IPSICC

50 år med genbrug, der hjælper socialt udsatte

I fem årtier har Blå Kors Danmarks genbrugsbutikker været med til at hjælpe socialt udsatte børn, unge og voksne i hele Danmark. Genbrug er i mellemtiden gået fra at være yt til in.

Blå Kors åbnede den første genbrugsbutik i en tidligere slagteri- og fiskeforretning i Næstved den 7. marts 1975. Foto: Blå Kors Danmark

Fredag den 7. marts var det 50 år siden, at Blå Kors Danmark slog dørene op til deres første genbrugsbutik i en tidligere slagteri- og fiskeforretning. Det var startskuddet til flere årtier med genbrugsguld og økonomisk støtte til organisationens sociale og diakonale hjælpearbejde.

”Det er fantastisk, at vi kan fejre 50-års jubilæum i år. Det kan vi kun, fordi vi har et godt formål, og fordi vi har en masse dedikerede frivillige, som kan se værdien i at bruge deres tid i butikkerne,” lyder det fra Anders Christensen, der er chef for Blå Kors Genbrug. Da den første butik havde set dagens lys i 1975, gik det hurtigt, og i dag tæller Blå Kors Genbrug mere end 50 butikker rundt i hele Danmark og en webshop, som tilsammen genererer millionoverskud til at hjælpe udsatte børn, unge og voksne, skriver Blå Kors i en pressemeddelelse.

Fra armod til livsstil

I 2023 havde Blå Kors Genbrug et rekordoverskud på 23,9 mio. kroner, som gik til Blå Kors’ sociale arbejde.

Tilbage i 1970’erne og 1980’erne var det hverken moderne eller bæredygtigt at handle tøj og møbler i genbrug. Det var i stedet forbundet med social armod. Men siden da har danskernes holdning til genbrug ændret sig markant. Det mærker man også i Blå Kors Genbrug:

”I begyndelsen var det i høj grad vores gode formål, der drev værket, men så kom den ekstra dimension med bæredygtighed. I dag er det in at handle i genbrug, og for mange er det et aktivt tilvalg og en livsstil, som signalerer, at man har omtanke for miljøet og andre,” siger Anders Christensen, der tilføjer, at det bl.a. resulterede i et rekordoverskud i 2023. ”Nu ved jeg godt, jeg siger noget vildt, men jeg tror ikke, det har toppet endnu. Vi kommer til at se en endnu større omtanke for miljø og andre, hvor flere forbrugere ændrer forbrugsmønstre og handler genbrug,” fortsætter han.

Intet uden de frivillige

Når Blå Kors Genbrug fungerer så godt, skyldes det i høj grad de mere end 2.200 dedikerede frivillige, som hver dag sørger for gode varer på hylderne, flotte butikker og glade kunder.
”Alle vores dedikerede frivillige gør en kæmpe indsats hver dag. Det kan kun lade sig gøre, fordi de har lyst til at være en del af fællesskabet og arbejde for det gode formål,” lyder det fra Anders Christensen.

Overskuddet fra Blå Kors’ mere end 50 genbrugsbutikker går til Blå Kors Danmarks sociale hjælpearbejde, som hjælper og støtter børn, unge og voksne, der kæmper med alkohol- og stofmisbrug, hjemløshed, ensomhed, psykisk sygdom eller er økonomisk trængte.

Blå Kors Genbrug

Den første Blå Kors genbrugsbutik åbnede i Næstved i en tidligere slagteri- og fiskeforretning den 7. marts 1975. Et par måneder senere åbnede butik nummer to i et nedlagt røgeri i Aalborg, og butik nummer tre fulgte hurtigt trop i en forhenværende ostebutik i Odense. I 1979 åbnede butik nr. 10, og i dag tæller Blå Kors Genbrug 52 butikker. I 2012 lancerede Blå Kors Danmark sin første webshop med salg af genbrugstøj. Og i 2023 havde Blå Kors Genbrug rekordoverskud på 23,9 mio. kroner, som gik til Blå Kors’ sociale arbejde.