Kristendemokraterne føler sig chikaneret af de gamle partier

– Det er bevidst chikane fra de partier, som er i folketinget, mener Tage Sørensen, KD.

Selv om Kristendemokraterne har samlet ca. 45.000 vælgererklæringer, er det ikke lykkedes at få godkendt de nødvendige 20.109 underskrifter på grund af Indenrigsministeriets ”digitale katastrofe”.

Kristendemokraterne kæmper nu på 2. år for at skaffe underskrifter nok til at kunne opstille. Partiet har samlet i nærheden af 45.000 støtter, men har endnu ikke fået godkendt de nødvendige 20.109 underskrifter, som der kræves.

– Hvorfor har KD ikke for længst fået godkendt de nødvendige underskrifter?
– Forklaringer er, at de etablerede partier med åbne øjne har indført et så besværligt system, at det bliver næsten umuligt for nye partier at opstille, siger partisekretær Tage Sørensen, KD.

Digital hjælp eller…?

Efter sidste folketingsvalg indførte indenrigsminister Karen Ellemann (Venstre) et nyt digitalt system. Det blev lanceret som et lettere system, som skulle gøre det nemmere for partierne at samle underskrifter end tidligere.

Men det er tværtimod blevet meget vanskeligere.

– Hvis vi stadig havde det gamle system, hvor vi samlede underskrifter på et trykt vælgererklæringsskema, havde vi for længst haft vores underskrifter, forklarer Tage Sørensen.

– Hvorfor er det sværere?
– For det første skal vælgeren sende sin mail til partiet. Det er der nogen, der ikke vil eller kan, og de må så gå en besværligere vej med et brev fra Indenrigsministeret, som kan være op til 16 dage undervejs på grund af ministeriets regler om 7 dages forsinkelse og Post Nords nye regler om 5 dages udbringsningstid plus weekender og helligdage.

Mange skriver forkert

– Hvis det ellers er lykkedes, at få en vælger til at indtaste sin e-mail på KDs hjemmeside, hvad sker der så?
– Så er der igen forbavsende mange, der skriver en forkert mail eller en mail med fejl i. Det finder de ikke umiddelbart ud af – der kommer bare ikke svar fra Indenrigsministeriet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Ministeriet sender nemlig mails ud på en måde, så der ikke kommer besked, hvis adressen er forkert – hverken til ministeriet selv eller til det parti, der har indtastet adressen. Det er et valg, ministeriet har foretaget.

Syv dages forsinkelse

– Men hvis mailadressen ellers er rigtig, hvad sker der så?
– Så vil man modtage en mail fra Indenrigsministeriet med et link til at bekræfte sin vælgererklæring med NemID. Desværre har ministeriet bestemt, at der skal gå syv dage, før de sender linket.

Enhver sælger ved, at man skal få mennesker til at handle straks og ikke vente en uge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Så her er endnu en stopklods i et system, hvor man også på et hvilket som helst tidspunkt kan trække erklæringen tilbage igen. En tilsvarende stopklods eksisterer ikke ved pengeoverførsler. Det virker nærmest grotesk, mener KDs partisekretær.

Mailen havner i nogle tilfælde i vælgernes spam-mapper, fordi den åbenbart virker mystisk.

Tekniske fejl

– Hvis man så endelig får linket og forsøger at afgive sin vælgererklæring, har nogle også oplevet tekniske problemer…
– Ja, det har der været, så man fx blev spurgt om EU. Der har været flere problemer. Systemet var slet ikke klar, da det blev lanceret.
Også i dag oplever nogle vælgere problemer, men hvis systemet virker, så kan man endelig afgive erklæring.

Forældelse uden varsel

– Men en vælgererklæring gælder kun i 18 måneder…?
– Ja, desværre, og man får ikke at vide, at den er udløbet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Ministeriet oplyser, at de jo sender en kvittering til vælgerens e-boks den dag, de skriver under, med oplysning om at den udløber 540 dage senere…!

Vælgeren kan også selv forsøge at finde ud af det ved at skrive under igen – altså hele møllen en gang til.

Hvis vælgererklæringen er udløbet, kan man få lov at skrive under igen, ellers får man at vide, at man HAR skrevet under – men systemet fortæller ikke, at den måske udløber allerede i morgen!
Ministeriet oplyser, at når vi melder klar, så går der en formel godkendelsesproces i gang, hvor de kan finde fejl, der så skal rettes. Partiet skal derfor indsamle en buffer for at være helt sikker.

Mærkeligt med et digitalt system – som ikke engang ministeriet selv regner med, bemærker Tage Sørensen.

Digital katastrofe

– Det må gøre det meget besværligt, nu hvor I har forsøgt i over 2 år?
– Ja, og vi véd som parti heller ikke, hvem der har skrevet under, og hvem der ikke har. Det er hemmeligt. Derfor kan vi heller ikke følge op på de underskrifter, der nu er blevet for gamle efter 18 måneder, forklarer en hårdt plaget partisekretær.

Han har forsøgt at få medierne til at skrive om det, han kalder en ”digital katastrofe”, men det er ikke lykkedes.
– Måske skyldes det, at vi er et lille parti udenfor folketinget, siger han.

Medierne har dog tidligere skrevet om, da Nationalpartiet ikke fik underskrifter nok til at kunne stille op. Om partiet ”Nye Borgerlige” påstås det, at de indsamlede 51.000 støtter, før der endelig var 20.109, der blev godkendt.

Bevidst chikane

– Mener I, at der er tale om ministeriel uduelighed, eller er det bevidst chikane?
– Det er bevidst chikane fra de etablerede partier, som ikke ønsker, at nye skal komme ind og true dem. Vi ved jo alle, hvor let det fx er at gå ind på sin bank med Nem-ID.
Man burde kunne afgive en vælgererklæring på få minutter.

Partierne har bevidst gjort det vanskeligt for os, der er udenfor. Og hvis det var en fejl, kunne de bare have rettet det.

Mangler stadig 1300

– Hvad kan man gøre, hvis man gerne vil støtte KDs opstilling med en underskrift, eller man er i tvivl om, man allerede har skrevet under?
– Send en mail til mig (tage@kd.dk) så sørger jeg for, at I får et link og kan skrive under – eller får at vide, at I har gjort det.

Men vær forberedt på, at der går nogle dage, før der til sidst kommer en kvittering i ens e-boks, siger Tage Sørensen.

Kristendemokraterne mangler – trods alle besværlighederne – nu under 1300 underskrifter. Og partiet håber meget, at vælgerne vil skynde sig at bakke op, så partiet er opstillingsberettiget til næste folketingsvalgvalg, når det udskrives.