Kan man skelne mellem sygdom og åndelige angreb?

Hej Poul Henning

Jeg skriver, fordi jeg er bekymret på en andens vegne. I fredags blev jeg kontaktet af en bekendt, der fortalte mig, at hendes kæreste havde haft et stort epilepsianfald. Han var faldet om på gulvet i sit værelse og bidt sig i tungen samt været uden bevidsthed i et døgn. Han var meget forslået blevet indlagt på en epilepsiafdeling og fået medicin.

Efterfølgende har de begge været bange, da han også havde mærkelige hallucinationer. Min bekendte og kæresten har været sammen i et år, og han havde ikke fortalt hende, at han havde epilepsi. Han er afroamerikaner fra USA og kommer i en frimenighed. Hun er kristen troende og siger, at han nærmest var ude for et åndelig angreb.

Jeg er nervøs for, at der er manglende erkendelse for rigtig hjælp evt. medicinsk. Kan det være en psykose? Min bekendte har en psykisk syg mor, og hun har før været gift med en mand med psykisk lidelse. Hun er selv en sårbar person, og jeg kan være nervøs for, om hun bliver udnyttet, da hun har svært ved at sige fra. Jeg har tænkt mig at følge op og spørge, hvordan det går med dem begge, men ved ikke, hvad jeg ellers kunne gøre ud over at bede.

Med kærlig hilsen
Den bekymrede

 

Kære dig

Tak for dit lange skriv og dejligt, at du både beder og følger op. Epilepsi, psykose og tanker i forbindelse med et angreb kan være svært at skelne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Epilepsi, psykose eller et dæmonangreb?

Jeg tænker ikke, at det er noget åndeligt eller en psykose, idet han er kendt med epilepsi og fremtræder psykisk normal og i øvrigt er velfungerende. Epilepsi kan fremtræde med hallucinationer og mange mærkelige psykoselignende fænomener. Epilepsi skyldes forstyrrelser i den elektriske aktivitet i hjernen. Den mand, du nævner, har diagnosen epilepsi, men har været uden medicin og anfald i lang tid.

Viden, fortielse og erfaring er måske gået under radaren i et flyt fra USA til Danmark. Man skelner mellem generaliserede anfald, hvor hele hjernen er involveret, og anfald, hvor kun en del af hjernen er involveret. Symptomerne kan være kramper, fjernhed, lugt-, smag- og synsforstyrrelser, men der kan også være psykiske symptomer som angst, mærkelig latter og hallucinationer. Hyppighed af anfald er meget forskellig, men med det alvorlige aktuelle anfald er medicinsk behandling absolut påkrævet, idet hjernen ikke har godt af for mange anfald.

At være en bedende, klog og empatisk pårørende

Hovedet er ikke kun til pynt, støt dem i ikke at åndeliggøre noget, som kan forklares lægeligt.

Naturligvis kan alle blive bange og usikre for de mange oplevelser. Anfald kan udløses af søvnmangel, lavt blodsukker, stress, hyperventilation, blinkende eller flimrende lys som på et diskotek, film eller computerspil. Det er derfor vigtigt at leve regelmæssigt og balanceret med mad og søvn samt undgå farlige sportsaktiviteter.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Din bekendt har en historik omgivet af meget psykisk lidelse og er selv sårbar. Med den baggrund er viden ekstra vigtig, for tanker kan let løbe løbsk i forvirrede og uforudsigelige sammenhænge. Patienter og pårørende bør undervises i forhold til sygdommen. Oplysning, fælles viden og helt generelt og ærligt at leve i lyset handler også om at fortælle de nærmeste om ens sygdomme.

De fleste epilepsianfald varer under 5 minutter. Her kan man sikre den pårørendes hoved mod stød og farlige genstande, og efter anfaldet sikre frie luftveje og lægge personen i stabilt sideleje. Varer anfaldet mere end 5 minutter, skal man tilkalde læge eller ambulance. På Sundhed.dk kan I læse, hvad Epilepsiklinikken er nået frem til. De har formentlig givet ham en opfølgende ambulant tid. Egen læge kan altid kontaktes som pårørende til en med epilepsi, og støtte fra Epilepsiforeningen er også en mulighed.

Afsluttede hilsen

Dejligt, at du beder for dem, for den, der beder, får, men brug også Rom.12.3, hvor der står: ”Men brug jeres forstand med omtanke.” Hovedet er ikke kun til pynt, støt dem i ikke at åndeliggøre noget, som kan forklares lægeligt.

Kærlig hilsen
Poul Henning


Artiklen fortsætter efter annoncen: