IPSICC

Naser Khaders farvel til islam

Naser Kharder udmærker sig ved sin åbenhed og ærlighed. Det gælder også i forhold til islam, som har været hans religion helt fra barnsben, hvor han som 5-årig skulle lære Koranen udenad på arabisk.

Bogen ”Vejen” er en beskrivelse af Naser Khaders udvikling fra hans drengeår i Syrien til hans ankomst til Danmark, gymnasiet, studietiden, hans politiske liv og til sidst præstestudiet på Københavns Universitet. I dag tror han ikke længere på Muhammed som profet, han har lagt islam bag sig og studeret teologi ved Københavns Universitet, hvor han forbereder sig på at blive præst i Den Danske Folkekirke.

Han er endnu ikke blevet døbt, men drømmer om, at det snart vil ske i Jordanfloden i Israel. Han deltager heller ikke i nadveren, da det er for de troende.

Kærlighed til Syrien

Men selvom Naser Khader har forladt islam, har han en stor kærlighed til sit hjemland Syrien. Han fortæller rørende i bogen om, hvordan han som dreng gik med sin farfar og et æsel ind til markedet i den lille landsby, hvor han voksede op og solgte grønsager. Han husker alle duftene og de mange indtryk, der har sat sig fast i hans hukommelse, som han genoplever, når han som voksen har besøgt de samme steder, han oplevede som dreng.

Fra kulturkristen til troende

I bogen, som Naser Khader skrev før ”Vejen”, ”Bekendelser fra en kulturkristen muslim”, havde han endnu ikke lagt islam bag sig. Men det gør han endeligt i denne bog. Og han regner med snart at gå fra en kulturkristen til en troende kristen, til at blive præst i Den Danske Folkekirke. Når han bliver præst, fortæller han, så vil han missionere både over for muslimer og for danskere, der ikke ved ret meget om kristendommen. Det er der rigtigt meget brug for i vor tid, siger Naser Khader.

Naser Khader har været meget involveret i dansk politik. Sammen med andre startede han et nyt parti, som dog hurtigt gik i opløsning. I sin tid som politiker har han talt meget med andre politikere, især kristne politikere. De har talt om den kulturarv, vi som en kristen nation har arvet. ”Vejen” handler meget om Naser Khaders refleksioner over netop dette emne, kristendommens indflydelse på dannelsen af det danske velfærdssamfund, sådan som vi har det i dag.

Hans refleksioner går videre til spørgsmålet: Hvorfor kan den muslimske verden ikke på samme måde reformeres og skabe et lignende velfærdssamfund som i Danmark? Derfor dannede han sammen med andre velkendte muslimske navne i den internationale verden en forening ”Muslim Reform Movement” for at reformere islam. Det arbejdede de ihærdigt på igennem flere år. Men til sidst opgav Naser Khader. I dag tror han ikke længere på, at det er muligt at reformere islam. Desuden blev flere af de muslimske personer i denne internationale gruppe troende kristne.

Khaders syn på islam

Med Khaders dybe kendskab til islam, Koranen og haditherne (som beskriver Muhammeds liv og sædvaner) slår han fast med syvtommer søm, at den vold, vi ser ud fra den muslimske verden i dag, stammer fra Muhammed, fra Koranen og haditherne. Citat side 157: ”Derfor er det totalt latterligt at påstå, at (volden) ikke har noget med islam at gøre.” Sådan som flere amerikanske præsidenter har påstået og stadigt påstår.

På siderne 161 til 167 er der mange citater og bønner med forfærdelige tekster fra muslimernes skrifter, både Koranen, haditherne og en biografi om Muhammed. De handler en del om bål og brand over de vandtro, som skal halshugges, overhældes med skoldhedt vand og alle andre mulige forbandelser over dem, der ikke tager imod Muhammeds budskab.

Forbundet med Paulus

Den sidste del af bogen ”Vejen” handler meget om Paulus. Naser Khader føler sig meget forbundet med Paulus og synes, at de to ligner hinanden. Som troende muslim var han imod de kristne. Saulus forfulgte de kristne helt til Damaskus i Syrien, som er Naser Khaders hjemland. Den vej i Damaskus, hvor Saulus opholdt sig efter sin åbenbaring, hedder: ”Den lige vej”! Denne vej findes den dag i dag og har byens bedste restaurant.

Saulus, der senere blev til Paulus, bliver betragtet som en spion af de første kristne, der ikke helt troede på, at Jesus havde åbenbaret sig for ham på vej til Damaskus. Naser Khader bliver også indimellem betragtet som en spion. Han er en stor beundrer af Paulus og har læst hans breve meget flittigt.

Den bedste del af denne bog er efter min mening Naser Khaders afsløringer af islam, her er han på hjemmebane og ved, hvad han taler om. Han citerer også mange andre meget interessante bøger og forskellige forfattere, som har gjort stort indtryk på ham. Bøger, som vi alle kan lære af og få inspiration fra. Det bliver spændende at følge Naser Khader, ikke mindst når han bliver præst i Den Danske Folkekirke. Bogen kan varmt anbefales.

Naser Khader: Vejen – Fra koranskole til folkekirke.
374 sider, 239,95 kr.
Forlag: People’sPress