Rytmisk musik ud af kirken?
Gammel diskussion blusset op efter organisters protest. Tidligere chefredaktør på Ekstra Bladet bakker dem op.Rytmisk musik er kødelig og forstyrrer folkekirkens budskab, lyder kritikken i organisternes fagblad.
Tvært imod, mener frikirkeleder, der prøver at skille smag og formål:
– Der er ganske få musikformer, som jeg ikke bryder mig så meget om; men selv disse former tror jeg kan bruges i en kirkelig sammenhæng, siger Henning Olsen fra Østevrå Baptistkirke, der i søndags valgte at fejre kirkens 10 års fødselsdag med netop rytmisk musik.
– Som præst har jeg været med til at indbyde til gudstjenester med beat, gospel, jazz, rock, folkesang, gregoriansk kirkemusik, heavy metal og almindelig salmesang.
Men han er helt gal på den, hvis det står til komponist Daniel Fladmose, der har rejst diskussionen i organisternes fagblad, PO-bladet:
– Kirkens budskab er til ånden, ikke til kødet, og dér er det stik modsat med den rytmiske musik, siger han til Kristeligt Dagblad.
Han får uventet opbakning fra Ekstra Bladets tidligere chefredaktør Sven Ove Gade:
– Hvis man vil have jazzmusik eller rockmusik, så er der så mange andre steder, man kan opsøge. Det behøver man ikke at have kirker til, siger han til Udfordringen.
– Noget af det værste, jeg ved, er, når man vil være moderne uden at definere, hvad det virkelig vil sige. Der kommer noget kunstigt over det, og det synes jeg simpelthen er ærgerligt.
Så Folkekirken skal ikke prøve at blive moderne?
– Den er moderne – den er evigt moderne. Man må fastholde traditionerne, for der er noget, der er evigt.
Pensioneret frikirkepræst Henning Olsen synes ikke, den rytmiske musik spænder ben for det kristne budskab tvært imod:
– I hver generation har bølgerne gået højt angående hvad slags musik, der kan bruges i kirkens tjeneste. Stifteren af Frelsens Hær, William Booth, var også udsat for angreb, fordi han brugte rytmiske sange, som var skrevet på 1800-tallets døgnmelodier. Men til disse angribere fra kirkens egne rækker sagde han: Hvis jeg ved at stå på hovedet og slå tamburin med fødderne kan hjælpe mennesker til tro på Gud, vil jeg gøre det I Østervrå og Tårs Baptistkirke har vi samme holdning som William Booth, derfor har vi siden den 8. august 1999 holdt rytmiske gudstjenester, som også folk, der ikke plejer at komme i en kirkelig sammenhæng, kan forholde sig til, siger Henning Olsen.