Der er fremskridt i Afghanistan

Benny Werge fra Sorø har i seks år hjulpet afghanerne med at udvikle deres eget land. Resultaterne er begyndt at vise sig…

”Der er små fremskridt, også i Afghanistan,” konstaterer Benny Werge tørt. Efter sammenlagt at have arbejdet seks år i det krigshærgede land er han mere realist end optimist.

Han er midlertidigt landsleder for Mission Øst, der i 17 år har hjulpet befolkningen i de nordøstlige provinser med nødhjælp, katastrofeforebyggelse og opbygning af civilsamfundet.

Sikkerhedssituationen i landet er forværret, fortæller han. Han kan kun bevæge sig uden for Mission Østs hovedkvarter i Kabul i bil, og da han for nylig skulle tilse arbejdet i nordøst, måtte han flyve dertil. Taleban kontrollerer nemlig dele af vejen derop.

Da han ankom, kunne han til gengæld glæde sig over, at hjælpearbejdet nytter. Mission Øst underviser blandt andet i hygiejne og bygger latriner, og det har bevirket, at færre børn dør af diarré.

Drivhuse er en sjældenhed

Samtidig øges sundheden ved, at familierne får varieret kost og bedre ernæring, fortæller Benny Werge:

– Der er virkelig et potentiale i at hjælpe kvinderne, som jo står for husholdningen, med at oprette køkkenhaver og dyrke og forarbejde grøntsagerne, så de kan forsørge sig selv og måske opnå en indtægt ved salg på markedet.

Køkkenhaver er ellers et ukendt fænomen i store dele af Afghanistan, fortæller han. Men her dyrkes grøntsager, der bliver til syltet grøntsagsmos og opbevares i glas med låg, så det kan holde sig længere. Og kvinderne får undervisning i, hvordan de kan sikre sig ordentlige priser på det lokale marked.

– Det er noget, der i dén grad kan styrke en families indtjening, siger han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Og de små fremskridt i Afghanistan illustreres ved, at to kvinder fra lokalområdet nu er valgt ind i landets parlament.

Erfaring fra Afrika

Benny Werge er oprindelig landbrugsuddannet og tog derefter en ”udviklingsuddannelse” som fjernstudie på Universitetet i Uppsala, Sverige. Interessen for international udvikling holdt ved, så han tog også en master og blev cand.scient.soc. i geografi og forvaltning på RUC. Siden har han arbejdet sammenlagt 10 år i Zambia, Mozambique og Somalia og som nævnt seks år i Afghanistan.

I Danmark har han arbejdet som flygtningekoordinator i Høng, nu Kalundborg Kommune, samt som socialrådgiver i Faxe, Hvidovre og Københavns kommuner – sammenlagt i 10 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Benny Werge bor i Sorø med sin hustru, som han har været gift med i 40 år. Fritiden bruger han dels i kajak på Sorø sø eller en ugentlig tur langs Sjællands kyst, hvis han da ikke er i Skåne for at istandsætte sit ”torp”.

I Afghanistan kan han nu se tilbage på et vellykket hjælpearbejde under svære levevilkår.

Styrker afghanerne

Mission Øst skaffer nu rent vand og sanitet i landsbyer, “hvor ingen af delene eksisterer”, fortæller han. Ud over undervisning i grøntsagsdyrkning og hjælp til enkle drivhuse støtter Mission Øst lokalbefolkningen i at oprette lokalråd og beredskaber, der kan gå i aktion, når en af de hyppige naturkatastrofer indtræffer. De får også vejledning i at oprette foreninger og små udviklingsorganisationer.

– Det skaber ikke udvikling at forære dem ting, kun ved selv at skulle bidrage med noget bliver det bæredygtigt. Så ud fra princippet om, at afghanerne selv skal udvikle deres land, er det blevet stadig mere vigtigt at opbygge lokale og nationale foreninger, der på sigt kan overtage udviklingsarbejdet, fortæller Benny Werge og konkluderer:


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Det er rigtig godt at komme en tur ud i provinserne og blive mindet om alt det gode arbejde, der gøres.

Mission Øst samarbejder med lokale partnere i landet og har i alt 94 medarbejdere ansat i fuld gang med hjælpearbejdet i provinserne Takhar, Baghlan og Badakhshan. Derudover arbejder hjælpeorganisationen i Armenien, Irak, Myanmar, Nepal, Nordkorea og Tadsjikistan.