Skandinaviens største krybbeudstilling
Når boghandler Hans Petter Foss har rejst i udlandet, har han købt krybber i stedet for slik. Målet har været at indsamle kunsthåndværk for at skabe kulturel mangfoldighed. Desuden har missionærer givet gaver.
Flere steder i udstillingen vises et stykke himmel, ofte med stjerner. Et eksempel er den indendørs stjernehimmel over de oplyste glasskabe. Den er smuk som en drøm.
En anden himmel er den smukke blå baggrund med stjerner. Den er placeret bag det mesterlige italienske kunstværk af figurerne med de hellige tre konger. De er malet i smukke farver. De bærer røgelse, myrra og guld.
Englene synger højt i kor
Englene har deres naturlige plads i udstillingen. En af dem står sammen med Maria, Josef og hyrderne i stor størrelse. Sådan har en engel sandsynligvis også passet på Maria og Josef i det virkelige liv. Store engle og krybber til sogne og kirker er placeret rundt omkring. Et helt kor af engle hænger ned fra loftet nær scenen. De er håndskårne og kommer fra Filippinerne.
Majestæt i stof, porcelæn, gips og træ
De fleste af krybberne er små og designet til at blive udstillet indendørs. De er lavet af både bløde og hårde materialer og fås i mange forskellige farver. Flere charmerende krybber er lavet af træ, som f.eks. den håndskårne variant i oliventræ fra Betlehem. Så er der de stofsyede dukker, som dem fra Jordan. I denne har de kongelige stadig bevaret deres majestætiske karakter. Maria og Jesusbarnet er også med. En anden stofkrybbe er en hvid version fra Congo. Stoffet minder om en strikket sæk.
Udstillingen omfatter også en cementstøbt julekrybbe til udendørs brug. Det er også lykkedes Foss at få fat i et stykke peruviansk kunsthåndværk, som blev kåret til Sydamerikas smukkeste i 1991. En porcelænskrybbe fra Taiwan er også udstillet.
Danske julekrybber og symbolik
I den smukke samling indgår to danske julekrybber. Den ene er lavet af halm og kan ses som en afspejling af Danmarks gamle dage, hvor stråtag dækkede hustagene. Men det danske halm var også vigtigt for Norge, som i årenes løb har importeret meget korn fra Danmark. ”Traditionelt har danskerne haft flere julekrybber end nordmændene,” siger samler og grundlægger af samlingen, Hans Petter Foss.
Ideen bag krybbe udstillingen
Tilbage i tiden, før udstillingen eksisterede, havde boghandler Foss en længsel i sit hjerte efter at få budskabet om Jesus ud. Han ønskede også at nå ud til dem, der stod uden for en kristen sammenhæng. Han forklarer, at han gerne ville fremhæve Jesusbarnet, så man kunne finde andre vinkler. ”Så kom jeg på ideen om at lave en udstilling med julekrybber. Jeg har et rigtig godt forhold til Danmark og har altid haft det,” siger boghandleren og uddyber:
”Hele udstillingen med alle krybberne kunne have været i Danmark, eller i hvert fald en kopi af den. Jeg tog til Betesda boghandel i København og talte med dem om, hvorvidt det kunne være noget for dem. Så tog jeg til karnevalet i København for at se, om jeg kunne leje et lokale der til at have krybbespillet i Danmark. Desværre blev det aldrig til noget. På det tidspunkt var Betesda den største kristne boghandel i Danmark. Nu findes den kun på nettet,” siger Foss, som havde god kontakt med sin danske kollega hos Betesda.
Dansk engagement i julekrybberne
Erna Jeppesen var leder af Luthersk Stiftelses boghandel fra 1960’erne og frem til 1984, hvor boghandlen skiftede navn til Bok & Media. Hun boede i Norge i mange år, hvor hun først arbejdede for Lutherstiftelsen og siden for Bibelselskabet. Da hun gik på pension, flyttede hun tilbage til Danmark. Erna har besøgt udstillingen, hver gang hun har været i Norge. For nylig besøgte hun krybbeudstillingen i Oslo, da hun fandt ud af, at boghandleren ikke ved, hvad der sker med juleudstillingen.
Opsigelsen er blevet givet på stedet efter 126 år. Gårdens ejer, KLP, vil renovere gården, og det betyder, at alle lejere, inklusive Bok og Media med sin udstilling på over 600 kvadratmeter, må forlade bygningen. ”Jeg er knust over, at vi ikke ved, hvad der skal ske med vores juleudstilling og bibeludstillingen Vejen. Udstillingen er mit hjerte. Det er sådan, jeg prøver at forklare min tro, og det er det bedste, jeg kan gøre.”
Udstilling i 30 år
I 30 år har juleudstillingen været en del af en større udstilling – en bibeludstilling fra skabelsen og helt frem til Johannes’ Åbenbaring. Vi går gennem hele Bibelen. Det tager 1-1,5 time at forklare, hvad Bibelen handler om. For mange er det en masse nyt materiale, og for andre er det velkendt materiale. Der er sat stole op i rækker foran den største julekrybbe. Når de besøgende sætter sig her, bliver de præsenteret for juleevangeliet og smuk klassisk musik.
Det vigtigste er, at det giver information, inspiration, refleksion og mad til sjælen. Uden mad dør vi. Det er en del af ideen med at have smukke udstillinger – at give folk en oplevelse af: ”Wow, det var intenst”. Der udsendes også en invitation til frelse direkte under juleudstillingen.
Juleprogrammet 2024
Hans Petter Foss har arrangeret julearrangementer i lang tid. ”Konfirmandundervisningen er fantastisk at tage med, fordi man på 1,5 time får gennemgået, hvad tro egentlig er, og hovedlinjerne i Bibelen. Julesæsonen er nu i gang. Vi har vores traditionelle krybbespilsudstilling, som vi har lavet hvert år siden 1992. I 2024 har vi indtil videre haft besøg af 120 elever fra tre forskellige skoler i Oslo.”
Under en af rundvisningerne oplevede Hans Petter, at en gruppe på 10-15 drenge havde mange spørgsmål og viste en uventet åbenhed over for evangeliet. ”Det er en af de sjoveste oplevelser, jeg nogensinde har haft. Det var så spændende. Nogle af drengene er blevet døbt, fordi de gerne ville konfirmeres. Jeg tror, der sker noget på en eller anden måde i Norge.” I år vil juleudstillingen kunne ses frem til julen 2024 – før dørene lukkes. Boghandler, grundlægger og entusiast Hans Petter Foss beder om Guds løsning på situationen.