Socialt arbejde på skoleskemaet

Sandwich i stakkevis er gjort klar til uddeling.

Efterskolen Alterna i Hillerød har gjort socialt arbejde til et valgfag. Eleverne oplever, at det udvider deres horisont og hjælper med at gøre begrebet næstekærlighed konkret.

Hvordan giver man en flok efterskoleteenagere et indblik i livet på det danske samfunds skyggeside? Et indblik, som når bag om facaderne og helt ind i kernen af eksistensen?

Det spørgsmål stillede man sig selv på efterskolen Alterna i Hillerød, hvor udlandsrejser på seks-otte uger med besøg hos sociale projekter er en obligatorisk del af skoleåret. Kunne man fastholde og udvide fokusset på socialt arbejde i udlandet til også at gælde socialt arbejde i Danmark?

Ja, lader svaret til at være her ved afslutningen af et skoleår, hvor valgfaget Serve (at tjene) har haft sin debut. Et valgfag, hvor 17 af skolens 57 elever har været tilknyttede forskellige væresteder på Sjælland og i København.

– Det har givet vores elever mulighed for at fordybe sig i det sociale arbejde og – ikke mindst – opbygge tættere relationer til udsatte mennesker i Danmark, der kæmper med misbrug, sult, hjemløshed, psykiske lidelser med mere, fortæller efterskolelærer og leder af Serve, Frank Christiansen.

– Vi elsker at kunne give vores elever muligheden for at vise Jesu kærlighed på en meget konkret og praktisk måde. Vores kontaktpersoner ude på værestederne er forbilledlige over for vores elever, og de livshistorier, vores elever hører fra gadens folk, er med til at perspektivere deres eget liv.

Eleverne har i dette skoleår været af sted hver mandag formiddag eller eftermiddag, hvor de typisk har tilbragt tre-fire timer på værestederne. Dog har der været perioder, hvor en ekstra indsats var påkrævet – for eksempel da Café Grace kørte nødherberg om vinteren. Da var eleverne først hjemme ved midnatstid.

– Vores fokus er at lære eleverne at være tjenstvillige og parate til at stille sig selv til rådighed for, at Gud kan bruge dem til at vise kærlighed til de svageste i vores samfund. Vi erfarer, at det er livsforvandlende – både for vores elever og dem, de kommer i kontakt med, når de rækker ud med Guds kærlighed på en helt lavpraktisk måde, siger Frank Christiansen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Erfaringerne fra i år betyder, at Serve også er at finde på listen over valgfag, som Alterna udbyder til næste skoleår. Som noget nyt vil der til den tid også blive mulighed for at blive tilknyttet som besøgsven ved et par plejehjem i Hillerød.

– 17 elever i år har i virkeligheden været lidt i overkanten, fordi der er brug for at have en lærer med ud til værestederne, forklarer Frank Christiansen.

– Det kan godt gøre et stort indtryk på eleverne at høre på hjemløses og misbrugeres historie, og så er det vigtigt, at der er en lærer med, som de kan tale med. Vi plejer også at bruge køreturen hjem fra stederne som en slags debriefing, hvor vi gennemgår dagens hændelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Claudia Rygaard:
– Jeg har været på Klippen igennem to omgange. Vi beder altid om, at Gud må lede vores skridt og give os frimodighed. Derefter går vi rundt i København og snakker med folk.

– En dag var vi på Halmtorvet og mødte en kvinde, som lige var blevet kristen. Hun havde både været prostitueret og heksedoktor, men Gud havde mødt hende og forvandlet hendes liv. Vi sad længe sammen med hende og delte liv og bad sammen.

– Klippen har givet mig en større lyst til at hjælpe mennesker, og jeg har opdaget, hvor enkelt og helt lavpraktisk, det kan være at tjene andre mennesker.

 


Artiklen fortsætter efter annoncen:



 

 

 

Kira Mikela Jakobsen:
– Jeg har haft nogle gode oplevelser på Café Grace. Medarbejderne har været gode til at tage imod os, og de hjalp os rigtig godt igennem de forskellige opgaver. Vi stod aldrig alene uden at vide, hvad vi skulle gøre.

– Der var i det hele taget en god stemning, både blandt medarbejdere og besøgende/hjemløse. Jeg er meget taknemmelig for at have været med der.

 

 

 

 

 

 

Miriam Vo Christensen:
– Be Free er et sted med hjerterum. Det lyder måske som en kliche, men det er et sted, hvor der bare er godt at være. Et sted, hvor der er plads til folk, og hvor man også kan mærke, at de unge føler sig hjemme.

– Der gik højst fem minutter, så var jeg godt inde i fællesskabet, hvor der bliver joket en masse, men hvor folk også blotlægger deres hjerter.

 

 

 

 

 

Alterna er et prøvefrit 10. eller 11. klasses skoleår. Et år består af 3 moduler: En kursusperiode på 32 uger, en udlandsekskursion på 7 uger og en arbejdsperiode på 14 uger. Ekskursionen har fokus på at række ud til mennesker, der har behov for hjælp rent socialt.

Læs mere om alterna på alterna.nu