På behandlingshjemmet skrev Morten en bøn – og Jesus gav ham varig hjælp

- Der er bare én medicin mod alkoholen, og det er Jesus, understreger Morten Gjerløw Larsen.

– Det er ikke svært at stoppe med at drikke, men det ikke at begynde igen, det er det virkeligt vanskelige. Men Jesus kan hjælpe, det har jeg selv erfaret, siger Morten Gjerløw Larsen. Foto: Boe Johannes Hermansen, KPK

Den 46-årige Morten Gjerløw Larsen ved kun alt for godt, hvad han taler om. En stor del af sit liv har han drukket tæt. Men siden 2014 har han ikke rørt alkohol.

– Det er ikke svært at stoppe med at drikke, men det ikke at begynde igen, det er det virkeligt vanskelige. Men Jesus kan hjælpe, det har jeg selv erfaret, siger Morten Gjerløw Larsen.

– Jeg ved, at Jesus er den eneste varige vej ud af alkoholens lænker. Jesus giver ikke bare frihed fra rusen, men han giver et helt nyt liv, hvor han er med dig alle dage her i verden, og i tillæg giver han os evigt liv, bare vi tror på ham. Kan man tænke sig noget større, spørger han.

Alternativ julefrokost

Siden 2017 har Morten Gjerløw Larsen arbejdet heltids på Solbukta i Øyenkilen ved Fredrikstad, først som markedsleder og senere som daglig leder. Stedet ejes af Misjonssambandet (NLM).

– Helt siden 1949 er der blevet holdt lejre her. Men vi kan ikke leve udelukkende af lejre, og udenfor sæsonen fra maj til september har det tidligere skortet lidt på både egne arrangementer og udleje, fortæller Morten Gjerløw Larsen en sensommerdag i samtalen med Kristelig Pressekontor.

Morten Gjerløw Larsen er daglig leder på Solbukta, som ejes af Misjonssambandet (NLM). Lejrstedet ved Frederikstad har 120 sengepladser fordelt på 31 soverum. Foto: Boe Johannes Hermansen

– Vi skal have flere egne arrangementer, lød parolen fra styret, da jeg startede. Da var december den dårligste måned, men nu er det blevet den bedste, siger han smilende. Fremgangen skyldes ”Jul i bukta”, et underholdningsalternativ i adventstiden, som er stukket helt af – og som selvfølgelig er alkoholfrit.

– Sidste år havde vi 14 shows og 2.200 pladser, som var booket en måned, før vi startede. I år har vi planlagt 16 aftener med ialt omkring 3.000 pladser. Jeg håber, folk fortsætter med at komme, siger Morten Larsen, som ser aftenerne med julefrokoster som en fin mulighed for at forkynde evangeliet for folk, der kun sjældent hører Guds ord.

En ny stor mødesal – til 25 millioner kroner – blev indviet sidste efterår. Den giver helt nye muligheder for julefrokosterne, Solbuktafestivalen og lejre, lejrskoler og menighedsarbejde. Festivalen arrangeres første weekend i august med kendte sang- og musikkræfter, og den samler mange mennesker fra et stort område. Konceptet ”Elvis in the chapel” er blevet en succes med fulde hus og turnéer fra Kristiansand til Bodø. Her er målet at fortælle om Elvis’ kristne vidnesbyrd.

Tidligt ude

Sang, musik og teater er noget, Morten har været optaget af, siden han var barn. Som 15-årig skrev han sin egen revy, en ”to-takter”, som han sammen med nogle venner opførte for fulde huse i Bøndernes Hus i Onsøy.

– Samme år skrev jeg en ny revy, som fik udsolgt tre gange, og en tredje, Ola Dunk, blev opført for fulde huse fem gange. Det var et stort arbejde, og jeg organiserede alt selv med hjælp fra venner og familie. Jeg husker, at jeg bandt kulisser på ryggen og kørte med dem på knallerten. Efter handelsskolen arbejdede Morten dels som bilsælger og dels et par år i familiefirmaet Østfold Olje.

Forestillinger på fuldtid

– Derefter begyndte jeg på fuldtid med sang, musik og teater som en af de første fuldtidssangere i Fredrikstad. Der var kun få, som troede, at det kunne lade sig gøre den gang, og jeg blev derfor rådet til at finde på noget andet, fortæller Morten. Men den kreative fyr klarede alligevel at brødføde sig selv, og han fik stadig nye opgaver, også i Oslo. I 2003-2004 blev han ansat som danser, sanger og konferencier i Wallmans Salonger Oslo.

– Vi spillede 177 forestillinger, og efter sommerferien fik jeg tilbudt et nyt årsengagement, men sagde nej tak.

Da var hustruen, Renate, gravid, og han valgte at følge fornuften. Men alkoholen, som han i flere år havde været afhængig af, magtede han ikke at sige nej til. Morten drak hver dag. Det var udfordrende, men han fortsatte med sang-, musik- og teateropgaver blandt andet i The Show Must Go On, hvor han blev kastet ud i det som sanger bare to døgn før premieren på Edderkoppen i Oslo.

Forestillingen gik hele efteråret og vinteren, før der var turné rundt om i landet. Ét år havde han en hovedrolle sammen med Ole Børud i The Thrill of Michael Jackson, også det foregik på Edderkoppen med efterfølgende turnéer.

Morten Gjerløw Larsen valgte i 2013 et ikke-kristent behandlingshjem for at få hjælp mod sin alkoholafhængighed. Men hjemmet anvendte et 12-trinsprogram, hvor man skriver en bøn til Gud – og Jesus svarede på hans bøn. Samme dag greb Gud ind i hustruens liv, mens hun bad for sin mand, fortæller Morten, der nu vil bruge sit liv og sine evner som bl.a. sanger til Guds ære. Foto: Boe Johannes Hermansen

Kroppen sagde stop

Men i efteråret 2013 sagde kroppen stop. Den orkede ikke mere.

– Jeg voksede ikke op i et kristent hjem, og kristendom ønskede jeg at holde mig på afstand af. Derfor ledte jeg efter et sted, hvor Gud ikke var, siger han og tilføjer: ”På en og samme dag hørte jeg både på radio, så på TV og læste en annonce i Dagbladet om Kildevangen på Østre Toten, et politisk og religiøst neutralt behandlingscenter. Jeg ringede og fik besked om, at jeg kunne komme allerede dagen etter. Dette var 3. januar i 2014.

Brugte 12-trinsprogram

– Af terapeuten fik jeg at vide, at jeg allerede var kommet forbi trin 1, hvor man indser, at man selv er magtesløs overfor sit alkoholproblem. På trin 3 skal man bede en bøn til Gud, sådan som man selv opfatter ham. Jeg skrev en bøn, og næste dag bad jeg om, at suget efter rusen måtte forsvinde. Samme aften, alene på sengekanten, blev rummet fyldt af en følelse. Der var noget i rummet, som jeg ikke kunne se eller røre ved. Samtidig blev jeg ”pakket ind” af en kærlighed, som var helt ubeskrivelig. Det bedste af det hele var, at dette skete helt i slutningen af opholdet. Jeg var ikke fuld. Det var ikke delirium. Jeg var nærmest færdigbehandlet og skulle hjem få dage efter.

Jeg skrev en bøn, og næste dag bad jeg om,
at suget efter rusen måtte forsvinde.
Samme aften, alene på sengekanten,
blev rummet fyldt af en følelse.
Der var noget i rummet,
som jeg ikke kunne se eller røre ved.
Samtidig blev jeg ”pakket ind”
af en kærlighed, som var helt ubeskrivelig.

Mærkede ikke ”suget”

Siden den dag, for ti og et halvt år siden, har han ikke mærket nogen trang til alkohol. Da Morten kom hjem til Renate og deres to børn, var glæden stor.

– Renate havde ligget hjemme i sengen og bedt til Gud, og samme aften, som jeg blev frelst, havde hun mødt Helligånden, fortæller Morten. Ægteparret fik nu et nyt og udvidet repertoire og har siden talt tydeligt i offentligheden med deres kristne vidnesbyrd. De har et stort ønske om at kunne bruge livet til Guds ære.

– To tanter havde bedt i 18 år om, at vi skulle blive sangevangelister. Det fik de opfyldt.
Ved siden af jobbet på Solbukta har Morten været med til at starte genbrugsbutik for NLM. Én periode sad han også i bystyret for KrF i Fredrikstad, men det blev for tidskrævende midt i mange andre projekter.

Han synger nu ved begravelser og andre anledninger, så langt tiden tillader det, og med konceptet The Sound of Samuelsons turnerer han i disse dage i Finland, Sverige, Danmark og Færøerne. Han har også været med i Alle tiders sange, både i Nashville i USA, på NRK1, TVL og i Bedehuskanalen samt på flere turnéer.

– Nu handler det om at finde en opfølgning, og jeg beder om og håber, at dette vil kunne gennemføres, siger han forventningsfuldt.

– Det er ikke svært at stoppe med at drikke,
men det ikke at begynde igen,
det er det virkeligt vanskelige.
Men Jesus kan hjælpe,
det har jeg selv erfaret,
siger Morten Gjerløw Larsen.