Salmedigter skriver bønner til sømænd

– Bønnen hører til den søfarendes liv, siger sømandskirkernes generalsekretær.
Den anmelderroste og prisbelønnede digter og salmedigter Simon Grotrian har skrevet to bønner specielt til brug i Danske Sømands- og Udlandskirker, DSUK.

Simon Grotrian

Den ene bøn er til brug for søfarende, mens den anden er bredere formuleret til brug for danskere, der opholder sig i udlandet.
– Simon Grotrian har et unikt sprog, hvor han formår på ganske særlig vis at koble virkelighedens verden med bønnens særlige retning: at henvende sig til Gud, siger Margith Pedersen, generalsekretær i DSUK.
En bøn lyder fx: ”Beskærm os imod alt ondt, også når Djævelen ser med sin svovlkikkert ud under sommeren, og den bliver til et uheld i hans blender”.
Danske Sømands- og Udlandskirker blev dannet i 2004, men organisationens historie går tilbage til 1867, hvor sømandskirken blev grundlagt.

Aktuelle bønner

– Bønnen hører til en søfarendes liv. Nu bliver der nok ikke bedt hver dag, men det afgørende er, at der altid er tilgængelige bønner, hvis behovet skulle opstå. Og det er vigtigt, at vi også har nogle bønner, der er formuleret ind i den aktuelle situation. Den opgave har Simon Grotrian løst på fornem vis, siger Margith Pedersen.
Det samme parameter gør sig gældende for bønnen, der er formuleret til brug for danskerne, der er rejst ud.
– Ofte tegnes der et glamourøst billede af et udlandsophold. Men alle, der af forskellige grunde bor langt fra Danmark, har også en hverdag i både glæde og sorg. Det er derfor vigtigt, at de, hvad enten de bor på Manhattan eller i Luxembourg, kan hente trøst og opmuntring ved at bede en bøn ud fra netop deres livssituation, siger Margith Pedersen.

Citroner til Vorherre

Simon Grotrian fik i 1984 sin litterære debut i Hvedekorn. I 1987 debuterede han i bogform med digtsamlingen Gennem min hånd, og siden er det blevet til en lang række digtsamlinger.
I de senere år har han manifesteret sig som en stor nyskaber af dansk salmedigtning. Også hans bønner er nyskabende, hvilket kommer til udtryk i hans bønnebog Citroner til Vorherre.
Simon Grotrian har modtaget Michael Strunge Prisen i 1990, Statens Kunstfonds 3-årige legat i 1995 og Emil Aarestrup Medaljen i 1998 samt en række andre legater og produktionspræmier fra Statens Kunstfond.
I 2004 blev han nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.
/sl