Kirker i Tanzania prædiker imod krænkelser af piger og handicappede
Adventistkirken giver også politiet taleret til at forklare lovgivningen om fx. vold mod kvinder og tvangsægteskab for mindreårige.

I kristne kirker og moskéer i Tanzania italesættes problemer med vold mod piger og kvinder, krænkelse af mennesker med handicap og manglende respekt for klima, miljø og natur. ADRA’s arbejde med inddragelse af religiøse ledere gør, at disse emner kommer højere på dagsordenen.
I 2024 indledte udviklings- og nødhjælpsorganisationen ADRA et samarbejde med Adventistkirken i Tanzania. Målet er blandt andet at fremme social retfærdighed for mennesker med handikap, såsom albinisme, og at få stoppet overgreb mod piger og kvinder.
Resultaterne taler nu sit tydelige sprog. Kirkemedlemmer deltager i gadekampagner mod vold, og emnet bliver italesat i lokalradioer. Oplysningskampagner om social retfærdighed og menneskerettigheder er iværksat på skoler, hvorfra mere end 19.800 elever, lærere og forældre indtil videre har hørt budskabet. Oveni er elementet social retfærdighed blevet en del af adventisternes præsteuddannelse i Tanzania.
Politiet får taleret
Et samarbejde med politiet bevirker nu, at politifolk ved gudstjenesterne fortæller, hvad loven siger om fx vold mod kvinder og tvangsægteskab for mindreårige.
Også muslimske samfund giver mikrofonen til ordensmagten, og indtil nu har knap 10.850 mennesker fra kirker og moskéer i projektområdet hørt budskabet om, at vold skal politianmeldes.
Italesætter uretfærdighed ud fra Bibelen
Samarbejdet mellem hjælpeorganisationen og Adventistkirken i Tanzania begyndte med en workshop i 2022, og en række sparringsmøder fulgte efter. Kirkens landsledelse besluttede, at lokale menigheder ikke alene skulle vise næstekærlighed med praktiske handlinger.
Menigheder, der i forvejen rakte ud til deres omgivelser for at bekæmpe fattigdom, etniske konflikter og krænkelse af menneskerettigheder, blev nu også opfordret til at italesætte uretfærdigheder fra prædikestolene under gudstjenesterne – med udgangspunkt i Bibelen.
Som del af et pilotprojekt forpligtede 10 udpegede menigheder sig på at italesætte problemer med vold mod piger og kvinder, krænkelse af mennesker med handicap og manglende respekt for klima, miljø og natur.
De udvalgte kirker ligger i de områder, hvor ADRA Danmark i forvejen støtter projekter med støtte fra Danida.

Kulturforskelle blandt kristne i syd og nord
”At der er behov, for at kirken i Tanzania overhovedet tager disse emner op blandt de kristne, kan måske undre troende herhjemme,” siger ADRA Danmarks generalsekretær Jens Vesterager.
”For os er det en selvfølge, at manden og kvinden er ligeværdige, og at menneskerettigheder gælder alle, men selv inden for kirkesamfund, der har menigheder over hele verden, er kulturforskelle ofte årsag til, at visse budskaber får større opmærksomhed og tolkes forskelligt afhængigt af, om du er i syd eller nord.”
ADRA Danmark samarbejder med religiøse ledere i flere af de lande, hvor NGO’en har projekter, der bliver finansieret af Danida. Både med ledere fra forskellige kristne kirkesamfund og muslimske.
Målinger fra den amerikanske statistikvirksomhed PEW Research Center viser, at troen spiller en vigtig rolle i hverdagen for 9 ud af 10 afrikanere. Derfor har religiøse ledere og netværk stor indflydelse på folks liv. Når religiøse ledere taler for menneskerettigheder og imod uretfærdighed, så lytter folk.
”For ADRA er et samarbejde med Adventistkirken en af de lavt hængende frugter i vores indsats for at fremme rettigheder i landene, hvor vi arbejder. Her har vi på forhånd adgang og taleret, da vi som organisation selv er udsprunget af Adventistkirken,” siger generalsekretæren. På verdensplan har kirkesamfundet over 20 millioner medlemmer.
Udenrigspolitisk indspil
ADRA Danmark er medlem af ’Netværket for Religion og Udvikling’ og har netop medvirket i et indspil til regeringens kommende udenrigspolitiske strategi. Heri lyder det blandt andet:
”I en stadigt mere polariseret geopolitisk virkelighed og i en tid, hvor behovet for lokale og bæredygtige løsninger på klimakrise, rettighedskrise og fordrivelseskrise er åbenbart, bliver religiøse aktørers rolle vigtigere end nogensinde før. Både der, hvor de er en del af løsningen, og hvor de er en del af problemet.”
ADRA
ADRA Danmark er en del af det globale ADRA-netværk, som hjælper mennesker med nødhjælp og langsigtede udviklingsprojekter i mere end 117 lande.
Gennem partnerskaber med lokalsamfund, organisationer og regeringer når ADRA’s verdensomspændende netværk hvert år ud til over 13 millioner mennesker.
Organisationens arbejde tager udgangspunkt i et kristent menneskesyn med næstekærlighed og respekt for det enkelte menneske i centrum.
ADRA Danmark er en uafhængig organisation, der støtter mennesker i nød uanset etnicitet, køn, seksualitet, politisk eller religiøs overbevisning.