Nu er Dødehavs-rullerne på Google
Dødehavsrullerne – de ældste eksisterende bibelske manuskripter – kan nu læses af lægmænd verden over, efter at Israel Museum har indgået en aftale med Google.
En videbegærlig student i Kina vil kunne studere rullernes kalligrafi forstørret op flere gange på skærmen af sin smartphone, mens han venter på at komme med et tog.
Rullernes indtog i den modene verden er sket 2000 år efter, at de blev skrevet på gedeskind, og over 60 år efter, at de blev opdaget af en hyrde i en hule ved Dødehavet.
Museet og Google har åbnet deres fælles nye website på net-adressen dss.collections.imj.org.il. Her er fem fuldstændige ruller, med ultra-høj opløsning, såvel som en oversættelse til engelsk. Blandt rullerne er den berømte Esajas Bog.
Dødehavsrullerne anses for en af de vigtigste arkæologiske opdagelser i historien. De blev skrevet mellem det tredje og det første århundrede f. Kr. af et samfund, der levede nær Qumran ved Dødehavet.
De er nu i Israel Museets og Israels arkæologiske myndigheders besiddelse.
Bortset fra fem fragmenter, der vises i Israel Museets Bogens Helligdom-bygning, er Dødehavsrullerne gemt af vejen i krypter, hvor der er installeret særlige lys- og temperatur-forhold.
For et halvt år siden indledte museet og Google et samarbejde om at fotografere rullerne med ultra-høj opløsning og placere disse på hjemmesiden.
De blev fotograferet af Ardon Bar-Hama, der er ekspert i digital dokument-fotografering.
De blev fotograferet i krypterne ved brug af ultraviolet-beskyttede blitzlamper for ikke at beskadige rullerne.
Opløsningen i billederne er indtil 1200 mega-pixels, næsten 200 gange mere end et standardkamera kan præstere. Det indebærer, at fotografiet ikke blot viser bogstaver, men også detaljer, som ikke kan ses med det blotte øje.
– Det, som Mona Lisa er for kunstverdenen, vil Dødehavsrullerne blive for den monoteistiske verden, siger Israel Museets direktør, James Snyder.
Nu har man verden over mulighed for at studere, prøve at forstå og påskønne betydningen af disse dokumenter.
Richard Oestermann