Forskere undrer sig: Hveranden svensker kalder sig kristen

I en undersøgelse foretaget af SOM-instituttet ved universitetet i Gøteborg blandt 3.226 svenskere svarer over halvdelen, at de identificerer sig som kristne.

– Jeg blev lidt overrasket over, at så mange valgte at identificere sig som protestanter, katolikker og ortodokse. Det var også muligt at svare både ”agnostiker” og ”andet”, siger professor i statsvidenskab, Marie Demker, til den svenske avis Dagen. Ifølge undersøgelsen betegnede 49 % af respondenterne sig som protestantiske kristne, 3 % som katolikker og 2 % som ortodokse kristne. Derudover betegnede 31 % sig som ”andet”, 13 % som agnostikere og 3 % som muslimer.

Negative overfor islam

Adspurgt om synet på andre religioner udtrykte hele 57 procent af svenskerne, at de har et negativt syn på islam. Det er en stigning fra 54 procent i en undersøgelse fra 2005, skriver Dagen.no. De mest islamkritiske findes blandt de politiske partier Kristdemokraterna (72 %) og Sverigedemokraterne (86 %). Derimod var der sket et fald i antallet af svenskere med et negativt syn på jødedommen. Her skal det dog nævnes, at undersøgelsen blev gennemført sidste år. I 2011 var 34 % negative over for jødedommen, men dette tal faldt ifølge undersøgelsen til 24 % i 2023.