Stender i sit es

En ny bog af den konstant velskrivende præst Poul Joachim Stender modtages som altid med lige dele glæde, forventning og taknemlighed.

Stender kan være kontroversiel, men kedelig: Dét er han aldrig. For nogle år siden udgav han en guidet pilgrimstur med Jesus som frontfigur, og denne gang er det Paulus, hvis kærlighed har kastet sit lys over ham. For med kærlighed er det sådan, at man ikke vælger dén, men snarere omvendt. Og med kærlighed er det også sådan, at den forpligter én til at bringe det glade budskab videre. Og ligesom med selve landet er der altid mere end ét lag at fordybe sig i.

Stender oplyser selv, at han har været guide på henved 50 rejser til landet, så det er en erfaren herre, vi har med at gøre. Han øser generøst ud af både viden og indsigt. Denne bog afviser den gamle tese om, at folk ikke vil belæres. Men det er måden altså! Her taler vi om en rejseguide, der er langt mere end det. Den var ikke kommet til verden uden Politikens klassiske ’Turen går til …’ bøger, men samtidig insisterer den på at være helt sin egen.

Og det lykkes! Alene det at opdatere Berea til at være en by, der tjener penge på døde kendisser, viser nok en gang Stenders evne til lige at få folk til at løfte øjenbrynene (s. 83). Hvad det egentlig er, der fanger os ved den kristne tro? Hvad fik Paulus til at bruge henved 30 år på at rejse rundt og forkynde sit revolutionerende budskab? Var det berømthed, han tragtede efter?

Men der er også de mange små aforisme-lignende sentenser og tanker til fordybelse, spredt ud over hele bogen. Man bliver nødt til at holde lidt tilbage, ikke at gribe den første, den bedste med-turist i kraven og fortælle ham, at her er noget, han skal høre og tage stilling til. Nej, ikke noget … det hele. Herunder også den provokerende slutreplik:

”I dag er det blevet et vellønnet og pensionsberettiget job, i alt fald for folkekirkepræster, at forkynde budskabet om Jesus. Men spørgsmålet er, om kristendommen kan overleve som verdensreligion, hvis nutidens forkyndere ikke har bare en brøkdel af samme kaldsfølelse og lidenskab i sig som Paulus havde?”

Dén sved…
Poul Joachim Stender: Paulus Trip. Right illustreret med farvefotos. 178 sider. 225 kr.
Eksistensen 2023.