Ateistisk jurastuderende blev kristen og vicepræsidentkandidat

Senator JD Vance er vicepræsidentkandidat for Donald Trump. Foto: Wikipedia

Under en tale ved Faith & Freedom Coalition-frokosten den 18. juli 2024 i Milwaukee, Wisconsin, har den republikanske vicepræsidentkandidat fortalt om sin vej til kristen tro.

Den 39-årige Vance voksede op under vanskelige forhold i Ohio. Her boede han primært hos sin bedstemor, fortæller han i bestselleren Hillbilly Elegy: A Memoir of a Family and Culture in Crisis fra 2016.

Barnetro blev til ateisme

Som ung var han en troende kristen, der regelmæssigt bad og læste Bibelen og gik i kirke et par gange om måneden. Men hans noget overfladiske tro forsvandt, da han blev ældre.
“Jeg tog til militæret, på college, på jurastudiet,” fortalte han. “Et eller andet sted hen ad vejen forsvandt den tro, der havde udviklet sig og var ved at spire, den ligesom fordampede. Og da jeg var på jurastudiet, begyndte jeg at kalde mig selv ateist.”

Vance indrømmede, at “der var en vis arrogance” ved at identificere sig som ateist. “Der var en idé om, at jeg var så klog, så klog, og jeg vidste ting, som min bedstemor aldrig vidste.”

Genfandt troen som ægtemand og far

Men i 2014, efter at senatoren var blevet gift med sin hinduistiske kone, Usha Chilukuri Vance, som han havde mødt på Yale Law School, kom han tilbage til den kristne tro. “Jeg tænkte på, hvad der krævedes af mig som ægtemand og far,” forklarede Vance, “jo mere jeg tænkte over disse dybere spørgsmål, jo mere troede jeg, at der var en visdom i den kristne tro, som jeg fuldstændig havde forkastet og ignoreret.”

Vance begyndte at gå i kirke, da hans første barn blev født i 2017. Hans kone bemærkede, at “der er noget ved at blive kristen, som er rigtig godt for dig.” Hun havde også sagt til ham: “Der er noget ved at praktisere den kristne tro, der gør dig mere tålmodig med vores søn og gør dig en lille smule mere tilgivende, når jeg er gnaven efter en lang dag.” I 2019 konverterede Vance til romersk-katolicisme og udtalte i et interview med The American Conservative, at han aldrig havde haft en særlig stærk tilknytning til nogen trosretning, da han voksede op.

Vicepræsidentkandidaten fortæller nu, at han elsker at være en del af et trossamfund, og at han tager sine børn med i kirke hver søndag. For nylig annoncerede Donald Trump på sin sociale medieplatform Truth Social, at han havde valgt sin tidligere kritiker JD Vance som sin vicepræsidentkandidat efter “mange og lange overvejelser”.