Mads oplever stor velsignelse ved at droppe de sociale medier

Facebook og Instagram er fantastiske steder at få udbredt sit budskab og gøre opmærksom på sig selv og sine egne projekter, især hvis man fx arrangerer koncerter og udgiver musik. Det gør Mads Houe Sørensen. Alligevel har han i en længere periode fravalgt de sociale medier, fordi han følte, at Gud udfordrede ham til det.

Koncert i Mariager. Foto: Agner Ebild

Mads Houe Sørensen er far til to, musiklærer og aktiv musiker. Han har brugt de sociale medier meget – også til at reklamere for sine musikalske projekter, indtil han en dag følte, at Gud udfordrede ham til at trække sig helt fra de sociale medier.

Mads havde i længere tid haft en længsel efter at komme tættere på Gud og have fællesskab med ham i hverdagen. Så da han blev far for anden gang i efteråret 2023, skruede han ned for mange karriere- og tjenestemæssige aktiviteter for at prioritere sin familie og Gud. I juni 2024 tog han et endnu større skridt, da han på Facebook meldte ud, at han ville deaktivere sine konti på de sociale medier. Han syntes, at det tog for meget af hans tid.

”Jeg blev oprigtig skræmt over, hvor afhængig jeg kunne blive af meningsløse stimuli i form af posts, memes og reels,” siger Mads. ”Jeg kom til en erkendelse af, at jeg både blev bombarderet med underholdning, social aktivitet og trang til at iscenesætte mig selv og prøve at gøre karriere – alting på samme tid. Det holder bare ikke i længden. Jeg måtte spørge mig selv, hvad jeg egentlig fik ud af at være på de sociale medier i forhold til al den tid, jeg brugte på det? Jeg vidste, at jeg ville komme til at savne de fordele, sociale medier giver, men mængden af tid og energi, jeg brugte, var en for høj pris at betale. Jeg var for afhængig af det. Helt generelt synes jeg, at sociale medier gør mere skade end gavn, både i mit eget liv og i vores samfund, så derfor trak jeg stikket.”

Positiv forandring

Indtil videre har Mads kun oplevet positive konsekvenser ved sit fravalg af de sociale medier, selvom det netop som musiker kan være en vigtig platform at promovere sig selv på.

”Efter jeg har droppet de sociale medier, mærker jeg, at jeg har mere tid og overskud til at være sammen med Gud på en afslappet måde, og jeg er blevet mere sensitiv. Jeg bliver ikke forstyrret af alt det omkring mig. I forhold til min karriere ønskede jeg, at Gud skulle åbne dørene til det, som han ville, der skulle ske. Så jeg har prøvet at træde ud i lydighed og gøre, hvad jeg oplever, hans plan er for min karriere, hvilket har resulteret i fantastiske jobs, et stort legat og skønne oplevelser.”

Mads har oplevet stor opbakning, både fra sin kone og sit netværk. Folk giver udtryk for, at de synes, det er modigt og fornuftigt, siger han, og det har inspireret andre til at gå i den retning.

Godt for ægteskabet

Som ægtepar har Mads og hans kone også oplevet en forandring. ”Vi har oplevet på det seneste, at vi har fået en større sult efter at bede sammen og holde andagt sammen,” fortæller Mads. ”Så det er gået fra 0 til at gøre det regelmæssigt. Vi oplever, at Helligånden rører ved os og åbenbarer skriften for os. Vi oplever virkelig, at Gud velsigner os med en sult og en længsel, som han mætter. Vi ønsker, at Gud ikke bare skal ”besøge” os, men dvæle ved os med sit nærvær.”

Gud viser vejen

Efter hans exit fra de sociale medier er jeg nysgerrig på, om Mads har savnet det.

”Jeg har ikke savnet det i ét sekund,” svarer han med et smil. ”I de situationer, hvor jeg godt kunne have brugt de sociale medier, har Gud hjulpet. Fx da min kontrabas skulle transporteres til København og repareres. Da havde jeg lidt svært ved at overskue, hvordan det skulle lade sig gøre logistisk og økonomisk, for der er langt fra Aalborg til Kbh, og det tager lang tid og koster en del at tage turen. Jeg bad Gud vejlede mig og give mig navnet på en person, jeg kunne kontakte. Da jeg så kontaktede ham og spurgte, sagde han ja til at hjælpe – gratis endda. Der fik jeg et bevis på, at jeg ikke behøvede at skrive til 2.000 mennesker på Facebook for at finde en løsning, men at jeg kunne stole på Gud. Så jeg følte mig opmuntret til fortsat ikke at være afhængig af de sociale medier, men at være afhængig af Gud i stedet,” fortæller Mads.

Relationer

Når man vælger fx Facebook fra, så ophører muligheden for at følge med i andre menneskers liv også. Det har Mads også mærket. ”Jeg oplever, at jeg ved mindre om andre mennesker. Men det gør bare, at jeg er oprigtig nysgerrig, når jeg møder mennesker og ikke bare spørger ind til det, jeg har set på de sociale medier. På den måde er jeg ikke forpligtet til at huske, hvad folk har postet, men kan selv spørge ind til dem og måske få nogle andre ting at vide i stedet for det, jeg allerede havde set. Det er meget bedre at spørge, hvordan de har det, og hvad de laver, når man ikke ved det i forvejen.”

Karrieren

Rent karrieremæssigt modtog Mads et stort legat fra Statens Kunstfond til at skrive et større religiøst værk. Dette værk blev uropført i Vor Frelsers Kirke i August.

”Normalt ville jeg jo have postet det på de sociale medier for at invitere folk til at komme og høre det, men nu var det ude af mine hænder. I stedet var det Vor Frelsers Kirke som reklamerede for det. Så da jeg skulle opføre det, var jeg lidt spændt på, om der kom nogen. Men kirken var fyldt, og det var en kæmpe succes. Jeg har selv stadig svært ved at se, hvordan jeg kan promovere mine ting på andre måder end at fortælle det til dem, jeg har omkring mig, men jeg er sikker på, at Gud har hånd om det. Jeg oplever, hvordan Gud sender folk til mig og giver midler til, at jeg kan tjene ham med min musik. Det er en frugt af at tilvælge Gud og fravælge andet, der fylder.”

”Jeg oplever, hvordan Gud sender folk
til mig og giver midler til,
at jeg kan tjene ham med min musik.
Det er en frugt af at tilvælge Gud
og fravælge andet, der fylder.”

Foto: Mia-Maija Kauppinen

At leve af tro

”Det er spændende at leve og at træde ud i tro. I den proces, jeg er i, oplever jeg, at det bedste er at leve Gud mere nær. Det er godt at trykke på pauseknappen og tage den med ro. Vi har ofte en falsk ide om, hvordan livet skal leves på grund af, hvad verden fortæller os. Men Gud ønsker, at vi skal leve med og for ham. Jeg har nok tidligere været mere lydig og loyal overfor min kirke end overfor Gud. Gud ser ikke kun vores værdi i vores gerninger, men i hvem vi er som hans børn. Lad Gud få førstepladsen, og så kan han gøre det, han vil.”

Mads mener ikke, at alle bare skal droppe de sociale medier, men håber, at hans valg kan være med til at skabe en eftertænksomhed i forhold til, hvor meget og hvordan vi bruger de sociale medier. ”Der er brug for, at vi tør stoppe op og forholde os til det, der omgiver os og ikke bare ”evighedsscrolle” uden omtanke. Når man kigger tilbage på sit liv på dommens dag, og Gud hiver tidsforbruget på telefonen frem, så ser det jo ikke så godt ud. Men det kan ændre sig, hvis man tænker sig om og bruger tiden til vigtigere ting,” mener Mads.

Mads kan ikke sige, om han vender tilbage til de sociale medier eller ej. Det afhænger af Gud, siger han. ”Jeg er 100% afklaret med, hvis Gud siger, at jeg aldrig skal vende tilbage til de sociale medier. Jeg er villig til at give afkald på min karriere, min tjeneste osv. hvis det er det, Gud siger. Vores kald, vores gaver, vores talenter og lovsang, alt det er vigtigt, men vi skal bruge det rigtigt. Gud siger, at vi skal bruge vores talenter til at vinde mennesker for Jesus. Der er brug for evangelisation, hvor vi viser sandheden om, hvem Jesus er.”