Oversættelse af ny dansk bibel starter nu

Danmark skal have en ny, autoriseret bibeloversættelse i 2036. Den 31. maj begynder arbejdet for alvor ved et stort anlagt seminar i Vartov, København.

Det skriver Bibelselskabet i en pressemeddelelse. 2036 er 500-året for Reformationen i Danmark og dermed for den bevægelse, der har givet os Bibelen på dansk. Derfor er det en oplagt fejring af jubilæet at udgive Bibelen i en dugfrisk oversættelse.

Stort forarbejde

Bibeloversættelse kræver både god tid og grundig planlægning. Ud over selve oversættelsesarbejdet skal der udgives prøveoversættel­ser undervejs, der skal holdes offentlige debatter – og meget mere. Siden december 2023 har chefredaktionen arbejdet intenst med at formulere principperne for oversættelsesarbejdet, sammensætte redaktionsgrupper for Det Gamle og Det Nye Testamente og finde oversætterteams til de første oversættelser.

Alle involverede vil blive præsenteret på seminaret den 31. maj, hvor også principperne for oversættelsen vil blive offentliggjort: ”Den kommende bibeloversættelse vil blive til i spændingsfeltet mellem kildetekst, dansk sprog, tra­dition og anvendelse. Det er lidt som at hoppe på trampolin: Hvis du vil hoppe højt, skal du hoppe på midten. Vi kommer derfor løbende til at balancere de fire hensyn, de fire hjørner, i arbejdet,” forkla­rer generalsekretær i Bibelselskabet Johannes Baun.

Prøveoversættelser på vej

Bibelselskabet forventer at kunne præsentere fire prøveoversættelser i forbindelse med Himmelske Dage i maj 2025. ”Vi glæder os til at præsentere det stærke hold af teologer, oversættere, forfattere og andre fagfolk, der skal skubbe det store projekt i gang,” siger Johannes Baun. ”Og vi glæder os til om 12 år at kunne udgive en bibeloversættelse, der ligesom forgængerne holder fire-fem årtier.”

Millionbudget

Oversættelsesprojektet har et budget på 38,5 millioner kroner. Takket været bevillinger fra Den A.P. Møllerske Støttefond, Ole Kirk’s Fond, Augustinus Fonden og Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond har Bibelselskabet indtil videre fået tilsagn om 26,5 millioner kroner.