fra Edens Have

I Edens have kunne mennesket gå rundt og spise af alle mulige frugter, grøntsager, bær, nødder m.m.. Det var et slaraffenland af overdådigheder. Ved syndefaldet blev en af konsekvenserne, at mennesket skulle til at slide for at få mad på bordet. Ikke nok med at det skulle dyrkes, det skulle også tilberedes, så det tog tid. Og det tager stadig tid at lave sund mad fra gode råvarer.

Vi har et valg: Vil vi være med til det “LAB-experiment”, som Anette Reader kalder det, som fødevareindustrien har gang i, ved at spise deres “designer-mad”? Vil vi satse på, at myndighedernes anbefalinger er gode nok, og hvis vi bliver syge, så har vi et godt hospitalsvæsen, der kan tage sig af det? Eller vil vi vælge at tage skeen i egen hånd og selv gøre, hvad vi kan for at styrke vores immunforsvar og vores helbred med den mad, som Gud har designet til os?

Jeg har valgt at prøve at følge Anette Readers vejledning: Spis den mad, som Gud har skabt og kalder god. Spis maden så tæt på som muligt, som Gud har skabt det.

Inspiration til det sunde liv

Forskningen

Anette Reader fortæller på hjemmesiden thebiblicalnutritionist.com, hvordan hun selv blev klar over, at hun ikke behøvede at acceptere, at hun var tyk, træt og deprimeret. Da familien fik kræft ind på livet, blev hun nemlig klar over, at Gud har en udvej, og at rigtig mad er en stor del af løsningen.

Olav Heldt fortæller om to ernæringseksperter, som har inspireret ham: ”Jeg har de sidste år lavet lidt hjemmestudie/research på den mad, mange af os spiser til dagligt, og hvilken betydning de vitaminer, mineraler, aminosyrer, essentielle fedtsyrer m.m., som maden indeholder, har for vores helbred.

Jeg er især blevet inspireret af Anette Reader, thebiblicalnutritionist.com, der tager udgangspunkt i Bibelen og Guds anvisninger til en sund kost.

Danske Anette Harbech Olesen, madforlivet.com er også meget vidende og opdateret på nyeste forskning. Samt div. artikler og Youtube- personer, jeg har fundet tillid til gennem tiden.”