Kirkedag på Folkehjem i Aabenraa

Lokale kirker og kirkelige organisationer inviterer til Fællesskab på Tværs, hvor kendte foredragsholdere sætter fokus på en række store spørgsmål.

Direktør Mattias Stølen Due fra Center for Familieudvikling holder to workshops: Én om ”Parforholdet” og én om ”Hvordan blive en god (nok) forælder?” Foto: Thomas Søndergaard

”Vi tumler alle med store spørgsmål i en usikker tid. Og kirken har et godt bud på et svar om trivsel og mening for alle mennesker.”

Det mener landmand Michael Sangild fra Rødekro, som er en af initiativtagerne til kirkedagen ”Fællesskab på Tværs” på Folkehjem den 21. september. Her har kirkefolk og kirkelige aktører fra områderne omkring Tønder og Aabenraa – og med støtte fra blandt andet Borgfonden i Silkeborg – planlagt deres egen kirkedag. Der er tale om et regionalt alternativ eller et supplement til det landsdækkende ”Himmelske Dage”, som afholdes hvert tredje år.

”Fællesskab på Tværs handler om at gøre dørtærskelen til kirkerne lavere. Vi håber, at det kan blive et årligt tilbagevendende tilbud,” forklarer Michael Sangild. Derfor har arrangørerne sammensat et program med aktuelle foredrag, workshops og underholdning for borgere i alle aldre.

For alle uanset baggrund

Michael Sangild peger på, at en verden med krig og usikkerhed får mange til at tænke mere over tilværelsen. Lever vi et alt for overfladisk liv med alt for hurtige konklusioner, fx når det gælder familiens digitale liv og spørgsmålet om klimaændringer?

”Skal mobiltelefonen styre dit liv, og hvordan kan vi som mennesker forholde os til, at klimaet ændrer sig? Det er spørgsmål, vi alle tumler med i dagligdagen og har svært ved at håndtere, og ved dette arrangement håber vi at få sat ord på, så vi kan leve livet med en god ballast. Alle uanset alder, livssyn og baggrund kan snakke med, når vi tager en række aktuelle emner op ud fra nøgleord som liv og død, værdier, holdninger, livssyn og viden,” understreger Michael Sangild.

Tv-meteorolog og vejrvært Mikael Jarnvig holder workshop om ”Klima og kristendom”.

Klimaændringer og tro

Meteorolog Mikael Jarnvig holder er oplæg om ”Klima og kristendom” på kirkedagen i Aabenraa. ”Vores måde at leve på er den største årsag til klimaændringer, og derfor har mennesker et ansvar. I bund og ​grund er det vores livssyn, der bestemmer vores ​adfærd, og derfor har det kristne livssyn meget ​at sige, hvis vi skal rette op på verden. Kernen i ​kristenlivet indeholder en stor del af løsningen,” mener meteorologen.

”I bund og ​grund er det vores livssyn,
der bestemmer vores ​adfærd,
og derfor har det kristne livssyn
meget ​at sige, hvis vi skal
rette op på verden.
Kernen i ​kristenlivet indeholder
en stor del af løsningen.”

Mikael Jarnvig

Digitalt liv og åndeligt arvegods

Projektleder og fagkonsulent på Center for Digital Pædagogik, Merete Dalsgaard, holder workshop om ”Det gode digitale familieliv”. Hun vil pege på værdibaserede pejlemærker, som kan hjælpe forældre til at skabe en sund balance i familiens hverdag.

Forfatter og tidligere sygehuspræst Preben Kok medvirker i workshoppen ”Arvegods – giv visdom videre”. ”Både familiens historie, ​morgensang, bibelhistorierne og bøgerne i ​skolen, den almene dannelse, kirkeklokkerne ​og den danske sangskat hører med til den visdom, der skal formidles videre til de yngre generationer. For ellers vil man mangle noget, når livet brænder på,” påpeger han.

Journalist og forfatter Charlotte Rørth holder foredraget ”Lad os tale sammen”. Hun har bl.a. skrevet bogen ”Jeg mødte Jesus”.

Fællesskab og parforhold

Journalist og forfatter Charlotte Rørth holder foredraget ”Lad os tale sammen”, hvor hun vil fortælle om sin drøm om at gøre samtaler omkring tro mere naturlige og nærværende. Hun vil også fortælle om sit syn på, hvad fællesskab er – og hvordan det kan styrkes. Charlotte Rørths debutbog “Jeg mødte Jesus”, ​udkom for snart 10 år siden, og den er nu blevet udgivet i seks andre lande.

Mattias Stølen Due, som er psykolog og direktør for Center for Familieudvikling i København, holder oplæg om parforhold og forældreskab. Han har udgivet bogen ”Pas på parforholdet” og har hjulpet mange til bedre kommunikation og trivsel i parforholdet bl.a. med et Par-tjek kursus udviklet sammen med forskere fra Aarhus Universitet.

Cirkusklovnen Tapé

Til glæde for børn og barnlige sjæle kommer Henrik Rasmussen med cirkusklovnen Tapé, et en-mands cirkus, der er et herligt mix af komik, jonglering, mime og musik.

Det praktiske

Fællesskab på Tværs foregår på Folkehjem i Aabenraa lørdag 21. september kl 14-21. Pris inklusive middag 200 kr. (Gratis for børn 0-12 år). Tilmelding senest 10/9.

På ”Kirketorvet” kan man fx møde: AlphaDanmark med deres kursustilbud; Gospel-fællesskabet i Aabenraa; Lokale IM-, LM- og KFUM/K-fællesskaber. Blå Kors Aabenraa og Tønder samt Aabenraa Provsti – “Fremtidens Folkekirke”.

Man kan følge med i arrangementet samt tilmelde sig via facebook: Fællesskab på Tværs 2024. Læs mere på www.faellesskab.my.canva.site.