IPSICC

Rid med på bølgen og tal om tro

Simon Thidemann Ansvarshavende redaktør

Kampagnen ’Lad os tale om tro’ buldrer ud over landet i disse uger, især på de sociale medier. Indtil videre er kampagnen særligt båret af kendte danskere, der stiller sig frem på videoer, hvor de har samtaler om tro og fortæller om deres egen tro.

For ganske få år siden havde det været et nærmest utænkeligt scenarie og i hvert fald enormt usædvanligt og ville med al sandsynlighed ikke være faldet i god jord hos ret mange i netop det segment. Men der er sket noget nyt. Det er begyndt at blive helt ok at tale om tro offentligt, og det er begyndt at blive helt ok for offentlige personer at fortælle, at de er troende. Det mærker vi også i vores egen podcast ’Giv Gud en chance’ med Iben Thranholm, hvor den ene efter den anden mere eller mindre offentligt kendte dansker beredvilligt stiller op til en ærlig snak om Gud og tro.

Lad os tale om tro-kampagnen er desuden blevet til i et fantastisk bredt kirkeligt samarbejde, og for kirken i Danmark er det et virkelig positivt moment af fællesskab, hvor folkekirker, frikirker, valgmenigheder og organisationer har en fælles dagsorden, og hvor der i alle mulige forskellige sammenhænge popper forskellige arrangementer op, der lægger op til samtaler om tro. ’Lad os tale om tro’ er flot sat op og godt gennemtænkt, men samtidig et ganske simpelt koncept, og måske netop derfor er det også muligt, at det rent faktisk kan bruges i virkeligheden og gøre en forskel.

Udgangspunktet er samtalevideoer om tro og oplæg og inspiration til selv at føre en samtale om tro, og eksemplerne på helt almindelige danskere, der har grebet idéen og kontaktet en kristen for at tale om tro, er der allerede flere af. Formentlig godt hjulpet på vej af de mange videoer på de sociale medier og godt hjulpet på vej af god omtale i nogle af landets største medier. FrikirkeNets generalsekretær Mikael Wandt Laursen, der er en af de store drivkrafter bag kampagnen, har eksempelvis i sidste uge deltaget i News & Co på TV2, hvor han fortalte om kampagnen, og hvor der i intet mindre end 25 minutter blev snakket helt åbent og fordomsfrit om tro mellem de forskellige deltagere i programmet.

Mikael Wandt Laursen var i samme uge også med i Go’ Aften Danmark, hvor han sammen med skuespilleren Farshan Kholghi fortalte om kampagnen – og ja, talte om tro. Der er måske ikke ligefrem tale om en vækkelse af Toronto-agtige dimensioner, men mindre kan også gøre det. At der i et så sekulariseret land som Danmark pludselig kan skylle sådanne tendenser ind over landet er i hvert fald meget spændende og meget glædeligt – ligesom det brede kirkelige samarbejde, der ligger bag kampagnen, i særdeleshed også er glædeligt og spændende.

Så rid med på bølgen og tal om tro med folk i din egen omgangskreds – og for øvrigt, hvis du skal være tro mod kampagnen, er det meningen, at det bliver en samtale og ikke en enetale.