Peder Præst bringer kirken ud på gaden
Peder Thyssen venter ikke på, at folk skal komme i kirke. Han går ud til gadens folk med kaffe og kage. Og inviterer til dialoggudstjenester, hvor han er toastmaster.Når folket ikke kommer i kirke, må kirken komme til folket.
I Odense sker det bl.a., når Peder Thyssen hver tirsdag kommer kørende på sin christianiacykel læsset med kage og kaffe. Så møder han gadens folk, de hjemløse, de psykisk syge og dem, der drikker eller tager stoffer.
– At være gadepræst er at være en opsøgende præst. Mit mål er at være et vidnesbyrd om, at kirken og Gud også er der i hverdagen, fortæller han til Foreningen Agapes blad.
Og det bliver til mange samtaler. Om alt fra, at én tænker på at slå sin plejemor ihjel, til at en anden mangler en nøgle til en lejlighed.
– Jeg yder også sjælesorg, taler med dem om religiøse spørgsmål og beder med dem, fortæller han.
Peder Thyssen har været gadepræst i Odense i 18 år. I 2000 blev Peder Thyssen årets fynbo. En hæderstitel, som Fyns Stiftstidende uddeler for et respektfuldt arbejde.
– For dem på gaden er jeg bare Peder Præst. På gaden får man navn efter funktion eller særhed! siger han.
Peder Præst har også invitationer med til fællesspisning i form af en gratis spisebillet. Nogle af de frie fugle tager med til den efterfølgende gudstjeneste.
– Vi holder gudstjeneste i fællesskab med mig som toastmaster. Prædiken har ofte form af en dialog.
Det sker også ind imellem, at én af dem bliver døbt som voksne.
Det kræver sin mand at være gadepræst, fortæller Peder Thyssen:
– Det vigtigste er vedholdenhed. Det skal være den samme, der kommer hver gang.
– Det er den personlige relation, der tæller. De kender mig. De stoler på mig. De kommer i kirken, fordi de kender mig. Man skal være troværdig. Man skal ikke have en skjult dagsorden om at ville omvende dem.
– Det er vigtigt med et tydeligt budskab. At de ved, hvem du er, og hvad du vil. Og man skal acceptere dem, som de er, siger han til Foreningen Agape.
/sl