”Svære følelser er ikke noget, der skal drives ud”
Rune Kærlet er psykoterapeut og præst. Han har på egen krop oplevet, hvad det kan gøre, hvis man lukker ned for sine følelser, men også, hvad det kan gøre, hvis man lukker op. Han har oplevet at få mangelfuld rådgivning i kirken, da han var midt i en krise. Han mener, at kirken generelt har været for dårlig til at håndtere følelser. Det vil han være med til at ændre, fordi tro og følelser hænger sammen, siger han.
Rune mistede sin far som 12-årig og sin bror som 14-årig. Faren faldt om med en blodprop, og broren døde i en trafikulykke. Det fik han aldrig håndteret ordentligt før mange år senere, da en skilsmisse førte til, at han søgte hjælp hos en kristen terapeut.
”Efter ti sessioner spurgte terapeuten, om jeg havde haft nogle tab i min fortid. Det havde jeg jo, men jeg tænkte ikke, det havde en sammenhæng til følelserne i forbindelse med min skilsmisse. Jeg havde håndteret mine tabsoplevelser ved at lukke ned for dem. Det er en meget effektiv måde at håndtere sine følelser på, men også meget uhensigtsmæssig på den lange bane.” Fx undgik Rune i mange år at se på billeder af sin far for ikke at vække de svære følelser – men det havde en pris.
”Jeg udviklede senere i teenageårene en svær grad af angstlidelsen OCD, hvor jeg søgte kontrol. Kontrol er et ringe surrogat for tryghed, den tryghed, jeg havde mistet, fandt jeg i kontrollen. En god bog af Joyce Meyer betød meget i processen med at blive fri af OCD, men jeg havde stadigvæk nogle følelsesmæssige ting, som var uforløste,” fortæller Rune. Det ændrede sig imidlertid i 2011, da han sad hos terapeuten.
”Terapeuten sagde, ”nu skal du forestille dig, at din far sidder her på den her stol. Hvad vil du gerne sige til ham?” Og så væltede følelserne bare frem. I løbet af den næste halve time skete der en følelsesmæssig forløsning. Jeg fik kontakt med mine følelser, som aldrig før. Det var lidt, som når du tager en haveslange med tryk på og presser den ned og slipper trykket igen, så kan du mærke det sus, der går igennem slangen. Sådan kunne jeg fysisk mærke, at jeg fik kontakt til sider af mit følelsesliv, jeg ikke havde været i kontakt med i mange år.”
Uddrivelse er ikke løsningen
På sin vej mod følelsesmæssig forandring havde Rune også snakket med en præst fra en stor frikirke, der gav ham flere velmenende råd, men som også mente, at noget af den jalousi, som Rune på det tidspunkt kæmpede med, var en jalousi-ånd, der kunne drives ud. ”I forbindelse med min skilsmisse dukkede der meget voldsomme følelser op med blandt andet angst og sorg og vrede og mange andre ting. Men de svar, jeg fik hos præsten, var meget lidt brugbare for mig i den situation, og det gjorde det bestemt ikke bedre, da han sagde, at det var en ånd, der skulle drives ud,” fortæller Rune og tilføjer med eftertryk:
”Det var ikke en ånd, der skulle drives ud, det var min sjæl, som var bange for at miste det, jeg havde allermest kær; min ægtefælle. Svære følelser er ikke noget, der skal drives ud.” ”Jeg tog derfra og tænkte, er det virkelig de råd, vi (kirken, red.) giver til folk? Jeg var ked af det og frustreret.”
Psykologi supplerer Bibelen
Oplevelserne hos terapeuten og præsten var med til at danne grundlag for Runes arbejde med teologi og psykologi, som senere også har bragt ham forbi en psykoterapeutuddannelse efter at have virket som præst i Frikirken Randers siden 2001. I dag er han ansat som præst i Frikirken Randers på 85 procent og bruger derudover tid på sit arbejde i foreningen RelationerFørst og sin terapeut-praksis.
”Som en del af min proces efter skilsmissen og den forvandling, jeg oplevede, da jeg kom i kontakt med mine følelser, tog jeg en fireårig psykoterapeutuddannelse, fordi jeg tænkte, at det skulle jeg dygtiggøre mig i. Det førte så også til en masse teologiske studier og nye indsigter. Psykologien som videnskab er ca. 150 år gammel, men Bibelen indeholder allerede meget af den viden og bygger på fortællinger, der strækker sig over langt, langt flere år. Så meget af emotionsforskningen er til en vis grænse sådan set bare gammel vin på nye flasker, men den er vigtig alligevel, fordi den giver et sprog, der kan være lettere at forstå. Psykologien kan give nogle mellemregninger og redskaber til det, der står i Bibelen. Det har givet mig en helt ny måde at læse skriften på.”
Ifølge Rune Kærlet er Bibelen et studie i antropologi og psykologi, der giver viden om mennesker, der kæmper med sine følelser, og viden om, hvordan Gud kan gribe ind. Han nævner David og Salmernes Bog som et eksempel.
”David skriver fx i en salme: ”Jeg tav, og min krop sygnede hen”. Forhistorien er, at han har været sammen med Batseba og sendt hendes mand i døden. David gik med hemmeligheden, indtil han mødte Natan, som tvang ham til bekendelse. Men da han tav, sygnede kroppen hen. Der sker noget, når vi ikke får sat ord på vores tanker og følelser. Det har en fysisk virkelighed ikke at sætte ord på sine følelser,” siger Rune.
Konference om følelser
RelationerFørst arrangerer hvert år en konference om psyke og tro, og i år er temaet netop følelser. Konferencen foregår lørdag den 22. februar i Frikirken Randers. ”Teologien må på en troværdig måde give svar på, hvilken rolle følelser har i vores liv som troende og kirkens lære og praksis som helhed, som John Wesley (grundlægger af metodistkirken, red.) siger. Men i de kredse, jeg har været i, føler jeg ikke, vi har gjort det på en troværdig måde. Derfor eksisterer RelationerFørst, og med konferencen vil vi gøre vores for at give svar på, hvilken rolle følelser har for vores tro,” fortæller Rune.
Følelser og tro hænger sammen
Ifølge Rune Kærlet har der i kirken været en tendens til at dele tro og følelser op på hver sin side. ”Men du kan ikke skille de ting ad. Følelse og tro hænger sammen. Det er rigtigt, at vores tro ikke kun kan leve på følelser, men du kan ikke adskille det – og der er ikke nogen grund til at adskille det. Følelserne har vigtig information til os. Vi skal altid lytte til vores følelser, men vi skal ikke altid gøre, som de siger,” siger Rune og tilføjer:
”Følelserne er sladrehanke, der fortæller os, hvad vi værdsætter i livet. Det vil sige, når jeg selv eller et andet menneske bliver følelsesmæssigt berørt, får jeg indsigt i, hvad der er vigtigt for mig eller for det menneske.”
Faldende mental sundhed
Ifølge en undersøgelse fra Psykiatrifonden vil 82 procent af os på et eller andet tidspunkt i livet få udskrevet medicin for psykiske symptomer eller blive behandlet i psykiatrien. I samme boldgade har en amerikansk undersøgelse vist, at 50 procent af de kirkegængere, der kæmpede med deres mentale helbred, sagde, at deres kirke ikke var i stand til at støtte dem.
”Der er ikke lavet en tilsvarende undersøgelse i Danmark, men jeg kan forestille mig, at tallet også vil være højt her. Men Psykiatriundersøgelsen er fra Danmark, og den viser, at nationens mentale sundhed er faldende. Derfor har vi RelationerFørst, og derfor arrangerer vi konferencen FEEL. Vi brænder for at skabe en forståelse for vores følelsesliv. Vi kan ikke forhindre følelserne, men med den rette viden kan vi gøre noget ved dem, så de ikke plager os,” slutter Rune Kærlet.
Konferencen ’FEEL’ foregår i Frikirken Randers lørdag den 22. februar. Tilmelding og yderligere information kan findes på hjemmesiden relationerfoerst.dk.