De ufødte fik en stemme i Aarhus
Retten til Liv satte 20.000 klistermærker op med statements om abort. Kommunen krævede, de piller dem alle ned igen.
Retten til Liv lavede i sidste weekend en aktion i Aarhus, hvor foreningens unge frivillige i nattens mulm og mørke opsatte 20.000 klistermærker med forskellige statements, hvis formål var at sætte fokus på abort.
Hensigten var at give de ufødte ”en stemme”, og det lykkedes, selv om Aarhus Kommune krævede klistermærkerne pillet ned. Det er efterfølgende sket.
Formanden for Retten til Liv – Ellen Højlund Wibe – er godt tilfreds med aktionen, fordi det lykkedes at få budskabet ud.
Vore ufødte medborgeres manglende retsstatus er endnu en gang blevet synliggjort, siger hun.
Aarhus Kommune krævede, at Retten til Liv selv fjernede klistermærkerne, ellers ville det blive gjort for foreningens regning. Kommunen forholdt sig ikke til budskabet, men alene til metoden.
På klistermærkerne var tegninger af fostre, der ”hvisker” forskellige statements, bl.a.:
”Pssst! 40 ufødte drenge og piger mister livet i en abort hver dag i Danmark”
”Pssst! Efter 8 uger er min krop færdig, nu skal den bare vokse!”
”Pssst! Fra befrugtningen var alt mit unikke DNA på plads”
Ellen Højlund Wibe siger om baggrunden for aktionen:
Med fri abort er den ufødte frataget alle rettigheder. Det er denne uretfærdighed, vi i Retten til Liv gerne vil påtale. For hvad er menneskerettighederne værd, hvis de ikke gælder alle mennesker, siger foreningens formand.
Den ufødte – fosteret – er et medmenneske, der befinder sig et andet sted i livet end os, der er født. Hun er meget mindre, hun er afhængig af sin mor for at overleve, og hun har ikke så mange mentale funktioner endnu, men hele pakken er der fra starten. Hun er et menneske helt ind i sin inderste kerne. Og hun har hele livet liggende foran sig, siger Ellen Højlund Wibe.
Klistermærkerne blev sat op natten til lørdag, og om lørdagen gik unge frivillige fra Retten til Liv på gaden i Aarhus og stillede tilfældige fodgængere spørgsmålet: Mener du, at abort er et etisk problem?
Det gav anledning til mange gode og nuancerede samtaler om abort. Ifølge foreningen viser undersøgelser, at 80 procent af danskerne anser abort for et etisk problem, og samtalerne på gaden i Aarhus bekræftede den tendens.