De mange selvudviklingshistorier på nettet gør mig frustreret og ked af det

Kære Anne

Jeg ser mange selvudviklingsvideoer på sociale medier, og jeg tænker, at de vil hjælpe mig med at forbedre mig selv. Selvom jeg gerne vil udvikle mig selv, har jeg det også dårligt med, at jeg ikke er så succesfuld eller tjekket som de mennesker, der præsenterer deres succeshistorier. Dette efterlader mig frustreret og endda misundelig, for når jeg sammenligner mit eget liv med de mennesker, jeg ser, føler jeg, at jeg ikke er god nok.

Jeg kan hverken lide eller ønsker det, som sociale medier gør ved mig. Jeg har det dårligt med mig selv, når andre har det så godt, og det gør mig rigtig ked af det og demotiveret. Hvis der er et bibelsk perspektiv på mit dilemma, vil du så fortælle mig, hvad det er?

Maria

 

Kære Maria

Sociale medier skulle hjælpe og ikke skade os. Selvudviklingsvideoer er beregnet til at hjælpe dig med at blive bevidst om alle de gode ting i dig selv, og se alle de skjulte muligheder, der kan udvikles. De fleste af dem, der deler deres succeshistorier på sociale medier, sigter mod at hjælpe deres følgere videre – ikke for at få folk til at føle sig utilstrækkelige med sig selv.

Succeshistorier er én del af rejsen

Hvis du får en fortrolig samtale med disse succesfulde mennesker og hører deres livshistorier, vil de fleste af dem fortælle om de mange vanskeligheder, de har mødt på deres rejse. Mange har haft en ekstrem svær og ofte endda traumatisk barndom. Den succes, som de taler om på sociale medier, er resultatet af, at de ikke lader disse udfordringer forhindre dem i at lære sig selv at kende og mestre sig selv. De nægter at lade sig definere af deres triste baggrund.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Positive højdepunkter kan være vildledende

På sociale medier har vi en tendens til kun at se de positive højdepunkter i en persons liv og ikke de udfordringer, de har eller gennemgår i dagligdagen. Det positive, vi hører fra dem, kunne meget vel blive den endelige sejr, efter at de har kæmpet sig igennem mange års modgang. Vi ender altså med at sammenligne os med personen i slutningen af kampen i stedet for den person, som han eller hun var under kampen. Dette efterlader en stor kløft mellem det, vi ser på skærmen, og det, de oplever i det virkelige liv.

Husk, at du er unik

Når vi sammenligner os med andre, forringer vi vores egen værdi. Hver af os har både evner og styrker – samt fejl og læringsmuligheder, der er unikke for os og ikke kan sammenlignes med en anden. Sandheden er, at enhvert menneskes livshistorie er fyldt med udfordringer og sejre. Nogle af dem bliver fortalt, andre forbliver ufortalte.

Livet er ikke så ligetil, som de fleste sociale medier gør det til. Ingen behøver at blive presset til at være noget eller nogen, de ikke er. Det, du ser på sociale medier, skal motivere dig. Hvis det ikke gør det, må du hellere stoppe med at se det, for så tjener det alligevel ikke det ønskede formål for dig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mange af dem, der fortæller succeshistorier på nettet, har selv haft mange vanskeligheder på rejsen. Men på sociale medier hører vi mest om de positive højdepunkter, ikke om vanskelighederne undervejs.

Usund sammenligning

Bibelen siger i 2. Korinterbrev 10,12 og 18: ”Misforstå mig ikke! Jeg kunne ikke drømme om at stille mig på linje med de mænd, der hele tiden anbefaler sig selv. Det er ikke klogt af dem udelukkende at sammenligne sig med hinanden og ustandselig måle sig med deres egen målestok” og ”Det er jo ikke den, der anbefaler sig selv, der opnår anerkendelse, men den, som Herren anbefaler.”

Du er din egen bedste konkurrent

Dette er et bibelsk perspektiv på det, at vi sammenligner os selv med andre – tilsyneladende succesfulde mennesker – og en god påmindelse om, at Gud ser på hver enkelt af os som individer. Vi skal hver især være den bedste version af os selv, som vi overhovedet kan være. Da mine børn voksede op, plejede jeg at sige til dem: ”Du er din egen bedste konkurrent. Vær en bedre udgave af dig selv i dag, end du var i går.”

Jeg vil gerne sige det samme til dig, kære Maria.

Kærlig hilsen
Anne


Artiklen fortsætter efter annoncen: