102-årig ildsjæl er sovet ind

Arnold Hjertmann Frederiksen

Arnold Hjertmann Frederiksen, Sparkær, er i en alder af 102 år stille sovet ind lørdag den 16. marts 2024 i troen på sin elskede Frelser, Jesus Kristus.

Arnold voksede op på en gård i Hørup nord for Viborg i et kærligt hjem med troende forældre. Han var den næstældste af en søskendeflok på fem. Arnold skulle hjælpe til med arbejdet på gården. Arnold elskede naturen, der omgav barndomshjemmet. Han blev aldrig træt af at fortælle om, hvordan han som dreng løb ud over engene, hoppede over grøfter og hegn og fiskede og badede i åen.

Arnold ville egentlig gerne være gartner. Men i stedet gennemførte han en landbrugsuddannelse, og i fællesskab med en yngre bror købte de farbrorens gård i Rævind ved Viborg. Efter kun kort tid blev broren købt ud, og Arnold drev selv gården videre frem til sin pension. Han var arbejdsom og en fremsynet landmand, der var blandt de første på egnen til at mekanisere sit landbrug.

Den 1. maj 1957 blev Arnold gift med Johanne. Sammen fik de fire børn. Arnold stod for gårdens drift, mens Johanne stod for husholdningen og opdragelsen af deres børn. I travle perioder hjalp Johanne også til med til at løse landbrugsopgaverne udenfor. Arnold værdsatte hele livet den frihed og de muligheder, som det gav ham at være selvstændig landmand.

Arnold elskede naturen og glædede sig hvert år over forårets komme og værdsatte de mange udflugter, som han fik med familie og venner. Han var nysgerrig på livet omkring sig, og kombineret med en fantastisk hukommelse kunne han fascinere de fleste med sine fortællinger og oplevelser fra både sin barndom, ungdom og den helt almindelige hverdag.

Arnold og Johanne har altid været gæstfrie, og mange har været forbi deres hjem og nydt godt af Johannes huslige evner og Arnolds store gavmildhed i form af jordbær, grøntsager, tomater og æg. Arnold og Johanne er begge vokset op i Indre Mission. Tilbage i 1970 oplevede de at blive døbt med Helligånden. Denne nye dimension i deres kristenliv førte til, at de begyndte at komme i Apostolsk Kirke i Herning.

Da der blev etableret en Apostolsk Kirke i Viborg, blev det deres nye åndelige hjem. Både Arnold og Johanne har altid været meget tværkirkeligt orienteret, og sammen med gode venner fra bl.a. Indre Mission var de med til at starte tværkirkelige møder i Viborg, som blev afholdt gennem en årrække. Arnold har også været aktiv i søndagsskolearbejdet i Sparkær.

Først i halvfjerdserne begyndte Arnold og Johanne at evangelisere hver fredag aften i Viborg. Det gjorde de begge trofast hver fredag i mere end 20 år. I samme periode var de med til at starte en kaffebar i Apostolsk Kirke, Viborg, hvor de inviterede folk med ind, som de mødte i deres evangelisation. Arnold delte traktater ud på gågaden og lånte også bøger ud, mens Johanne i stedet gik fra beværtning til beværtning. Fælles for dem var, at de delte troen på Jesus med alle, der ville lytte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I flere år var han sammen med Johanne engageret i nødhjælpsarbejde i Gatten, og i mange år deltog de også i den årlige bibelcamping sammen med gode venner. Mission har altid haft en stor plads hos Arnold og Johanne, og det var en fortsat kilde til glæde at kunne være med til at hjælpe andre. I maj 2017 fejrede de diamantbryllup. Johanne sov stille ind i august 2019.

Men Arnold elskede stadig livet og fortsatte med at modtage besøg og selv at tage på besøg hos sine børn og var også to gange på familiebesøg i Norge. I november 2021 rundede Arnold de 100 år og blev fejret af familie og venner. Arnold evnede på imponerende vis at etablere nye venskaber gennem et langt og virksomt liv.

Arnold har hele sit liv brændt for at dele troen med andre. Selvom Arnolds liv det sidste års tid var præget af sygdom og kræfterne forsvandt, så var det en dyb taknemmelighed til Gud, som prægede hans liv lige til det sidste. Arnold efterlader sig fire børn: Rita i Sunds, Erling i Gråsten, Anette i Hvidovre og Lena i Engesvang samt svigerbørn, børnebørn og oldebørn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Æret være Arnolds minde.