IPSICC

Aktiviteter med wauw-effekter giver børn og unge minder for livet

”Naturen er et oplagt rum til at få pulsen ned, mærke sig selv og reflektere, mens man iagttager det, som Gud har skabt,” siger Torben Rasmussen. Foto: Mikael Lundqvist

Den eventyrlystne spejderchef Torben Rasmussen arbejder for at give adventistspejderne oplevelser for livet, hvor teamsamarbejde og wauw-effekter går hånd i hånd i historiefortællingen.

Mange danskere er begyndt at bruge ordet wauw-effekt, der er et nyere ord, som er ved at blive mere almindeligt i det danske sprog. Ordet bruges til at udtrykke positiv, overraskende begejstring over nogen eller noget. Sådanne oplevelser giver ofte smil på læben både nu og her, men også når vi ser tilbage på vore liv. I kristne kredse er der bred enighed om, at wauw-effekten, som vi kan opleve i denne verden, er en afglans af den positive, overraskende begejstring, vi ser frem til at opleve i Himmelen.

Bibelen fortæller blandt andet, at der er gader af guld, og at Herren selv skal være vores lys. Det er Gud, der helt oprindeligt har skabt det allerstørste for menneskeheden: livet og verden, så når vi er med til at skabe wauw-effekter for at begejstre andre, udtrykkes Gud igennem os. Jeg har haft en snak med Torben Rasmussen, der i sin dagligdag og i sit arbejde har fokus på at skabe oplevelser og minder for andre med wauw-effekterne for øje.

At skabe noget stort for andre

Noget af det vigtigste for sammen at kunne skabe oplevelser for livet er, at alle i oplevelsesteamet er dybt engagerede i den del, som de hver især er involverede i. Torben fortæller, at medejerskab er en af nøglerne til at opnå et stærkt fælles engagement. ”Når vi lykkes med at få teamet og den enkelte til at føle, at de er med til at skabe noget stort for andre, øger det entusiasmen for den enkelte.”

Han fortæller om en tur, hvor nogle på oplevelsesteamet havde til opgave at forskrække spejderne, så de fik pulsen op og mærkede ”forfølgelse” på egen krop. En opgave, som blev udført med så megen indlevelse og omhu, at spejderne efterfølgende fortalte en helt vild historie. “Forfølgelseseffekten havde åbenbart gjort et markant indtryk på spejderne, fordi forskrækkelses-holdet levede sig fuldstændigt ind i deres opgave,” fortæller Torben med et varmt smil.

15 år som folkeskolelærer

Inden Torben blev ansat som spejderchef, arbejdede han 15 år som folkeskolelærer. Ligesom han i spejderbevægelsen bruger sin kreativitet til at skabe store oplevelser for andre, brugte han som lærer kreativiteten til at formidle og undervise i dansk, historie, biologi, geografi og samfundsfag primært i 7. til 9. klasse. Han var i sit es, når eleverne havde projektopgaver, hvor han øjnede muligheden for at lære eleverne at leve sig ind i projekterne, at tænke stort og at drømme stort. For Torben er det at være en del af forvandlingsprocessen i et projekt noget helt særligt, at se hvordan man starter med et hvidt, blankt papir, hvor man tænker: ”Hvad kan dette blive til, det kan blive stort.”

Spejderkorpset er en indgang til kirken

Torben overtog funktionen som spejderchef og foreningskonsulent i SABUS Syvendedags Adventistkirkernes børn og unge og spejderforening i 2022. Spejderbevægelsen spirede frem i 1930’erne og 1940’erne. I 1950’erne voksede den for alvor frem blandt andet inspireret af KFUM-spejderne i Danmark. Torben fortæller, at spejderkorpset også er en indgang for børn og unge til Adventistkirken.

Kirken har i alt fem skoler i Danmark: København, Ringsted, Roskilde, Nærum og Vejle, som er værdibaserede privatskoler, der er funderet på det kristne menneskesyn. På adventistskolen i København har en stor del af eleverne en muslimsk baggrund, mange af de muslimske børn, som går på skolen, er også engagerede i spejderbevægelsen, hvor de synger med på sange om Guds storhed og glæden ved, at vi skal se ham igen. Igennem spejderbevægelsen og adventistskolen præsenteres børn og unge muslimer altså for Jesus i deres hverdag.

Eventyr i det nære

Torben har været engageret hos adventistspejderne hele livet, hvor han har oplevet eventyr i det nære. ”Jeg har ikke rejst en masse, selvom jeg altid er på udkig efter det næste eventyr, de fleste af mine penge og mine ressourcer er gennem årene blevet investeret i spejderbevægelsens og kirkens aktiviteter og ture.” Torben har været gift med Gabrielle i 22 år, og sammen har de sønnen Lauge på 13 år. De bor i et hus på landet i nærheden af Horsens.

Torben er også musikalsk og spiller på guitar i et lovsangsband, som blandt andet spiller i aftenkirke, hvor Jesus også præsenteres for ikke-kristne. Det er salmer og sange, som er velkendte for mange kristne, hvor der eksperimenteres med diverse instrumenter for at peppe numrene op med lethed og livsglæde ”Indtil videre er sangskattene blevet modtaget med nysgerrighed og glæde,” siger Torben og fortsætter:

”Vi vil allerhelst, at musikken taler sit sprog, skaber stemninger og rører vores følelser med livsglæde og eftertænksomhed, idet evangeliet også forkyndes gennem sangteksterne. Musikken er også en fortælling om, hvem Gud er, og hvad han kan,” siger Torben med begejstring i stemmen. Sangene, som spilles, er evergreens med sangtekster, der handler om Gud og om troen på Gud som for eksempel Amazing Grace, He´s Got the Whole World in His Hands og Livstræet.

Skabt til at være i naturen

Noget af det, som fylder i Torbens tankeliv, er udviklingen i verden, at vi bruger mere og mere tid på vore skærme på fjernsyn, telefon, tablet eller pc. Torben, som også selv er en del af ”skærmfolket”, mener, at vi med fordel kan prioritere det mellemmenneskelige fællesskab, hvor vi er fysisk nærværende med hinanden. Han slår også et slag for naturen, som han tænker, vi er skabt til at være i. ”Jeg tror nogle gange, at vi mister os selv og kontakten med os selv, når vi er meget optagede af skærmene.”

Naturen er et oplagt rum til at få pulsen ned, mærke sig selv og reflektere, mens man iagttager det, som Gud har skabt. “Når jeg er i det fri, imponeres og fascineres jeg af de helt små fine detaljer i naturen. Jeg tror, at Gud, da han skabte verden med jubelglæde og stor begejstring, ønskede at give os oplevelser for livet.”

At sejle er at leve

En af Torbens nyanskaffelser, som han for tiden er meget optaget af, er hans sejl-jolle. Det er en meginjolle med en spændende historie. Skroget er en nedskaleret udgave i glasfiber af et vikingehandelsskib fra fundene i Roskilde Fjord, som kombineret med et traditionelt smakkesejl giver en fantastisk sejloplevelse, der forbinder nutid og fortid. For Torben giver turene på vandet med sejl og årer en ro, som kan være svær at beskrive.

”Livet på vandet giver en nærkontakt med skaberværket, der opleves med både krop og sind. Den fantastiske følelse af at samarbejde med naturens kræfter for at komme frem på vandet, når et vindpust griber sejlet og vandet klukker omkring båden, fylder en med livsglæde. Og eventyret ved at sætte kursen mod en kyst på den anden side af fjorden eller mod en af de mange øer i det danske ørige giver stof til mange timers underholdning.”

Den berømte danske forfatter H.C. Andersen sagde: ”At rejse er at leve”, men for sejlerne er det blevet til: ”At sejle er at leve”. Et citat, som netop beskriver den unikke følelse af frihed og glæde, der kommer ved at være på rejse på vandet. For mange sejlere repræsenterer sejlads mere end blot en hobby, det er en livsstil, der giver dyb tilfredsstillelse og mening.

Den store fortælling

Sammen med to venner er Torben igang med et podcastprojekt, en gennemgang af hele Bibelen. Serien hedder “Den store fortælling” og er at finde på de fleste podcast tjenester fx Apple Podcast, Spotify og Podimo. Om serien indeholder wauw-effekter og minder for livet, må du selv undersøge.