Det mest ærlige album

Dette er muligvis det mest ærlige album, du kommer til at sætte på din playliste i år. Sjældent har popmusik taget så betydningsfulde emner op og er sluppet afsted med det på så overbevisende en måde.

Johnnyswim består af Amanda Sudano og Abner Ramirez. Det som står klarest på albummet Georgica Pond er deres ærlighed og insisteren på at møde livet og døden helt. Ikke stille sig an, ikke lad som om, det ikke gør ondt, ikke forsøge at undslippe livets og dødens virkelighed.

Og måske synes du, at det lyder tungt og noget deprimerende at gå til. Men lad dig ikke skræmme af det. Bono, forsanger i U2, fortæller i et interview, at det, han synes er kirkens måske største mangel, er ærlighed. Der er for ham at se alt for megen uærlighed. Alt for meget overflade og for lidt realisme. Han efterspørger ligefrem flere sange om dårlige ægteskaber og politikere. Som om at der nogle steder i kirken er en mangel på vilje til at se livets smerte og alvor i øjnene.

Det er måske mere sandt i USA end i Danmark, men uanset findes der på Johnnyswims album netop en sang om, hvor svært det er at være gift. Det er svært at lytte til, da det næsten er for privat og personligt. Men det er virkeligt, og det er ærligt. I sangen “Let it Matter” er det smerten, som er på spil.
Ikke som noget vi hurtigst muligt skal ud af og væk fra. Smerte er en reaktion på, at noget, som betød noget, nu ikke er, som det var. Og lad da for alt i verden det betyde noget.

Dette er ikke et album, hvor du får genopfrisket en masse bibelhistorier eller teologiske sandheder. Men Johnnyswim er ikke bange for at møde livet lige på og tage livtag med de spørgsmål, som betyder noget, selv der hvor der ikke er åbenlyse svar. Bestemt et lyt, eller mange, værd!

Torben Schmidt