Assisteret selvmord er ikke en menneskeret i Europa

En ”ret til at dø” ville sætte mange liv i fare, mener ADF’s administrerende direktør, Paul Coleman. Foto: ADF Int.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (ECtHR) i Strasbourg har afvist en ansøgning om at håndhæve assisteret selvmord som en menneskeret i Ungarn.

Det skriver CNE.news på baggrund af oplysninger fra den kristne menneskerettighedsorganisation ADF International (Alliance Defending Freedom) i Wien, Østrig. Den ungarske statsborger Daniel Karsai, der lider af en uhelbredelig sygdom, havde anlagt en retssag mod sin egen regering og dens forbud mod assisteret selvmord og dødshjælp. Men i sin afgørelse i forrige uge konkluderede domstolen, at der ”intet grundlag var for at konkludere, at medlemsstaterne rådes, endsige bliver forpligtet, til at give adgang til assisteret selvmord”.

ADF’s administrerende direktør, Paul Coleman, udtrykte glæde over dommen med ordene: ”Vi føler med hr. Karzai og beder til, at han får den bedst mulige behandling. Men det resultat, han søgte i retten, ville i sidste ende have sat mange liv i fare. Der er ingen såkaldt ’ret til at dø’, og det må der ikke være,” fastslog Coleman ifølge den tyske pressetjeneste IDEA .

”I stedet for at svigte vores mest sårbare borgere, bør samfundet gøre alt, hvad det kan, for at levere de bedste standarder for pleje,” sagde Jean-Paul Van De Walle, juridisk rådgiver for ADF International. Han påpegede, at det er svært at lovgive om sikkerhedsforanstaltninger for at forhindre misbrug. ”Omsorg, ikke det at dræbe, må være det mål, vi alle stræber efter,” tilføjede Van De Walle.

Kun seks af Europarådets 46 medlemslande har lovgivet om assisteret selvmord. De fleste lande har forbudt assisteret selvmord ved lov, og Europarådets Parlamentariske Forsamling har adskillige gange udtalt sig imod eutanasi.