Generalsekretær i hjælpeorganisationen ADRA:
– Lad os løfte i flok

Generalsekretær i ADRA Danmark Lehnart Falk opfordrer kirker og organisationer til samarbejde omkring hjælpeindsatsen i det jordskælvsramte Haiti.- Humanitær indsats er kompliceret og koordinering afgørende. At sige: ”hurtigt, hurtigt, alle skal deltage”, er opskriften på en katastrofe, advarede EU’s tidligere kommissær for bistand, nødhjælp og udvikling, Louis Michel i sidste uge på spørgsmålet om det katastroferamte Haiti.

– Vi vil meget gerne samarbejde med andre om at få hjælpen frem, siger ADRA’s generalsekretær, Lehnart Falk.

Samme ræsonnement er baggrunden for en opfordring fra generalsekretæren i den kirkelige hjælpeorganisation ADRA Danmark, Lehnart Falk, til kirker og organisationer i Danmark, der ønsker at støtte de nødstedte på Haiti.
– Der findes mange kirker og organisationer i Danmark, der ser behovene og gerne vil hjælpe, men ikke selv har mulighed for eller kapacitet til at deltage i nødhjælpsindsatsen på Haiti. Det har ADRA, og vi vil meget gerne samarbejde med andre om at få hjælpen frem, siger generalsekretæren, der selv har mange års erfaring med nødhjælp i både Asien og Afrika.
Lehnart Falk peger på, at der ved store katastrofer er mange, der drevet af medmenneskelighed samler penge ind til ofrene.
Undersøgelser fra både folkedrabet i Rwanda og tsunamien i Asien viser imidlertid, at en del af disse ikke har den nødvendige kapacitet eller mulighed for at bringe hjælpen ud. Derfor understreger Lehnart Falk vigtigheden af at arbejde sammen. Samtidig peger han på, at et større indsamlet beløb ofte reducerer administrationsprocenten.
– ADRA har mange års erfaring på Haiti, og det både med nødhjælp som respons på de mange orkaner, der har hærget landet de seneste år, men også med freds- og forsoningsarbejde gennem fødevarebistand, siger Lehnart Falk, der dog erklærer, at jordskælvet overgår alt, hvad man tidligere har oplevet.
Han oplyser, at ADRAs kontor på Haiti står uskadt efter jordskælvet, og at organisationens indsamlingsmål er godt en mio. US-dollars, der svarer til 5,5 mio. kr. til indsatsen i Haiti.

Patienter på græsplæne

Trods dårlige og blokerede veje, nedbrudte telefonforbindelser og svigtende strømforsyninger arbejder ADRA og andre organisationer hårdt på at komme ofrene for jordskælvet i Haiti til undsætning.

ADRA’s kirkelige baggrund er Adventistkirken, hvis hospital med 70 sengepladser i hovedstaden Port-au-Prince er delvis ødelagt.
ADRA oplyste i sidste uge, at hospitalet trods ødelæggelserne har 400 patienter liggende, og at flere kommer til. De fleste ligger på græsset udenfor, ligesom operationer foregår i det fri. Lørdag havde det hårdtarbejdende lægehold behandlet 3.000 patienter på græsplænen.
For at løse opgaven har organisationen hentet seks kirurger ind fra Bronx i New York, ligesom to lægeteams fra Florida snart støder til for at bistå med operationer fra fire mobile klinikker.
Ifølge ”Office for the Coordination of Humanitarian Affairs” (OCHA), der er FN’s koordinator for hjælpeindsatsen, tør mange ikke vende tilbage til deres huse af frygt for nye skælv med efterfølgende sammenstyrtninger af de allerede ødelagte bygninger. En frygt der blev yderligere underbygget ved et efterkælv i sidste uge med 6,1 på richterskalaen.
Tusinder sover derfor på gaderne, og uroen og frygten spreder sig. Et eksempel på det er de 30.000 flygtninge, der har søgt tilflugt i kirkens universitet i Port-au-Prince. Universitetet er også delvist ødelagt af jordskælvet, og ADRA er sammen med Johanitterne i gang med at grave 60 latriner i dette område, da mangel på hygiejne er et voksende problem.

Mangel på rent vand

Hjælpearbejdet vanskeliggøres af dårlige og blokerede veje, nedbrudte telefonforbindelser, svigtende strømforsyninger, voksende uro og usikkerhed, og der er tiltagende frygt for koleraudbrud på grund af de mange døde, der ikke bliver begravet.
ADRA har i den forbindelse taget initiativ til uddeling af 15.000 ”bodybags.”
Foruden behovet for mad og medicin vurderer Raymond Chevalier, der arbejder med logistikken i ADRA’s Haiti-team, vand som den største mangel.
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er det kun 50 pct. af Haitis befolkning, der under normale forhold har adgang til rent drikkevand. Et forhold, der er forværret i katastrofal grad efter jordskælvet.
– Vi forventer voksende uro og optøjer specielt i nogle af de værst ramte og mest overbefolkede områder i de nærmeste dage, hvis vi ikke får løst problemet med vand, vurderer Raymond Chevalier.

Tal med os

Lehnart Falk fortæller, at Global Medic, der er en af ADRAs mange partnere, har oprettet vandrensningsanlæg, der kan forsyne 29.000 mennesker med vand.
Teamet består af fire sundhedsarbejdere, en læge og en ingeniør med vand som speciale. De har medbragt to mio. vandrensningstabletter, som næsten er distribuerede, og en ny sending, der også indeholder hjælp til koleraramte, er på vej fra Toronto.
ADRA Danmarks generalsekretær forventer samtidig at modtage et oppusteligt hospital på syv gange 12 meter, med alt det nødvendige udstyr
– Men behovene er enorme, når en stor del af Port-au-Prince’ tre mio. mennesker mangler alt, siger Lehnart Falk og gentager opfordringen til at løfte i flok og samarbejde om en effektiv og hurtig indsats.
– Jeg vil hermed opmuntre mindre grupper i Danmark til at tale med os om at samarbejde om denne store og vigtige opgave, slutter han.
Af Jacob Nue Møller og Levi Giversen


Artiklen fortsætter efter annoncen: