Skandinaver i hundredvis til påske i Jerusalem
Nordmænd, svenskere, finner og danskere var rejst i stort antal til Jerusalem for at fejre påsken og holde fællesnordisk gudstjeneste. Det var næsten som en højsommerdag – med 21 graders varme i slutningen af april – da 644 skandinaviske turister deltog i den traditionelle påskedags-gudstjeneste i Gravhaven i Jerusalem.
Før nordboerne samledes til andagt, havde der været to engelsk-sprogede gudstjenester på dette sted, og siden blev der afholdt en på fransk.
Nordmændene var klart i overtal sammenlignet med deltagerne fra Danmark, Sverige og Finland. Omkring 400 nordmænd var kommet til Jerusalem med rejseselskaber eller var taget af sted på egen hånd.
Gudstjenesten blev ledet af de to norske præster, Knut Helge Hoejland, der er leder af Caspari-Centret i Jerusalem, og Gunnar Haaland, som studerer på Det svenske Teologiske Institut i byen.
Gravhaven blev i 1883 af den engelske general Gordon udpeget som det rette Golgatha, og i de senere år er det blevet skandinavisk tradition at afholde påskegudtstjeneste her, nær den åbning i en klippe der menes at have været indgangen til Jesu grav.
Programmet for højtideligheden var på norsk og dansk, og man kunne virkelig opleve forbrødringen mellem de nordiske folk.
For den kunstneriske underholdning stod unge skandinaviske musikere, og der var solosang af en ung dansk kvinde.
Et betagende øjeblik under andagten var, da alle stod op, for at man kunne bede for det, der lå på ens hjerte – og samtidig lytte til fuglesang og klokkespillet fra en nærliggende kirke. Et andet betagende øjeblik var da alle, hver på sit nordiske sprog, deltog i oplæsningen af trosbekendelsen.
Der blev svinget godt med et norsk flag, båret af Gordon Tobiasen fra Frederikstad, som hjalp med til at vise de skandinaviske gæster, hvor de skulle sidde. Stemningen var højtidelig og forventningsfuld, mens man hørte på påskens glade budskab: at Jesus er opstanden.
Blandt de norske gæster var lederen af TV-stationen Misjon Norge, Jan Hanvold, der har haft flere direkte udsendelser fra Jerusalem til Norden.
– Dette er en af årets store højtideligheder, sagde pastor Hoeyland – at Jesus er sandelig opstanden.
Pastor Haaland betegnede denne dag som kirkens største festdag – at Jesus stod op af graven og vandt over døden for altid. Han fortalte om, da han for 16 år siden oplevede påsken på dette sted.
– Nu går beretningen om Jesu opstandelse som en bølge verden over, sagde han – og denne bølge begyndte ikke i New Zealand, men her i Jerusalem.