IPSICC

Stor donation og stor tillid sikrede en lille menigheds køb af Klostergaarden

Sankthansaften 2022 faldt finansieringen til at købe Klostergaarden på plads. Cornerstone Church-menigheden var allerede i tro begyndt at flytte ind på Klostergaarden i Taastrup, og efter båltalen blev 3,5 millioner kr. lovet som gave.

Fra højre: De tidligere ejere af Klostergaarden Hans Erik og Inge Friberg sammen med Frank og Betina Anker Wiik. Billedet er taget i forbindelse med underskrivning af købskontrakten i midt august 2022. Foto: Privat

Ægteparret Frank og Betina Anker Wiik, som leder Cornerstone Church, har boet mange år i menighedsfællesskab. Fra 2006 til 2013 boede de sammen med andre kristne, først kort i Hillerød og derefter på det hedengangne Café Cadeau på Frederiksberg.

I Klostergaardens idylliske omgivelser bor 12 medlemmer af Cornerstone Church. Her er det gårdhaven i lyserød pryd. Foto: Privat

I starten bestod fællesskabet, som boede i eller havde deres gang i Café Cadeau, af mennesker fra forskellige menigheder. Det blev senere til Københavns Familiekirke, ledet af Frank og Betina Anker Wiik. For nylig har menigheden ændret navn til Cornerstone Church. ”Allerede i starten af 00’erne gik Betina og jeg med tanke om at købe noget eller have noget i menigheds-regi, hvor man kunne bo sammen nogle mennesker,” siger Frank Anker Wiik.

I august 2022 stod menigheden med en underskrevet købskontrakt på Klostergaarden. Den gamle smedje i Taastrup på den københavnske vestegn kostede dem 10 millioner. I dag bor de 12 sammen fra menigheden.

Møde med tidligere ejere

Længslen efter at bo sammen som storfamilie med menigheden fik i 2021 Frank og Betina Anker Wiik til at byde på et hus i Herlev. ”En fra menigheden havde tre gange oplevet, at vi skulle mødes med parret, der ejede Klostergaarden,” fortæller Betina Anker Wiik. Klostergaarden i Taastrup blev førhen drevet af ægteparret Hans Erik (1952-2024) og Inge Friberg. Efter menighedsmedlemmet tredje gang havde nævnt Klostergaarden for Frank og Betina Anker Wiik, var tiden i foråret 2021 inde til at besøge Klostergaarden.

”Så fandt vi så ud af senere i forløbet, at Hans Erik 14 dage forinden havde spurgt Gud: ”Hvem vil du sende, som kan overtage gården?,” fortæller Betina Anker Wiik. Sankthansaften 2021 ringede Hans Erik Friberg for at høre til huset i Herlev. Frank og Betina Anker Wiik var blevet overbudt. Derefter lød forslaget, om de ville bede over at overtage Klostergaarden. Efter afklaring i bøn lejede Frank og Betina Anker Wiik sig i midt oktober 2021 ind på Klostergaarden for at søge Gud om fremtiden. Det var ingen hemmelighed, at Cornerstone Church kæmpede med finansieringen til Klostergaardens cirka 550 kvm.

Hjemligt discipelskab

Omkring 2019 modtog Frank og Betina Anker Wiik det profetiske ord: ”Back to the future” (tilbage til fremtiden, red.) af en pastor og åndelig far for menigheden: ”Sammen med nogle tanker, vi havde gjort os, så oplevede vi, at vi blev ledt tilbage i den måde at leve sammen på og disciple og være kirke sammen på, som vi gjorde på Frederiksberg. Så allerede der blev der sået nogle tanker,” siger Frank Anker Wiik.

Frank og Betina Anker Wiik i Klostergaardens gårdhave. Foto: Privat

Frank og Betina Anker Wiik oplever, at det at bo sammen som menighed kan noget særligt og er optimalt for dem.  ”Når man bor sammen på den her måde, så bliver man simpelthen nødt til at deale med (håndtere, red.) de forskelligheder, der er, og bliver nødt til at lære at elske hinanden på trods. Jeg tror, at det er en af de største fordele, jeg har oplevet i hvert fald ved at have discipelskab på den her måde; det er, at man bliver konfronteret med hinanden dagligt. Jeg bliver konfronteret med mine fejl og mangler i forhold til at bøje mig ned og elske og tjene andre mennesker,” siger Frank Anker Wiik.

Han oplever, at boformen har gjort ham mere rund, givet ham større forståelse og tålmodighed. ”For mig har det været en af de største nøgler, en af de største åbenbaringer, det her med at mennesker elsker mig faktisk, selvom de kender mig,” siger Frank Anker Wiik og griner: ”selvom de kender mig, helt som jeg er.”

Flytning i tro

I tro lejede Frank og Betina Anker Wiik sig ind på Klostergaarden på et værelse i midt oktober 2021. Månederne gik med at bede til Gud om fremtiden og gå til møder i banken, kigge på lån og søge finansiering. Folk fra menigheden begyndte at flytte ind fra april 2022, efter de havde opsagt deres lejemål i København. Fra 1. juni 2022 lejede menigheden hele Klostergaarden – stadig uden at have finansiering for køb på plads.

Kort før finansieringen faldt på plads, blev Klostergaarden vurderet af ejendomsmæglere til 11,5 millioner kroner. Samtidig var der andre, der var klar til at købe stedet. Der blev lavet en model med at leje sig ind med fem måneders opsigelse og udflytning, hvis ikke finansieringen faldt på plads.

Tampen brænder

I år 2020 begyndte Frank og Betina Anker Wiik at lede efter et sted. De kiggede fra Lolland til Nordsjælland. En kvinde fra menigheden, som Frank og Betina Anker Wiik inviterede med ind i processen om at flytte sammen, fortalte dem, at hun for år tilbage havde set et billede af et sted, hvor Frank og Betina stod foran, og Betina stod med åbne arme og spurgte, om de ville bo sammen med dem. Kvinden vidste, at hun skulle sige ja til denne invitation sammen med sin familie, når den invitation kom.

Frank og Betina Anker Wiik sendte en besked ud til menigheden om at bede over beløbet på de 10 millioner, som Klostergaarden var blevet vurderet til på det tidspunkt. Kort før det havde en person, der var intetanende om menighedens boligprojekt, vendt sig om til en fra menigheden og sagt: ”Gud har 10 millioner”. Da så beskeden om de 10 millioner kom fra Frank og Betina Anker Wiik, tænkte menighedsmedlemmet straks på det pludselige udsagn om 10 millioner.

Hvad Frank og Betina Anker Wiik senere fandt ud af var, at Hans Erik og Inge Friberg flere år forinden selv havde fået et profetisk ord om, at de skulle sælge Klostergaarden for 10 millioner.

Sankthansaften et år efter

”Sankthansaften nøjagtigt et år efter, at Hans Erik havde spurgt, om vi ville overveje og undersøge og bede over, om vi ville købe stedet, havde vi en samling herude (på Klostergaarden, red.),” fortæller Frank Anker Wiik. Flere fra menigheden udover Frank og Betina Anker Wiik havde allerede flyttet og lejet sig ind på Klostergaarden. Den sankthansaften i 2022 blev Frank og Betina Anker Wiik opfordret til at dele deres tanker, visioner og udfordringer om at overtage stedet. Derefter bad de ind i det og fortsatte aftenen med båltale, sang og tilbedelse.

Senere på aftenen trak en person Betina Anker Wiik til side. Det tog 10 minutter for personen at få sagt, at personen oplevede, at Gud sagde, at personen skulle give 3,5 millioner til dem.
Betina Anker Wiik begyndte at græde og grine og føle lettelse og mange andre følelser. Dagen efter var der bankmøde, hvor den anonyme giver var med. ”Den aften, jeg lagde mig på puden, efter at de der 3,5 millioner var givet, der fik jeg for første gang fornemmelsen af, hvad det vil sige at være Guds medarbejder. Og hvor jeg bare tænkte: ” Okay, Gud, det her vil jeg gerne opleve noget mere af,” siger Betina Anker Wiik.

Guds nærvær

Frank og Betina Anker Wiik underskriver skødet til køb af Klostergaarden, og overtagelsen faldt på plads i midt august 2022. Foto: Privat

Den anonyme giver havde ventet 3-4 år på at give de 3,5 millioner kroner til rette formål, og sankthansaften 2022 var det blevet klart, at pengene skulle gå til købet af Klostergaarden. Købet faldt på plads i midt august 2022. Helt uventet for Frank og Betina Anker Wiik var det klækkelige beløb alligevel ikke. For omtrent halvanden måned før i maj 2022 havde de fået delt et profetisk billede fra en mand, hvor han så en person komme og fik ordene ’en let indsamling’.

Helt fra begyndelsen, hvor Hans Erik havde spurgt, om Frank og Betina Anker Wiik kunne bede over, om de skulle overtage Klostergaarden, havde Betina Anker Wiik ikke lyst til projektet. Det bad hun Gud om tilgivelse for og spurgte Gud, hvad han så. Med det samme fornemmede hun svaret: ”Ffald y Brenin”. Det er et kristent retræte- og bønnecenter i Wales, hvor der er en helt særlig atmosfære.

”Så da jeg hører det, begynder jeg at græde og siger: Jamen altså, hvis det handler om dit nærvær, så kan jeg bo i en skotøjsæske,” siger hun. Frank Anker Wiik fik et ord om, at de skulle bygge et alter på Klostergaarden – åndeligt set. Der er jævnligt bøn og lovsang på Klostergaarden, hvor de beder om gennembrud i Guds nærvær. ”Vi oplever, at vi stadig skal bede nogle bønner for at få det gennembrud, der er ment til at skulle være her,” siger Betina Anker Wiik.

Så da jeg hører det, begynder jeg at græde og siger:
Jamen altså, hvis det handler om dit nærvær,
så kan jeg bo i en skotøjsæske.”

– Betina Anker Wiik