En stor Israel-ven er død

Mindeord over Marvel Gulbrandsen

Ida Nudel og Marvel Gulbrandsen

Norsk-danske Marvel Gulbrandsen er død den 5. januar 2024 efter kort tids sygdom. Hun nærede en stor kærlighed til det jødiske folk og Israel og viste det ikke mindst i praksis gennem sit engagement i bl.a. Den Internationale Kristne Ambassades danske afdeling, Immigranthjælpen og den kristne forening Dansk-Jødisk Venskab.

Marvel Gulbrandsen, der blev 88 år, vil særligt blive husket for sit mangeårige, utrættelige og ulønnede virke som daglig leder af den tværkirkelige danske hjælpeorganisation Immigranthjælpen, der blev stiftet i 1994 for at støtte og samarbejde med den verdenskendte jødiske menneskerettighedsaktivist Ida Nudel i hendes hjælpearbejde i Israel.

Ida Nudel forlod Sovjetunionen og kom til Israel i 1987. Her stiftede hun i 1992 non-profit-organisationen ”Mother to Mother” for at hjælpe enlige jødiske immigrantmødre og deres børn fra Rusland til en fremtid i Israel. De var kommet til landet i den store jødiske folkevandring fra Sovjetunionen efter dets sammenbrud i 1989.

I samarbejde med Immigranthjælpen og den norske hjælpeorganisation Hjelp Jødene Hjem oprettedes en række undervisningscentre i områder i Israel præget af jødiske immigranter fra Rusland, blandt andet i byerne Arad, Beersheva, Ofakim, Sderot, Netivot, Ashkelon og Afula. Tusindvis af børn og unge fik derved mulighed for at deltage i forskellige undervisningsaktiviteter som hebraiskundervisning, computerundervisning, matematik, musik og drama og en række fritidsaktiviteter.

Marvel Gulbrandsen og Immigranthjælpen iværksatte i en årrække også indsamlinger af musikinstrumenter i Danmark til gavn og glæde for børn og unge på musikskolerne i Negev-regionen i Israel. Det var ud fra devisen om, at når børn og unge på denne måde får mulighed for at være engageret i interessante aktiviteter, er der mindre sandsynlighed for, at de bliver misbrugere eller bliver involveret i kriminalitet og vold.

I Marvel Gulbrandsens enestående samarbejde med Ida Nudel opstod der ikke alene et arbejdsfællesskab, men et personligt venskab, som i høj grad kom til at få betydning for både Marvel Gulbrandsen og Ida Nudel. Da sidstnævnte døde i 2021, var det derfor en stor sorg for Marvel Gulbrandsen. Nu er hun selv død, og hun vil blive husket med taknemmelighed for, at hun i årtier sammen med gavmilde kristne og jøder i hele landet var med til at samle adskillige millioner kr. og utallige musikinstrumenter, tøj og tæpper ind til Ida Nudels arbejde i Israel.

Marvel Gulbrandsen nåede inden sin død desuden at bidrage med effekter til et museum i Israel om Ida Nudel. Marvel Gulbrandsen var i høj grad drevet af sin kærlighed til det jødiske folk og var dermed en inspirationskilde for mange. Bisættelsen har fundet sted.