Forskellen mellem at få en åbenbaring og forstå den
Positivt, at en journalist ’udefra’ opdager, at Jesus er virkelig. Men betænkeligt, hvis
åbenbaringen bruges til et andet evangelium, end det Jesus selv forkyndte…
I januar 2015 udkom Charlotte Rørths bog ”Jeg mødte Jesus” – to dage senere var første oplag udsolgt, fordi det var så usædvanligt at en ateistisk journalist skrev om sit møde med Jesus – og endda på Informations forlag.
Bogen var uden tvivl en øjenåbner for mange mennesker, som havde opgivet at tro på det med Gud og Jesus. Ofte fordi kirken er blevet for religiøs, og Jesus er blevet gemt af vejen.
Nu kom der en ”udefra” og fortalte, at det faktisk er rigtigt, det med Jesus. Han lever. Han er virkelig. I hvert fald havde Charlotte Rørth en overnaturlig oplevelse i Spanien, hvor hun så Jesus.
Hun var ellers opvokset i et venstreorienteret akademikerhjem og havde overtaget den typiske danske kulturradikale livsstil.
Men så får hun dette syn af Jesus, som hun beskriver sådan i den første bog:
– Chokket var enormt. Det enkeltmenneske, som har betydet mest for flest i den kultur, jeg er vokset op i, viste sig for mig i mere end et kvarter. Han stod som et hologram halvanden meter foran mig i fuld højde på fliserne i et sakristi i den spanske by Úbeda den 25. februar 2009. Mit syn viste Jesus på en grusvej nær Genesaret sø et års tid inden sin korsfæstelse. Jeg var ikke et sekund ramt af den tvivl, der ellers i alle andre minutter har været dominerende i mit liv. I stedet samtalte jeg roligt med ham på en sær, ordløs måde. Han talte aramæisk, fandt jeg ud af, da jeg senere hørte sproget på tv. Jeg forstod ikke ordene, men meningen var klar nok, skrev Charlotte i bogen seks år efter i 2015.
Positive reaktioner
Nu har hun skrevet en ny bog: ”Vi mødte Jesus”. Den bygger på de tusindvis af breve, mails og andre henvendelser, som Charlotte Rørth modtog, efter at hun stod frem og fortalte om sin overnaturlige oplevelse i bogen.
Forlaget, som nu er Gyldendal, fortæller i sin præsentation:
Allerede den samme aften, som Charlotte Rørths første bog ”Jeg mødte Jesus” var på gaden, væltede det ind med henvendelser fra mennesker, der også havde haft oplevelser. De var lettede og glade for at genkende, hvad de troede sig alene om.
”Jeg har modtaget over 1000 breve og mails. Folk stopper mig på gaden, i supermarkedet, i skoven… for at dele deres egne eller andres oplevelser.
Fortællingerne er forskellige og unikke, men alle har vi haft den samme vidunderlige følelse af at være totalt accepteret for dem, vi er og en overstrømmende kærlighed.
Mange har, indtil de delte det med mig, holdt det for sig selv. Ja, de har end ikke indviet deres allernærmeste, fordi de har været bange for at blive opfattet som sindssyge, blive forladt eller ligefrem udstødt,” siger Charlotte.
Søgen efter forklaring
I den nye bog ”Vi mødte Jesus” har Charlotte Rørth interviewet en stor håndfuld af disse mennesker.
Desuden har hun opsøgt forskere og teologer – bl.a. Niels Christian Hvidt og Iben Thranholm – for at forsøge at sætte oplevelserne ind i en sammenhæng, og få en større forståelse.
Det svar, Charlotte Rørth selv giver, er desværre ikke en kristen bekendelse:
”Hvis jeg skal beskrive, hvordan jeg oplever formålet med mit møde, så er det, at jeg skal opføre mig ordentligt. Så godt, jeg formår, skal jeg leve op til, at jeg har en Gud, der elsker mig. Om mennesker er kristne, buddhister eller noget helt tredje, er deres eget valg. Skulle jeg have en mission, er det ytringsfriheden. At min og andres åbenhed kan skabe plads til, at vi møder hinanden fordomsfrit i forundring. At vi uden frygt kan dele også utrolige oplevelser, der ikke kan forklares eller kontrolleres,” siger hun.
Problemet: Fortolkningen
Ovenstående citat er desværre et andet evangelium, end det, vi kender fra Ny Testamente og Jesus selv. Hvis meningen med Jesus blot var, at vi skulle opføre os ordentligt, så var han bare en morallærer, ligesom Buddha.
Det er slet ikke ligegyldigt, om vi er buddhister eller kristne eller noget helt andet. Ifølge Jesus og NT, så er der ingen anden vej til Gud og til evig frelse end Jesus Kristus. Og han bød disciplene (og os) at fortælle mennesker, ”alt hvad jeg har lært jer”.
Det, han lærte os, er kristendommen – i sin rene form.
Vi er mange, der ligesom Charlotte har haft overnaturlige oplevelser. Det er en gave og en øjenåbner. Men det afgørende er, hvad du gør med din åbenbaring. Hjertet er bedrageligt, siger Bibelen. Og vi fristes til at tilpasse os modgang og medgang.
En åbenbaring er ingen garant for, at vi finder sandheden.
Charlotte Røerth: Vi mødte Jesus. 272 sider. 299,95 kr. Gyldendal.