Skatte af guld og sølv fra Bar Kochbas tid

Både guld- og sølvmønter samt smykker væltede ud af jorden et sted i det sydlige Israel.
En rig kvinde gemte skatten, før hun flygtede fra den romerske hær, mener arkæologerne. – Så svingede jeg med hakken – og 140 guld- og sølvmønter fra Romertiden nærmest strømmede ud af jorden, siger den israelske arkæolog Sa’ar Ganor.
Ganor fortalte nærmere om det store fund, der er gjort under en arkæologisk udgravning nær Kiriat Gat i det sydlige Israel:
– En ring med en ædelsten og andre guldsmykker blev også fundet på dette sted. Man fandt tillige to sølvskrin, formentlig bugt til kosmetik eller medicin.
Det menes, at de var gravet ned i jorden af en velstående kvinde, der flygtede fra romerske legionærer under Den anden jødiske Opstand mod det romerske imperium for omkring 1875 år siden.
Skatten lå inde i et delvist smuldret klæde og blev fundet under en villahave.

Guldmønterne skinnede

Lederen af udgravningen, Emil Aladjem, fra Den israelske Oldsagsmyndighed, siger:
– Guldmønterne skinnede stadig, da de kom frem. Det eneste, vi behøvede at gøre, var at puste støvet bort. Det var forbløffende.
Ifølge Aladjem har arkæologerne fundet en lille landsby fra Det andet Tempels tid for flere tusind år siden og byzantinske ruiner fra det 3. og 4. århundrede.

Kejser Neros portræt

Mønterne er daterede til Det romerske Imperium i tidsrummet 54-117 e. Kr. De havde på den ene side portrætter af kejserne Nero, Nerva og Trajan og på den anden side symbolske billeder af en person, muligvis Jupiter, der sad på en trone med et lyn i hånden.
– Vi ved jo ikke, hvad der skete, siger Aladjem. Men det sandsynlige er, at denne skat var ejet af en person under Bar Kochba-opstanden (132-135 e. Kr.) og var begravet i hastværk. Måske var den tilranet af en romersk legionær, der ville begrave den med henblik på senere afhentning.
Udgravningens nøjagtige beliggenhed hemmeligholdes af frygt for, at stedet vil bllve plyndret. Skattegenstandene er nu blevet overført til Oldsagsmyndighedens laboratorium i Jerusalem for at blive renset og bevaret for eftertiden.