Frikirkeledere protesterer mod indgreb i trosfriheden

Aftalen er krænkende, mener pinsekirkernes formand Dan S. Jacobi.
Aftalen er krænkende, mener pinsekirkernes formand Dan S. Jacobi.

”Enighedspapiret” rammer ikke kun rabiate imamer, men også lovlydige trossamfund.

”Vi vil som anerkendte og godkendte trossamfund uden for folkekirken på det skarpeste protestere over den lovgivning, kaldet ”Enighedspapiret” som en række politiske partier er blevet enige om.”

Sådan starter en kommentar fra seks danske frikirkeledere på baggrund af den nye aftale.

Krænkende og sårende

Enighedspapiret åbner for muligheden at kræve et obligatorisk kursus i dansk familieret, frihed og folkestyre for at tildele vielsesmyndighed.
”Hvorfor skelnes der mellem præster i den danske folkekirke og danske frikirker? Er vi ikke alle lige danske?” spørger frikirkelederne.
De peger på, at den katolske kirke har været i Danmark i over 1000 år, og at Baptistkirken kæmpede for frihedsrettighederne for 175 år siden, dvs. før Grundloven blev til.

Ved familieretskursets afslutning skal deltagerne ifølge aftalen underskrive en erklæring om at ville overholde danske lov.
Men det er både krænkende og sårende for mange, som aftalen ikke reelt har haft til hensigt at ramme. Det er ikke værdigt for et åbent retssamfund med respekt for sine borgere. Problemet kan heller ikke løses ved, at kirkerne opgiver deres vielsesesret, understreger frikirkelederne.

Kriminalisering af ytringer

Imamaftalen eller Enighedspapiret har til hensigt at kriminalisere visse religiøse ytringer. Men det vil ifølge enighedspapiret også fremover være strafbart at tilslutte sig fx tekster fra Moseloven eller andet i Israels historie, som beskriver blodige straffe.

Selv om ingen kirkeledere forventes at tilslutte sig stening, betyder aftalen måske, at forkyndere heller ikke må udtale sympati for henrettelse ved mere moderne metoder på baggrund af en tekst fra Bibelen.

Frikirkelederne anmoder om, at lovgivning for trossamfund uden for folkekirken sker på et oplyst og gennemarbejdet grundlag. Derfor bør man lade udvalget, som arbejder med disse reguleringer, arbejde i fred. Netop denne politiske aftale viser, hvor kompliceret området er, slutter kirkelederne.
Kommentaren er skrevet af Dan S. Jacobi, Jacob Viftrup, John Nielsen, Jørgen Thaarup, Lars-Bo Olesen og Lone Møller.Hansen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: